Звездата от "Гласът на България" Тихомир Митов: Ще съдя лекарите, излъгали майка ми, че съм умрял

Приятел
Автор: България Днес

Звездата от "Гласът на България" Тихомир Митов: Ще съдя лекарите, излъгали майка ми, че съм умрял

Като бебе съм намерен в кофа за боклук, съседка ми каза, че не съм син на баща си

КОЙ Е ТОЙ

Тихомир Митов е звезда от "Гласът на България", но става известен с парчето си "Аз съм тук", което шокира публиката, тъй като е създадено по личната история на изпълнителя - изоставен в кофа за смет и осиновен. В нея изпява съдбата си. Митов е роден на 12 юни 1993 г. в Ботевград, занимава се от дете с музика и печели награда за дебют от 2016 година от Съюза на артистите в България. Обявен е за "Най-секси глас". Какви са проблемите на осиновените деца, темата още ли е табу за българското общество и как е срещнал майка си Митов разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Митов, разкажете повече какво се случи, след като направихте песента "Аз съм тук", с която акцентирахте върху проблемите на осиновените?
- Самата песен е от 2014 година, тогава започнах да я записвам и още оттогава движа нещата си с осиновени деца, опитваме се да помагаме на такива. Просто сега сякаш отзвукът стана по-голям и самите хора, свързани с този въпрос, сякаш вече не се притесняват толкова от темата.
- Защо темата осиновяване е притеснителна за българското общество?
- Като че ли все още го има този манталитет, това, насаденото с времето, че осиновяването е нещо, което е притеснително откъм факта какво ще кажат околните. Дали ще погледнат със съжаление на осиновителя и на осиновения, ще ги гледат странно, защото са от едната или другата страна. Някои хора се притесняват да говорят за това и да признаят, че гледат осиновени, а не собствени деца. Слава Богу, нещата вече се разчупват.
- Вие също сте осиновено дете, как разбрахте за това?
- Беше в много ранна възраст. Като всяко дете правех много бели, но явно е имало нещо по-фрапантно, защото съседка на родителите ми, доста агресивно настроена към мен тогава, дойде при мен и ми каза - "знаеш ли, че родителите ти са те излъгали, ти си осиновен и не си тяхно дете". Нямах даже първи клас тогава, а моите родители малко преди тогава ми казаха, че искат да говорят с мен за нещо сериозно, но когато стана първокласник. И след това навързах техните думи с нейните...
- Смятате ли за грешка на семейството ви, че от малък индиректно не са ви казали дори по детски начин, че не сте тяхно дете?
- Те самите са доста възрастни хора и отдавам решението им на това, че имаха много притеснения за това, притеснявали са се аз как ще го приема. Не знам дали е било грешно или правилно решение да ми кажат по-късно за това, въпреки че като проведохме разговора, го приех много добре. Нямаше драма, не съм го преживявал тежко. Почувствах се облекчен, бях готов да посрещна този разговор. Но подкрепям да се каже на едно дете такова нещо в по-ранна възраст, защото така или иначе то вече е възприело тези хора като свои родители.
- Много деца научават това в пубертета, което е много тежка възраст.
- Да, много е деликатно.
- Казахте, че се занимавате с осиновени деца, как по-точно?
- Опитвам се от известно време да създам една организация, в момента сме в процес на регистрация, която да се казва "Аз съм тук". Да, има много организации и фондации, свързани с осиновени и осиновители, но ми прави впечатление, че хората се сещат за околните, които са в затруднение, и за децата само по Коледа или по други празници, или когато има някакви кампании. Това не решава проблемите и моето лично наблюдение е, че не помага на онези деца, които са в домовете. Защото те, когато навършат 18 години, всъщност излизат на улицата. Това е по-големият проблем. Когато са малки, институциите донякъде осигуряват най-важното, но ми се иска, докато са там, децата да получават допълнителни квалификации - езици, професионална подготовка. И когато напуснат този дом, те да могат да получат работа, социален живот.
- Говорите за деца в социални институции, какво общо има това с осиновените деца, които си имат родители?
- Да, това е другата тема, която искаме да залегне във фондацията. Много от децата, които разберат, че са осиновени, нямат към кого да се обърнат, за да разберат причината за това, че са изоставени, да разберат кои са биологичните им родители. Има множество различни казуси. Няма такова сдружение, което да събира тези хора, за да се подкрепят и да обменят опит. За осиновителите има организации, които донякъде им помагат. Но за осиновените не е така и съдя по множеството запитвания към мен от такива хора, които ме питат и аз как точно съм открил биологичната си майка. Как да го направят, без да наранят родителите си, какви са им правата, как да не нарушат тайната на осиновяването.
- Вие самият сте изоставено дете, и то по изключително неприятен начин. На майка ви е казано, че сте починал при раждането и сте изоставен в кофа за боклук. Имате ли намерение да съдите болницата, която е обявила това на майка ви?
- Да, точно така. Имах такова намерение, но съм в преговори с нея, защото тя чисто психически е доста нестабилна, притеснява се от темата, не иска никой да я свързва с мен. Ние като сме се виждали дори, сме го правили скришом, защото тя е от малък град и не иска хората да разберат за това нещо. И затова се опитвам да запазя нейната зона на комфорт.
- Тя ли ви потърси, или вие нея?
- Аз я потърсих. Много години, след като разбрах, че съм осиновен, намерих решението за осиновяване, видях нейните имена. Тя е от турски произход, а тогава името й е било българско. И през годините се опитвах да я открия, малко преди рождения ми ден всяка година го изваждах този документ и го четях. И всяка година се връщаше това желание да разбера кой стои зад тези имена, като липсващо парче от пъзела на живота.
- Когато се видяхте за пръв път с майка ви, тя позна ли звездата от "Гласът на България", момчето от телевизионния екран?
- Честно казано, не. Не знаеше, че това съм аз. Тя беше слушала моя песен, но не сме говорили за това, тя самата среща беше много тягостна, за час и половина сигурно сме си казали две изречения. През останалото време мълчахме и се гледахме, тъй като това са 25 години, които бяха изминали. Беше особено, много беше трудно да говорим, а тя се разстройваше постоянно, питайки за семейството ми и осъзнавайки, че друг човек ме е отгледал.
- Планирате ли някаква нова песен, нов проект?
- В момента работя върху два проекта, които още не съм завършил, тъй като и времево, и финансово се опитвам да ги балансирам. Надявам се съвсем скоро да приключат, но не мога да кажа кога.
- Министърът на социалната политика Деница Сачева също е осиновител и не го крие, напротив. Смятате ли да се свържете с нея относно фондацията, която подготвяте?
- Честно казано, не съм се сещал за това. Когато организацията ми стане легитимна, със сигурност ще потърся хора със сходни интереси и опит в това отношение, за да можем заедно да направим адекватни проекти за тези хора.

Чалгата вдига бунт

Чалгата вдига бунт

Певци и музиканти се събират днес пред Министерския съвет Направиха ни на маймуни, категоричен е Тони Стораро Чалгата въстава на бунт! След шествието в събота фолкгилдията готви още по-мащабен протест днес. По информация на "България Днес" пред Министерския съвет ще се съберат стотици музиканти и певци от цялата страна

Гърци палят турското знаме, руснаци бойкотират турския туризъм

Гърци палят турското знаме, руснаци бойкотират турския туризъм

"Света София е наш вътрешен въпрос" ("Йени шафак", "Тюркийе"), "Ердоган счупи оковите" ("Йени акит"), "Подкрепа от ислямския свят за джамията "Света София" (в. "Йенисьоз"), "Турция не преви врат пред Запада" ("Анаюрт") - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин по повод на решението за промяна на статута на храма "Света София" в

Война на морето и на жълтите павета

Война на морето и на жълтите павета

И на морето, и на жълтите павета от няколко дни граждани водят война помежду си. Подкрепящи правителството и бунтари срещу кабинета се сблъскаха пред Министерски съвет и край плажа на Росенец. Някои бяха бити и арестувани на пясъка, други протестираха с голи гърди. Млади и стари, депутати с шапки и бивши политически лидери се смесиха с хиляди

Брендо издаде мемоарите си в чужбина

Брендо издаде мемоарите си в чужбина

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

Най-четени

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Студентка медик се гаври с болна

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков Надя Панкова Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Райна ЗАГОЛИ дупе

Райна ЗАГОЛИ дупе

Сочно дупе показа пилето на фолка - Райна. Певицата нажежи до червено, в какъвто бански бе, плажуващите в родния й град Сандански. Бившата на певеца Константин реши да хване шоколадов загар в разгара на лятото. Райна е запалена пътешественичка, ала тази години ще трябва да се задоволи с пътувания само из страната заради коронавируса

Гущеров семейно на море

Гущеров семейно на море

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Цветана Манева плаши времето

Цветана Манева плаши времето

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Бившата "Господарка" се цели в мястото на Гала Банда Банда и Ева Веселинова в чудовищен скандал, не могат да се помирят На нож са всички панелисти в "На кафе". Коментаторите на Гала са в сериозен конфликт от известно време, научи "България Днес". Въпреки старанието да не го демонстрират поне в ефир Ева Веселинова и Андреа Банда Банда са тежко

Пет години затвор за скандална брокерка

Пет години затвор за скандална брокерка

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

Най-коментирани

Имало едно време протести

Имало едно време протести

Недоволството, което разтърсва страната през последните дни, не е нито първото, нито най-голямото - поне засега. "България Днес" припомня на читателите си как през годините е изразяван протестът срещу властта и до какво доведе

Шефът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов:  Дано Бойко издържи!

Шефът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов: Дано Бойко издържи!

Не трябва да се поддава на натиска и да подава оставка Кой е той Калин Сърменов е роден в София на 25 май 1963 г. Завършва две специалности към ВИТИЗ - актьорско майсторство в класа на проф. Гриша Осторвски и кинорежисура при Мариана Евстатиева Биолчева. Той е сред създателите на групите "Контрол" и "Чувал чувал"

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

Чалгата вдига бунт

Чалгата вдига бунт

Певци и музиканти се събират днес пред Министерския съвет Направиха ни на маймуни, категоричен е Тони Стораро Чалгата въстава на бунт! След шествието в събота фолкгилдията готви още по-мащабен протест днес. По информация на "България Днес" пред Министерския съвет ще се съберат стотици музиканти и певци от цялата страна

Сложна книга

Сложна книга

Една от най-важните книги на XX век, посветена на историята на съвременните политически течения и възникването и влиянието на някои форми на историцизма, се появява в луксозно издание в два тома на български език. "Отвореното общество и неговите врагове" (ИК "Сиела") от Карл Попър е въведение във философията на политиката и на историята

Гърци палят турското знаме, руснаци бойкотират турския туризъм

Гърци палят турското знаме, руснаци бойкотират турския туризъм

"Света София е наш вътрешен въпрос" ("Йени шафак", "Тюркийе"), "Ердоган счупи оковите" ("Йени акит"), "Подкрепа от ислямския свят за джамията "Света София" (в. "Йенисьоз"), "Турция не преви врат пред Запада" ("Анаюрт") - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин по повод на решението за промяна на статута на храма "Света София" в

Осакатен "Левски" и през новия сезон

Осакатен "Левски" и през новия сезон

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване

Война на морето и на жълтите павета

Война на морето и на жълтите павета

И на морето, и на жълтите павета от няколко дни граждани водят война помежду си. Подкрепящи правителството и бунтари срещу кабинета се сблъскаха пред Министерски съвет и край плажа на Росенец. Някои бяха бити и арестувани на пясъка, други протестираха с голи гърди. Млади и стари, депутати с шапки и бивши политически лидери се смесиха с хиляди

Десподов на планина

Десподов на планина

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

Осакатен "Левски" и през новия сезон

Осакатен "Левски" и през новия сезон

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване

Десподов на планина

Десподов на планина

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

77 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа

77 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа

77 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е със 134 по-малко от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са направени общо 1198 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7252 случая на новия коронавирус, като от тях 3665 са активни. Излекуваните лица са 3319

Гаджето на Соу в полето

Гаджето на Соу в полето

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина канадският бизнесмен от български произход, съобщиха от смейството му. До момента не са известни повече подробности около смъртта му, съобщиха от Дарик радио. Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с

Брендо издаде мемоарите си в чужбина

Брендо издаде мемоарите си в чужбина

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

Шестима са загинали при катастрофата с тир на АМ "Тракия"

Шестима са загинали при катастрофата с тир на АМ "Тракия"

Шестима души са загинали, а неизвестен брой други са ранени при тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която камион се обърна в района на 163 км в посока София. Информацията бе потвърдена от областния управител на Стара Загора Гергана Микова, предаде bTV. Според информацията тежкотоварен камион, пътуващ в посока Бургас

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България