Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8753471 www.bgdnes.bg

Порой удави Русенската опера

Започва пореден ремонт, покривът тече

Събират дъжда в кофи, докато артистите пеят 

Тежко наводнение превърна в кошмар живота на оперни певци!
Сградата на Държавната опера в Русе протече при последните проливни дъждове и сериозно застраши провеждането на представленията. Наложи се от културната институция да преработят декорите и няколко кофи бяха поставени на сцената, за да събират дъждовната вода. От публикувано видео от ръководството на операта се вижда, че съдовете преливат и на пода има огромни езера, които застрашително увеличават обема си заради падащата отгоре вода.


"Поройният дъжд не пожали и Държавна опера - Русе! Сцената е наводнена, но директорът Иван Кюркчиев незабавно уведоми министъра на културата Боил Банов за кризисната ситуация. Той откликна на нашата молба за помощ и разпореди да се направи оценка на щетите и количествено-стойностна сметка за предстоящия ремонт на покрива на сградата на операта", коментираха от културната институция.
Наводнението идва в критичен момент за русенските оперни певци, които след пандемията от коронавируса постепенно се връщат към представленията. Докато покривът не бъде ремонтиран, професионалните им изяви са поставени под въпрос, тъй като протичането не е приятно и за хората от публиката.

Реклама


През 2017 г. бяха отпуснати 200 000 лева от държавния бюджет за ремонт на операта в дунавската столица. Проектът предвиждаше укрепване на корнизните елементи на фасадата и пребоядисването й. Реновацията се налагаше, защото покривът течеше, водата влизаше в залите и сцената, по таваните висеше мухъл, от фасадата падаха плочи.

А друг ремонт на красивата сграда бе правен само пет години по-рано.
"Първото събитие от лятната програма, комичната оперета от Йохан Щраус-син "Прилепът", беше представено в петък. На пулта се качи младият и вече много известен диригент Димитър Косев, който през новия сезон ще бъде главен диригент на оперния театър. Той е направил редакцията на "Прилепът", тъй като знаете, че ние не можем да направим спектакли с паузи заради КОВИД-19", уточни Кюркчиев.
Оперната институция в Русе е подготвила подарък за своите съграждани с вход свободен. На 10 юли от 20,30 ч. пред сградата на Община Русе на открито ще бъде изнесен голям галаспектакъл.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама