Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8742624 www.bgdnes.bg

Треньорът на "Левски" Георги Тодоров: Сираков е пример как юноша се налага при мъжете

Феновете са готови да дадат шанс на младите да се развият


Георги Тодоров е нападател на "Левски" в периода 1975/79 г., след което кариерата му преминава главно в състава на "Шумен". Именно там започва и треньорската му практика от 1992 г. Начело на "Левски" застава за пети път и втори за две години, все в аварийни ситуации. От години работи в ДЮШ на клуба.


- Г-н Тодоров, колко трудно е да сте треньор на "Левски" в този критичен момент?
- Много е трудно! Не говоря само за финансовото положение, този въпрос не мога да коментирам. Но селекцията е тотално сбъркана. Има дисбаланс в състава. На някои постове има дори по четирима-петима футболисти, а на други едва по един. Това е проблем, защото не може да се правят ротации, докато в същото време има играчи, които изобщо не попадат в групата. Нормално те се сърдят, създава се напрежение в целия отбор.
От друга страна, в последните години клубът функционираше по един европейски стандарт, но вижте какво се случи с Васил Божков. Това дава отражение върху целия клуб, но първият състав все пак е лицето му.
- Излиза, че трябва да се търсят нови играчи, в същото време клубът да се раздели с доста от сегашните, как ще стане това?
- Не знам, но е наложително, за да се върне балансът в състава. Има футболисти с изтичащи договори, с други явно трябва да се преговаря, но не съм аз човекът, който ще го прави, има си ръководство. Аз мога само да благодаря на всички футболисти на "Левски" за старанието, което влагат. Въпреки тежкия момент за клуба те се опитват да покажат най-доброто както в тренировките, така и в мачовете.
- Трябват, казвате, нови играчи, но кой ще прави селекцията?
- Моето мнение винаги е било, че клубът трябва да има праволинейна политика, включително и по въпроса със селекцията. Сегашният собственик Наско Сираков бе и спортен директор преди години и знае, че трябва да се прекрати практиката, като дойде нов треньор, да вземе 10-12 нови футболисти. След Нова година идва нов треньор, натрупват се момчета, а с тях и дългове на клуба. Така просто не може да се продължава. Трябва един човек да поеме отговорността за селекцията, да избере играчи и този, който се съгласи да бъде треньор, да се съобрази с наличните.
- Доказателства трудно биха се намерили, но от дълги години се говори, че доста играчи биват привличани, защото треньори или директори получават процент от трансфера, а не защото тези футболисти са от висока класа. Сблъсквали ли сте се с такава практика?
- На този въпрос не мога да отговоря, защото не съм участвал, а и не съм имал възможност, в подобни схеми. Но като гледам някои състезатели, съм склонен да си мисля, че е възможно.
- Нормално ли е в "Левски" с години да се дават наистина високи заплати, а резултати да няма?
- Не, не е нормално! Десет години нямаме спечелено нищо, а в същото време са натрупани тези огромни дългове. И съм се чудил през цялото време защо трябва да взимаме толкова скъпоплатени играчи и да трупаме задължения, като може да свием бюджета, да разчитаме на наши момчета и за две-три години да покрием задълженията. Да, през това време няма да можем да се борим за нещо значимо, но така или иначе, вече толкова дълго това така и не става. Може пък с наши футболисти и с по-ниско платени успехите да дойдат с времето.
- В школата сте от години, има ли там момчета, които да влязат в първия състав? Може ли изобщо "Левски" да разчита на свои момчета и на българи?
- Винаги на "Герена" е имало и има талантливи деца. За жалост, доскоро не се виждаше как би се дал шанс на наш юноша да влезе в първия отбор. За сметка на някои недоказани чужденци за нашите играчи нямаше място.
Младият футболист трябва да се изтърпи. Не може да го вземеш и да искаш от него да извърши чудеса, едва ли не да ти решава мачове, да носи голямата отговорност. Трябва да бъде развит, научен, нужно е време.
Давал съм за пример дори самия Наско Сираков и как той заедно с Гиби Искренов, Емо Велев-Кокала, Боби Михайлов и други бяха взети в първия отбор. Наско го взеха Бобата Жечев и Кирил Ивков, имаха търпение и той се превърна в това, което е за "Левски". Разви се като футболист, после като ръководител.
А на "Герена" от години за юношите думата бе: "Те не стават". Не стават, а през това време минаха сто чужденци, които много ставаха. А резултатът е десет години без нищо спечелено. Факт!
- Вижда ли се светлина в тунела за юношите, има ли в "Левски" воля те да бъдат налагани?
- Докато беше Васил Божков, се работеше в тази насока, имаше воля. Но не става веднага. Сега ситуацията може да ни принуди да се обърнем към наши юноши и български футболисти. Дано нещата в клуба тръгнат нагоре и напред, но не може да продължава трупането на задължения и за скъпи играчи.
- Феновете винаги са искали максимума, биха ли проявили разбиране и търпение да чакат млади момчета да се превърнат във футболисти за този клуб?
- Първо огромно благодаря на феновете! Мисля, че те вече са достатъчно толерантни. Толкова години нямаме трофей, допускаме загуби на "Герена" и те подкрепят отбора, събират пари, клуба да го има. Мисля, че могат да изтърпят още една или две години, Сираков да направи отбор, който да бъде наистина готов да печели титли и купи.
По наше време само при равен у дома отвън ни чакаха двеста-триста души и ние не можехме да излезем от съблекалнята, а сега виждам търпимост у феновете. Поздравявам ги, защото в този труден момент, когато "Левски" има огромна нужда от тях, те ни подкрепят.
- Кога ще се промени порочната практика треньорът, който започне сезона, да не го завърши?
- Хубаво, че собственик стана доказал се футболен човек в лицето на Наско Сираков. Сигурен съм, виждам, че нещата започват да се променят.


- Докога ще продължи хегемонията на "Лудогорец", тоест кога друг клуб ще е готов да я разбие?
- Още една година! ЦСКА има нелош отбор, гледам, че се прави селекция от футболисти с визитки, очаквам да стане фактор. В Пловдив се работи сериозно.
Ние първо трябва да просъществуваме, да ни има, после ще мислим за лидерска роля.
- Говори се дори за фалит на "Левски", за нов старт от аматьорските дивизии, възможно бъдеще ли е това? И феновете биха ли припознали отбора в такава ситуация?
- Абсурд е да се случи такова нещо с "Левски", както с ЦСКА! Мисля, че, не дай боже, дори да се стигне до този най-краен и нежелан сценарий, феновете ще продължат да си обичат и подкрепят отбора. Дори повече ще се сплотят. В тежката ситуация от месеци насам го доказаха, те запазиха "Левски" и няма да го предадат за нищо на света.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама