Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8753509 www.bgdnes.bg

Дъновисти с гладно турне

Преди да идат на Седемте рилски езера

Тази година паневритмията се танцува с дистанция 

Дъновистите у нас започнаха гладуване, за да се подготвят за голямата паневритмия на Седемте рилски езера. Упражненията под съпровод на музика традиционно се провеждат през август.
Последователите на Бялото братство започнаха своеобразно турне, т.нар. верижен пост, при който в един ден гладуват в няколко български града, след полунощ застъпват хората в други населени места и така, докато всички преминат през физическа и духовна подготовка.
"Постът е само на вода, без храна и започва в 0 ч., като продължава 24 часа. Последователността на групите по градове е от изток на запад. Духовният живот на братство и общуване на планината изисква от нас да бъдем будни и готови за работа", уточниха от общество "Бяло братство". Лишението от храна е придружено от песни и танци, които се изпълняват от всеки дъновист.
Въпреки пандемията от коронавирус братският събор на Седемте рилски езера е предвиден да се състои от 19 до 21 август. От Бялото братство дават и някои препоръки на участниците в събитията през годината:
"Носете си прибори за хранене по време на съборите. Няма нужда се използват еднократни съдове – чаши, купички, лъжици. Ще се радваме организаторите на съборите да настояват в поканите си за това, а при необходимост да използват биоразградима еднократна посуда, за което можем да съдействаме. Ползвайте споделен транспорт за съборите – хем е братско, хем е екологично. Отнасяйте се отговорно към природата и не оставяйте боклук след себе си". Изтъква се, че задължително трябва да се спазва дистанция между участниците по време на танцуването.
Паневритмията е система от физически и музикални упражнения, практикувани от последователите на Петър Дънов. Разработена е от бележития учител между 1922 и 1944 г., и е насочена към постигане на вътрешен баланс и хармонизация. Паневритмията е съставена от три части: 28 упражнения, слънчеви лъчи и пентаграма, като всяко упражнение има символично значение, изразяващо определена мисъл, чувство или действие.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама