Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8730568 www.bgdnes.bg

Съдийка признава за подправени протоколи

Наказана е за иззето дело в услуга на бившия

Анелия Рашева от Видин се измъква с 3 месеца условно

По второ дело е осъдена съдийката Анелия Рашева от Районния съд във Видин! Тя се отървава с 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок за документни престъпления - фалшифициране на протоколи от съдебни заседания! Това става ясно от определение на съдия Пламен Евгениев от спецсъда, научи "България Днес".
Магистратът одобрява споразумението между Рашева и спецпрокуратурата, с което тя се признава за виновна, че заедно с Павлина Митева е съставила официални документи – протоколи от проведени открити съдебни заседания по граждански дела, в които удостоверила неверни обстоятелства и изявления с цел да бъдат използвани тези протоколи като доказателство.
Шашмите са извършени в периода от 18 май до 23 юли 2009 г. При първия случай Рашева изготвила протокол, че на заседание лично са се явили съпрузи, които потвърдили пред Темида, че искат да се разведат. В действителност семейството нито е посетило съда, нито е правило подобни изявления. Целта на съдийката била да използва протокола по друго дело.


Схемата се повторила два месеца по-късно със същия помощник, но с друга двойка. Рашева отново написва, че съпрузи поддържат молбата си за развод, без те да са се явили в съда и без да заявяват желанието си за раздяла.
Третият протокол менте е съставен на 23 юли 2009 г. В него е записано, че по гражданско дело се е явила 36-годишна свидетелка, която е дала показания. Оказало се, че жена с такова име не съществува.
През февруари т.г. след окончателно решение на Върховния касационен съд съдийката Анелия Рашева се сдобива с 6-месечно условно наказание за това, че иззела дело, за да помогне на бившия си приятел Кирил Кузманов. Според решението в началото на 2009 г. Рашева е нарушила изискването за случайно разпределение на делата, като подправила протокол и така взела и разгледала гражданско дело, което се паднало на нейна колежка. Казусът бил по искова молба на ексгаджето й Кирил Кузманов, с която той искал да му бъде върнат стар дълг. Магистратите приемат, че с образуването на делото Рашева е целяла да му набави облага от 1000 лева.
Двамата имали общ бизнес, но след като отношенията им се влошили, Кузманов казал на бизнесмена и бивш адвокат Иларион Дочев, че е дал на съдийката 1000 лева, за да реши в негова полза дело за стар заем от около 600 германски марки, които бил дал на свой познат. Ставало дума за заем от 90-те години на миналия век, за който адвокат казал на Кузманов, че вземането отдавна е погасено по давност, но Рашева обяснила, че може да уреди въпроса, и го посъветвала да претендира 1000 евро заради лихвите през годините.
След като информацията става публично известна, срещу съдийката се организират протести. По това време срещу Рашева е повдигнато и обвинение за подкуп заради думите на Кузманов, че й е дал 1000 лева, както и реплика, която тя пък отправила към брат му – "Да не се бърка бизнесът със секса". Магистрати на две инстанции приемат, че няма никакви доказателства по обвинението, че Рашева е поискала подкуп, а репликата е определена само като проява на фриволно поведение. За финал прокуратурата отказва да протестира оправдаването по това обвинение пред ВКС.
При тараша в дома на Рашева са открити цветни копия за избор на съдия-докладчик и на други протоколи, отпечатани на същия принтер. Освен това служители в съда дават показания, че единствено тя си е позволявала да рови по шкафовете и да взема чужди дела. В своя защита съдийката казва, че е ползвала стари дела като "сламки", за да пише своите решения, и изтъква, че това е практика на всички нейни колеги.
Съдът налага наказание под минимума от година затвор заради проточилото се разследване и чистото съдебно минало на Анелия Рашева. От прокуратурата настояват за завишаване и цитират съдебна практика от последните години, при която се забелязва тенденция на магистрати да не се налагат наказания под минималните по закон. Служителите на Темида отвръщат, че би било пагубно за върховенството на правото, ако не се взимат предвид индивидуалните характеристики при определянето на наказанието.


Уволнена

Висшият съдебен съвет подхваща Анелия Рашева след влязлата й в сила присъда. До тях достига окончателното решение за наказанието на съдийката от 5 февруари т.г. На свое заседание на 18 февруари кадровиците уволняват Рашева от заеманата от нея длъжност като съдия в Районния съд във Видин. Остава неясно защо след влязлото в сила решение при споразумението по второто дело от 10 юни бившата съдийка се води неосъждана. В четвъртък тя ще иска спецсъдът да обедини двете й наказания, става ясно от графика за планираните заседания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама