Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8744246 www.bgdnes.bg

Захариева разпитвана по случая "Бобоков"

Външната министърка разказала за искани назначения

Бизнесменът остава на свобода след объркване за какво точно е мярката му в съда, внесъл е 1 млн. лв. гаранция

Пламен Бобоков остава окончателно на свобода, реши апелативният спецсъд, потвърждавайки решението на първата инстанция. Магистратите отхвърлиха твърденията на прокуратурата, че бизнесменът не е платил наложената му гаранция от 1 млн. лева по делото за участие в организирана престъпна група за трафик на боклуци. Преди седмица стана ясно, че Бобоков е внесъл сумата в законовия срок, но заради административни неуредици информацията не стига до прокуратурата. Това даде основание на обвинителите да поискат постоянния му арест. Още на първата инстанция защитата представи бележката за внесените пари, с което на практика обезсмисли самата мярка. Специализираният наказателен съд очаквано излезе с решение, че няма основание за задържането на Бобоков, защото не съществува опасност да се укрие и е изпълнил задължението навреме да си плати гаранцията.
Темата за боклукчийската афера въобще не бе засегната от обвинителите по време на едночасовото заседание вчера. Това сериозно озадачи съдебния състав, който изрично обърна внимание, че никой от 3-мата прокурори дори не коментира в пледоариите си повода да искат задържане на Бобоков - че не си е платил гаранцията.
Вместо обвиненията с боклуците прокурорите разказаха подробности за разследването за търговия с влияние срещу Бобоков. То започна, след като в телефона на бизнесмена са открити любопитни съобщения, които той си разменя с президентския секретар Пламен Узунов. В разговорите двамата обсъждат посланически назначения в Нигерия и Алжир. Самият Бобоков предлага конкретни хора, които да заемат поста, а Узунов му отговаря, че шансът е голям.
Отделно от данните в мобилните им телефони става ясно, че Узунов праща на Бобоков присъда на Върховния административен съд по повод задържането на либийския танкер "Бадр" седмица преди тя да бъде обявена официално.
По време на вчерашното заседание в апелативния спецсъд стана ясно, че за момента Бобоков и Узунов нямат повдигнати обвинения за тези разговори. Самите материали, свързани с тях, от своя страна не са приложени по делото за аферата с боклука.
От думите на прокуратурата стана ясно, че материалите за евентуалната търговия с влияние вече са отделени в друго разследване и по тях активно се работи.
Макар и не по темата от пледоариите, на прокурорите станаха ясни любопитни подробности около скандала с посланическите назначения. Показания по случая вече е дала и външната министърка Екатерина Захариева. В тях тя според прокуратурата е заявила, че шефът на "Приста ойл" е опитал "да влияе доста осезателно върху външнополитическия живот на страната".

Реклама


Самата среща между Бобоков и Захариева се е провела в сградата на външно министерство. По време на разговора бизнесменът настоявал за посланик в Алжир да бъде назначен дипломатът Румен Петров, който преди това представлява страната ни в Либия, където Бобоков имал бизнес. Петров, както и посланикът в Нигерия Жоро Кираджиев са двете имена, които бизнесменът предлага на Узунов в чатовете им.
Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева от своя страна коментира, че няма нищо престъпно в поисканата от него среща с министърката. Тя обърна внимание, че според Закона за дипломатическата служба всеки гражданин има право да предлага посланици, но предложенията се правят от правителството и утвърждават от президента.

Добър приятел с президентския съветник

На влизане в съдебната зала Пламен Бобоков коментира скандала с чатовоте между него и президентския секретар Пламен Узунов, разпространени от прокуратурата. Бобоков разкри, че с Узунов са много добри приятели и са в много добри отношения, но не си ходят на гости по къщите.


"Министерството на външните работи предлага посланици, Министерският съвет ги гласува и чак след това отиват за издаване на указ при президента", коментира той обвиненията, че е лобирал пред Узунов за назначаването на посланици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама