Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8748536 www.bgdnes.bg

Учителка угасна в мизерия

Живееше в мазе, плащаше за леглото, на което спеше

79-годишната Блага и синът й са без тоалетна, гладуват, за да плащат за асистент 

В мизерия, забравена от света и в недоимък угасна вчера 79-годишната дългогодишна преподавателка Блага.
Жената, която по призвание цял живот дава знания на поколения българи, до последно се бори със зъби и нокти за оцеляването си. В XXI в. преподавателката нямаше свой покрив над главата си и бе принудена да живее в складово помещение в столичния квартал "Люлин".
В тежкия си път до нея бе синът й Мариян, който преди месеци остава без работа, а до вчера не можеше да се върне да работи, за да гледа майка си.

Реклама


На 19 март учителката по български език и литература получава масивен инсулт, след който остава на легло с парализирана дясна ръка и десен крак. Положението се усложнява, след като губи и говора си и не може да сподели нуждите си.
В склада, където споделят трудната си съдба, майка и син нямаха никакви условия за живот, липсваше дори тоалетна. За да не останат на улицата, семейството плащаше наем за склада, който е притежание на бивш клуб на пенсионерите.


Точно 280 лв. бе пенсията на Блага, с която двамата със сина й трябваше да се справят, за да оцелеят. Цялата сума не стигаше, за да бъдат покрити дори най-елементарните нужди на жената.
За да са по-безболезнени болките, тя лежеше на специално медицинско легло, за което също плащаше наем от 30 лв.
Заради влошеното й състояние баба Блага се нуждаеше и от асистент, за когото семейството отделяше по 20 лв. на посещение от иначе ниската й пенсия. Асистентът се грижеше за женската част на нужните грижи, като прилагаше и масаж, за да може да се раздвижва тялото на баба Блага, която от залежаване получи и сериозни декубитални рани. За лечението им бе необходима и специална декубитална пудра, която да облекчи и заздрави отворените й рани.
За да купят така нужните й лекарства, Блага и Мариян гладуваха и не ядяха с дни.


За трудната съдба на баба Блага и сина й разказват от сдружение "Подай ръка/Заедно за по-добро бъдеще", които се опитваха да намерят постоянен дом за бедстващата учителка.
Пенсията на учителката свършваше, щом се разплатят за лекарствата, личния асистент и наема за мазето и леглото, за които плащаше всеки месец.


В пълна нищета и без абсолютно никакви средства майка и син бяха оставени на произвола на съдбата, а храната за тях бе лукс, до който трудно достигаха.
Скръбната вест за кончината на преподавателката дойде броени часове преди публикуването на материала в нейна подкрепа в "България Днес". Апелът на медията ни за помощ към семейството сега са насочени към сина й Мариян.
Даренията си може да насочите към фондация "Подай ръка/ Заедно за по-добро бъдеще на адрес: гр. София, ул. "Иван Сусанин" 56, Получател: "Подай ръка", телефон за връзка 0879 362 605, като е важно да направите задължително уточнение, че предоставяте помощта си за сина Мариян.

Може да подкрепите сина и чрез дарителска сметка:
BG40UBBS80021094602440
Получател: Подай ръка ЗПДБ
Основание: КОД 1000
PayPal: [email protected]

Реклама
Реклама
Реклама