Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8753636 www.bgdnes.bg

Самотна майка на момиче с увреждания: Моля за работа, за да живеем нормално

Ани предлага домашна храна и почистващи услуги

Вкусна домашна храна и почистващи услуги по домовете предлага самотната майка Анна Дамянова, за да се грижи пълноценно за болната си дъщеря Снежанка.
21-годишното момиче е с няколко тежки диагнози - детска церебрална парализа, хидроцефалия и епилепсия. До нея неотлъчно е майка й, която е разведена от 14 години. По думите на Анна бащата на момичето никога не се е грижил за нея и не е давал и лев за семейството. Финансова помощ Снежанка получава от своята баба и близки приятели на семейството.


Ани е една от многото български майки на деца с увреждания, които не могат да започнат работа на пълен работен ден, защото денонощно трябва да обслужват децата си. В същото време разходите около момичето са много, а парите, които държавата отпуска - крайно недостатъчни. Едва 330 лева на месец е сумата, с която Ани и болната й дъщеря Снежанка живеят допреди броени дни. От началото на юни семейният бюджет се е увеличил, тъй като майката е започнала да получава пари за това, че е личен асистент на лице с увреждане - в случая на детето си.

Реклама


Ани прави всичко по силите си, за да осигури нормален живот за нея и Снежанка. Ето защо решава, че може да бъде в помощ на много дами в домакинските им задължения.
"Предлагам непрофесионални услуги в сферата на почистването, но това, че не съм професионалист, не ми пречи да се старая много, за да не разочаровам хората. Също мога да сготвя за вас каквото ви се хапва" - споделя Ани.
Пред "България Днес" жената разкрива, че начинанието, с което се захваща, е много трудно заради многото условия, с които тя трябва да се съобразява.
"Притеснявам се, че повечето хора не гледат добре на това, че трябва навсякъде да съм със Снежанка. Когато тя беше малка, а аз по-млада, имах шанса да работя, защото тя посещаваше училище и я оставях сутрин и взимах следобед. За съжаление на този етап от живота ни не виждам шанс да мога да почна редовна работа, защото дъщеря ми е неотлъчно до мен. Аз няма на кого да я оставя, тя е изцяло на моите грижи. Все пак надявам се да успея да намеря достатъчно работа. Искам да съм полезна и да да се трудя" - казва пред вестника Анна, която вярва, че с честен и неуморен труд може да подобри положението си.
"Не мога да намеря човек, който би искал за тези пари да сменя памперси и да обгрижва дъщеря ми по цял ден. Грижите са тежки и непосилни за много хора" - разказва още Дамянова.
Благодарение на дарители със Снежанка от години работят рехабилитатори. Ани не се отказва от опитите детето й да има, доколкото е възможно, пълноценен живот.
"Имам неспокоен сън, не спя добре от години. Животът ми е постоянно напрежение и стрес, но никога не се отказвам да се боря. ДЦП не се лекува, аз не се боря да я излекувам, защото знам, че това е почти невъзможно, но ДЦП се подобрява. Ето за това се боря аз, да се подобри състоянието на Снежанка, доколкото това е възможно" - споделя Анна, посветила дните си на трудната битка.
За да популяризира начинанието си, Ани е направила група в социалната мрежа фейсбук - "Чист дом & Вкусна храна. Групичката на Ани". В нея тя представя услугите си, приема бъдещи поръчки и изкушава със снимките на вкусни манджи, които приготвя с любов и надежда за хората, подали й ръка.

Можете да помогнете

Освен да се възползвате от услугите на Ани, има и други начини, за да помогнете на Снежанка в борбата й с тежката диагноза:
Като изпратите дарителски есемес с текст DMS SNEJANKA на кратък номер 17777
Дарителските сметки за всеки, който има възможност и желание да помогне, са в банка ДСК:
BIC: STSABGSF
BGN: BG96STSA93000019280216 - лева
EUR: BG79STSA93000019280231 - евро
USD: BG63STSA93000019280228 - долари
Титуляр на сметката: Снежанка Баръш Мустафова
PayPal: [email protected]
Превод към Хелп Карма

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама