Надпис в църква разкрива клане като в Батак

Приятел
Автор: Аделина Георгиева

Надпис в църква разкрива клане като в Батак

Надписът е положен с мастило върху дървена рамка в храма "Св. св. Петър и Павел" в Свежен

Случайна находка променя историята

Изследователи от пловдивското село Свежен откриват данни от местен свещеник

Надпис в църква, открит от изследователи в пловдивското село Свежен, разкрива клане, съизмеримо с това в Батак! Това споделя пред "България Днес" един от откривателите - археологът Иво Тавитян.
Случайната находка дава основания на него и други учени да заключат, че селцето в Средна гора е дало стотици жертви в края на турското владичество. Допреди това се знае, че половината село е опожарено, имало е кланета. Едно от местата, където са се случвали кръвопролитията, е т.нар. "Касапнята". Само там са съсечени около 100 души, но оцелелите помнят, че кланета са се случвали на няколко места.
За неподозираните мащаби на погрома се разбира от писанията на неизвестния до момента сакеларий (ковчежник в църквата - б.а.) Петър поп Стоянов. Свещенослужителят е автор на текст, забелязан при посещение в храма "Св. св. Петър и Павел" в селцето, сгушено в Сърнена Средна гора. Надписът е открит близо до олтара.
Преди важната находка в селото се смята, че са избити около 700 българи, отказали да приемат турската вяра. Надписът на никому неизвестния поп разкрива, че по време на националните борби са опожарени 800 къщи и са убити поне 900 човека. Надписът е с мастило директно върху дървена рамка. Състои се от четири реда и съдържа много важна информация, придружена от дати и подробности. Ето какво се разбира от писанията на сакеларий Петър поп Стоянов:
"Тоя храмъ на Св. Апостоли Петра и Павла ся въздигна от основите на 1866 година а въ въстанието 1877 год. като изгориха въ селото ни 700 до 800 къщи и избиха 850 до 900 души человеци упостошиха и храма и обновява ся пакъ въ 1880 год. и ся извършва Богослужение. Въ това время е свещенникъ сакеларий попъ Петър попъ Стояновъ.
Градецъ Аджаръ (старото име на Свежен - б. а.) 1880 г юний 24 Ц ий денъ."


Според данните на свещеника броят на жертвите в селото се доближава до този на мъчениците в Батак. Според историческите данни там са загинали между 1200 и 7000 души. "Много са подробностите, върху които можем да разсъждаваме. Докосваме конкретика, която досега ни е убягвала. Подробности за клането, дадени ни от пряк свидетел, и то само три години след него. Посочени са броят на изгорените къщи и броят на избитите хора. И за двете разполагахме само с приблизителни числа, посочени в отделни вестници или преразказвани много години след трагедията, сполетяла селото през 1877 г.", отбелязва Иво Тавитян.
Археологът разказва за биографията на Божия служител, благодарение на когото стават ясни размерите на трагедията. Сакеларий Петър поп Стоянов е роден в далечната 1798 г., ръкоположен е за свещеник в Аджар през 1847 г. Той е един от организаторите на строителния комитет през 1860 г., който осъществява построяването на храма "Св. Петър и Павел". Надписът потвърждава, че издигането на тази черква става през 1866 г.
"Единадесет години по късно, през август 1877 г., в Аджар навлизат турските пълчища, в това число башибозук, редовна армия и всякаква сган, събрана от села и махали. Турците колят, грабят, бият и изнасилват до декември на същата година. Накрая запалват селото. Това тяхно варварство и жестокост са сравними с кланетата в Батак, Перущица, Клисура и други селища, станали само година по-рано. Но докато за тях знае всеки българин, за клането в Аджар знаят малко хора, а това не е редно. Турското клане в Аджар спира пулса на едно важно религиозно и просветно селище, каквито в страната са били едва няколко. След това Аджар никога не успява да възстанови своята слава и блясък", коментира Тавитян.


По думите му сакеларий поп Стоянов полага надписа в момент, когато църквата е възстановена и са се извършвали богослужения. "Поп Стоянов живее дълго, познал е той, що е да си роб в една пропаднала империя, свидетел станал на избиването на своите приятели и близки, доживял е и освобождението на България. Запазил вяра и отново съградил храма след частичното му разрушаване. Почнал на 23 януари 1896 г. и е погребан в двора на същия този храм", разказва изследователят. Той изтъква, че трябва да бъде почитана паметта на стотиците загинали българи - старци, деца жени и мъже. Те трябва да се знаят, подобно на мъчениците от Батак, категорични са и местните.
Историята на Свежен датира от XIV век. Селото възниква, след като българските войски на цар Иван Шишман са разбити от турската армия. Според историческите данни малцинството оцелели търновски боляри напускат Търново след разгрома и се заселват в околностите на село Свежен. Те избират мястото, защото е труднодостъпно и турската конница не би могла да достигне бързо до планинския район. Болярските родове запазват "синята кръв" и селището се разраства в сърцето на Османската империя до големината на малък градец.
До 1934 г. се нарича Аджар, което в превод от турски значи здрав или каменен. По време на османската власт през XVIII – XIX в. е било център на Караджадагска нахия. Като административен център Аджар е многолюдно, икономически добре развито, с будно българско население, с ярки културни прояви селище. Населението му има гарантирани привилегии от султана, включително правото да носи оръжие.
По това време там се развива и Аджарската книжовна школа, достоен наследник на Търновската. Преписват се, илюстрират и подвързват ръкописи главно с църковно съдържание - требници, минеи, евангелия, дамаскини, преписва се Паисиевата история. В будното селце през 1850 е създадено килийно училище, а от 1868 г. функционира първото българско селско читалище.
В наши дни управата на Свежен успява да открие, възстанови отчасти и консервира някогашната църква "Св. Георги", където са се изявявали аджарските книжовници. За проекта Министерският съвет отпуска близо 1 млн. лв. Освен с богатата си история селцето впечатлява и с модерните си проекти. В последните години Свежен става известен като селото на бабите с таблетите. Това става благодарение на дейния кмет Христо Енков, който решава да научи местните баби да боравят с компютри, за да се свързват с роднините.
Историята стига и до основателя на фейсбук Марк Зукърбърг. Предприемчив младеж води в селото негов колега, който разказва как интернет влияе на малките населени места. "Благодаря ти, че сподели това", пише Зукърбърг.


Васил Левски и Хаджи Димитър свързани с Аджар

Национални герои като Васил Левски и Хаджи Димитър фигурират в историята на Свежен. Според преданията Дякона се е крил в селото, като спретва фиктивен годеж с местна мома, за да прикрие революционната си дейност. Според оцелели потомци свързан с Аджар е и Хаджи Димитър. Официално се води, че той е загинал при сражение на Бузлуджа, но все повече се прокрадва версията, че това се е случило на връх Кадрафил над Свежен. Смята се, че местни пастири са му помагали, като са носили вода и храна на ранения боец. За това свидетелства и дядо Христо Свинаров, който още пази менчето, с което дядо му е поил Хаджи Димитър.

Шефът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов:  Дано Бойко издържи!

Шефът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов: Дано Бойко издържи!

Не трябва да се поддава на натиска и да подава оставка Кой е той Калин Сърменов е роден в София на 25 май 1963 г. Завършва две специалности към ВИТИЗ - актьорско майсторство в класа на проф. Гриша Осторвски и кинорежисура при Мариана Евстатиева Биолчева. Той е сред създателите на групите "Контрол" и "Чувал чувал"

Чалгата вдига бунт

Чалгата вдига бунт

Певци и музиканти се събират днес пред Министерския съвет Направиха ни на маймуни, категоричен е Тони Стораро Чалгата въстава на бунт! След шествието в събота фолкгилдията готви още по-мащабен протест днес. По информация на "България Днес" пред Министерския съвет ще се съберат стотици музиканти и певци от цялата страна

Война на морето и на жълтите павета

Война на морето и на жълтите павета

И на морето, и на жълтите павета от няколко дни граждани водят война помежду си. Подкрепящи правителството и бунтари срещу кабинета се сблъскаха пред Министерски съвет и край плажа на Росенец. Някои бяха бити и арестувани на пясъка, други протестираха с голи гърди. Млади и стари, депутати с шапки и бивши политически лидери се смесиха с хиляди

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина канадският бизнесмен от български произход, съобщиха от смейството му. До момента не са известни повече подробности около смъртта му, съобщиха от Дарик радио. Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с

Най-четени

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Студентка медик се гаври с болна

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков Надя Панкова Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Райна ЗАГОЛИ дупе

Райна ЗАГОЛИ дупе

Сочно дупе показа пилето на фолка - Райна. Певицата нажежи до червено, в какъвто бански бе, плажуващите в родния й град Сандански. Бившата на певеца Константин реши да хване шоколадов загар в разгара на лятото. Райна е запалена пътешественичка, ала тази години ще трябва да се задоволи с пътувания само из страната заради коронавируса

Гущеров семейно на море

Гущеров семейно на море

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Цветана Манева плаши времето

Цветана Манева плаши времето

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Бившата "Господарка" се цели в мястото на Гала Банда Банда и Ева Веселинова в чудовищен скандал, не могат да се помирят На нож са всички панелисти в "На кафе". Коментаторите на Гала са в сериозен конфликт от известно време, научи "България Днес". Въпреки старанието да не го демонстрират поне в ефир Ева Веселинова и Андреа Банда Банда са тежко

Пет години затвор за скандална брокерка

Пет години затвор за скандална брокерка

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

Най-коментирани

Имало едно време протести

Имало едно време протести

Недоволството, което разтърсва страната през последните дни, не е нито първото, нито най-голямото - поне засега. "България Днес" припомня на читателите си как през годините е изразяван протестът срещу властта и до какво доведе това. Партийният дом в София е опожарен от демонстранти през нощта на 26 август 1990 година

Шефът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов:  Дано Бойко издържи!

Шефът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов: Дано Бойко издържи!

Не трябва да се поддава на натиска и да подава оставка Кой е той Калин Сърменов е роден в София на 25 май 1963 г. Завършва две специалности към ВИТИЗ - актьорско майсторство в класа на проф. Гриша Осторвски и кинорежисура при Мариана Евстатиева Биолчева. Той е сред създателите на групите "Контрол" и "Чувал чувал"

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

Чалгата вдига бунт

Чалгата вдига бунт

Певци и музиканти се събират днес пред Министерския съвет Направиха ни на маймуни, категоричен е Тони Стораро Чалгата въстава на бунт! След шествието в събота фолкгилдията готви още по-мащабен протест днес. По информация на "България Днес" пред Министерския съвет ще се съберат стотици музиканти и певци от цялата страна

Сложна книга

Сложна книга

Една от най-важните книги на XX век, посветена на историята на съвременните политически течения и възникването и влиянието на някои форми на историцизма, се появява в луксозно издание в два тома на български език. "Отвореното общество и неговите врагове" (ИК "Сиела") от Карл Попър е въведение във философията на политиката и на историята

Гърци палят турското знаме, руснаци бойкотират турския туризъм

Гърци палят турското знаме, руснаци бойкотират турския туризъм

"Света София е наш вътрешен въпрос" ("Йени шафак", "Тюркийе"), "Ердоган счупи оковите" ("Йени акит"), "Подкрепа от ислямския свят за джамията "Света София" (в. "Йенисьоз"), "Турция не преви врат пред Запада" ("Анаюрт") - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин по повод на решението за промяна на статута на храма "Света София" в

Осакатен "Левски" и през новия сезон

Осакатен "Левски" и през новия сезон

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване

Война на морето и на жълтите павета

Война на морето и на жълтите павета

И на морето, и на жълтите павета от няколко дни граждани водят война помежду си. Подкрепящи правителството и бунтари срещу кабинета се сблъскаха пред Министерски съвет и край плажа на Росенец. Някои бяха бити и арестувани на пясъка, други протестираха с голи гърди. Млади и стари, депутати с шапки и бивши политически лидери се смесиха с хиляди

Десподов на планина

Десподов на планина

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

Осакатен "Левски" и през новия сезон

Осакатен "Левски" и през новия сезон

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване

Десподов на планина

Десподов на планина

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

77 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа

77 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа

77 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е със 134 по-малко от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са направени общо 1198 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7252 случая на новия коронавирус, като от тях 3665 са активни. Излекуваните лица са 3319

Гаджето на Соу в полето

Гаджето на Соу в полето

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина канадският бизнесмен от български произход, съобщиха от смейството му. До момента не са известни повече подробности около смъртта му, съобщиха от Дарик радио. Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с

Брендо издаде мемоарите си в чужбина

Брендо издаде мемоарите си в чужбина

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

Шестима са загинали при катастрофата с тир на АМ "Тракия"

Шестима са загинали при катастрофата с тир на АМ "Тракия"

Шестима души са загинали, а неизвестен брой други са ранени при тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която камион се обърна в района на 163 км в посока София. Информацията бе потвърдена от областния управител на Стара Загора Гергана Микова, предаде bTV. Според информацията тежкотоварен камион, пътуващ в посока Бургас

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България