Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8736915 www.bgdnes.bg

Бутат резиденцията на Божков

Прокуратурата праща ДНСК да провери имота на Витоша

За гаражи и оранжерия се ползва двуетажна постройка, която липсва в кадастъра до бившата вила на Тодор Живков

Под угроза от събаряне е резиденцията на Васил Божков - вила "Аглика" на Витоша! Заради съмнения за незаконни постройки Върховната административна прокуратура възложи вчера незабавна проверка по случая на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).
Докато нищят обвинения за 18 престъпления хазартен бос, спецразследващите попадат на сигнал, че във вилата са извършени ненужни преустройства. От строителния контрол ще трябва да проведат огледи на място, като изискат данни за статута на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове.
По време на проверката е необходимо да се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения, уточняват от прокуратурата. Те държат да им бъдат докладвани данни за извършени нарушения и престъпления, ако бъдат открити такива. Не е изключено при евентуални несъответствия хазартният бос Божков, който към момента е в ролята на изгнаник в Дубай, да се сдобие с още обвинения, коментират разследващи.

Реклама


За незаконните постройки сигнализира екоактивистът и бивш директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев. В публикации в социалните мрежи той съобщава, че в непосредствена близост до вила "Аглика" са изникнали нови постройки, които са се появили през 2016-2017 година. Заради съмненията за незаконни преустройства е изпратено и питане от Белев като общински съветник до Столична община. В него той отбелязва, че след акцията срещу Божков в края на януари по разбиване на организирана престъпна група МВР разпространи снимки от две сгради, собственост на Божков, които са разположени на територията на Природен парк "Витоша". Едната от тях е вила "Аглика" - бившият почивен дом на ЦК на БКП, която е отразена в кадастралната карта.
Втората сграда представлява двуетажна постройка с подпокривен етаж, включваща гаражи, оранжерия и други пространства, които не са заснети и не са отразени в кадастралната карта, посочва Белев. По думите му от сателитни снимки на района може да се установи, че същата сграда се намира в имота.
"В тази част от територията на Природен парк "Витоша" е забранено строителството на нови сгради с подобни функции, съгласно режимите на плана за управление на Природен парк "Витоша", изтъква Тома Белев.


В репортажа от операцията на МВР са поместени снимки от луксозната триетажна къща, позната като резиденция "Аглика". Някога тя е била крайградската вила на Тодор Живков. Намира се на 1600 м надморска височина, сгушена сред вековна борова гора високо в планината. Общата разгъната застроена площ е 2850 кв.м.


През 1997 г. вила "Аглика" е приватизирана от Емил Кюлев. През 2012 г. резиденцията е пусната за продан на цена 1100 евро на кв. м от РЗП без ДДС, или 3 135 000 евро. Според описанието в сайта за продажби вилата разполага с 1 голям и 8 малки апартамента, огромна приемна, киносалон, трапезария, две кухни, фитнес, сауна, леден басейн, собствен водоизточник, генератор, тенис корт и двоен гараж. Резиденцията е с 4 входа, отделни коридори за охраната и беседка.
За разлика от повечето имоти в т.нар. баровски квартали, до които често може да се стигне само с джип, газейки в 1 метър кал, до този има павиран път, а достъпът е безпроблемен дори и зимата, отбелязват от агенцията за недвижими имоти. От там изтъкват, че в резиденцията са запазени автентичните мебели от масив и дограмата.


След като е три години на пазара, през 2015 г. вдовицата на покойния банкер Весела Кюлева я продава на Божков. Година по-късно собственикът на "Нове холдинг" купува още един имот в парка - някогашната болница за продължително лечение и рехабилитация над Драгалевци. Четири години след сделката тя е изоставена, а след акцията срещу Божков е запорирана от прокуратурата заедно с вила "Аглика".
По време на тараша в резиденцията разследващите откриват и изземат много картини и други културни ценности. На платната е назначена експертиза.


Ремонт в бомбоубежище

Освен куп глезотии като сауна и киносалон резиденцията на Витоша разполага и с бомбоубежище. Това става ясно от обявата за вилата. Имотът притежава и резервоар за гориво под земята. Бункерът го прави сигурно място при евентуални атаки или произшествия, отчитат специалисти. Не е тайна, че по време на комунистическия режим Тодор Живков нарежда построяването на редица подземни скривалища. Укритие има и под сградата на бившия Партиен дом в центъра на София. Наскоро стана ясно, че бункерът там ще бъде ремонтиран за половин милион лева.

Реклама
Реклама
Реклама