Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8739691 www.bgdnes.bg

Божков заграбил 1 кв. км от Витоша

Сигнал до институциите за незаконна ограда в природния парк

Постройка до вила "Аглика" не съществува, отговаря общината на Тома Белев

Близо 1 квадратен километър земя на Витоша около резиденцията на Васил Божков е заградена незаконно! За неправомерните действия на стопаните на вила "Аглика" разказва екоактивистът и бивш директор на природен парк "Витоша" Тома Белев. "България Днес" го потърси за коментар след възложената от прокуратурата на ДНСК проверка за евентуални незаконни постройки.
Освен сигнал за поникнала сграда до бившата резиденция на Тодор Живков Белев алармира Столична община за неправомерно заграждане на имота. По думите му мястото не може да се огражда, защото е част от природния парк. Затова като общински съветник поставя проблема на вчерашното заседание на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столична община. Въпреки подадената информация не очаква някой да си спомни или да си признае, че е набил колците и опънал телена мрежа, за да загради терена в планината.


Странен отговор получава екоактивистът на питането си за изникнала постройка до известната резиденция. В сигнала той дава координатите на сградата, която забелязва на кадрите на МВР от акцията срещу хазартния бос в края на януари. "Видях триетажна постройка с метална конструкция, която вероятно е изградена, за да се ползва от персонала. На първия етаж има просторен гараж, на втория, предполагам, са помещенията за прислугата и кабинети, а третият се използва като зимна градина и оранжерия", казва Белев.

Реклама


"Такава сграда не съществува", отговарят му от общината. Според тяхната проверка в съседния имот е вила "Аглика", за която дали разрешение за ремонт на основната сграда. Местни хора и планинари споделили, че са виждали камиони със земна маса да излизат от китната резиденция, заради което подозират, че строителните дейности не са се ограничили до освежаване на стените с боя.


По сателитни снимки Тома Белев открива, че постройката се е появила към 2016-2017 г., но не фигурира в кадастралната карта. Дали са извършвани ненужни преустройства, ще нищи строителният надзор. Ще се проверява целият инвестиционен процес, съответствие на разрешението за строеж, нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения, уточняват от прокуратурата. Спецследователите попадат на съмненията за незаконната постройка, докато работят по разследването срещу обвинения в 18 престъпления хазартен бос.
Издигнатата солидна сграда се вижда от репортажа на МВР. Постройката е сгушена сред борова гора, извисява се на два ката, с подпокривен етаж. Тя има няколко входа, а всички врати и прозорци са включени в обхвата на охранителни камери, които зорко следят за неприятели. Край стълбите са сложени пейки за отмора и дръвчета.
Първият етаж е използван за гараж, като има място за паркиране на поне 5-6 автомобила. Помещението е оборудвано с модерни вентилационни системи. Ако паркингът не е натъпкан с луксозни лимузини, той може да се използва като салон за баскетбол, тъй като са поставени кошове.
В пространството под покрива ченгета и прокурори се натъкват на цветна градина и стотици саксии с растения. Според запознати оранжерията се е използвала за разсаждане на цветя за двора. От кадрите става ясно, че орхидеите са любими на хазартния бос.
Той е окичил стените на резиденцията с картини на различни автори. Произведенията на изкуството са иззети от експерти, за да бъдат изследвани като движими културни ценности. Някогашната вила на Тато предлага куп глезотии на посетителите. Бившият почивен дом на ЦК на БКП разполага с 1 голям и 8 малки апартамента, огромна приемна, киносалон, трапезария, две кухни, фитнес, сауна, леден басейн, собствен водоизточник, генератор, тенис корт, двоен гараж и дори бомбоубежище. Резиденцията е с 4 входа, отделни коридори за охраната и беседка.
Преди да отлети към Дубай, Божков, изглежда, е обичал да отмаря във вилата. Там той оставя и кутия за пури с лика на Че Гевара. След като бе погнат от спецпрокуратурата, бизнесменът се сдоби задочно с обвинения за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба и ръководене на организирана престъпна група. По-късно разследващите приписват на сметката му поръчителство на 4 убийства.


Заплаха от събаряне

Под заплаха от събаряне е новата постройка край вила "Аглика". Ако проверката на строителния контрол покаже, че новопоникналата сграда е незаконна, тя трябва да бъде съборена. Според Тома Белев същото трябва да се случи и с оградата, като по неговото мнение с казуса е нужно да се заеме Столична община.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама