Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8753641 www.bgdnes.bg

Нови доказателства заковават шефовете от ГДБОП

Според "Вътрешна сигурност" покривали дилъри още от 2014 г.

Панков и Ванков играели на доброто и лошото ченге пред наркотърговците

Нови доказателства заковават задържаните за подкупи шефове на отдел "Наркотици" в ГДБОП! Докато нищят престъпната дейност на Цветан Панков и Кирил Ванков, от "Вътрешна сигурност" попадат на данни за по-стари техни противозаконни прояви. Първоначално спецпрокуратурата обвинява антимафиотите и двамата техни авери, че са покровителствали наркобанди от 2017 г. Новите улики дават сведения за облагодетелстване и предоставяне на информация на кримисредите още от 2014 г., разкрива шефът на къртиците от "Вътрешна сигурност" Стефан Банков. Той е предоставил доказателствата на спецпрокуратурата, която може да прецизира обвиненията.
По случая са погнати началниците на отдел "Наркотици" в ГДБОП, разузнавач в "Криминална полиция" към "Национална полиция" и четвърти, който не е от системата на МВР. Той имал роля на посредник при получаването на парите, играел го касиер и счетоводител. Прокуратурата го е пуснала срещу 5 хиляди лева гаранция.
Според обвинението престъпната група, сформирана с участието на ченгетата, е развивала дейност по няколко направления. Първото е получаването на подкупи от наркогрупи с цел да бъде покровителствена дейността им, т.нар. осигуряване на чадър. Второто е за получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти на наркопазара. След получаване на парите са образувани оперативни дела и преписки срещу конкретни лица. Третата линия е предоставяне на предварителна информация за образувани разследвания срещу пари.
Групата е разкрита от "клиент", който е изнудван и през годините е давал подкупи от 5 до 10 хиляди лева. Срещу заплащане той е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите й шефът на отдела е поискал 10 бона като десятък и избрал мястото. Предупредил е свидетеля да не носи телефон, за да не бъде проследен. Въпреки опитите Панков е спипан в гъста местност в столичния жк "Захарна фабрика" с поисканата сума.
Двамата висши антимафиоти са ръководители и методисти на служителите от МВР за престъпленията, свързани с наркотрафик и наркоразпространение, а освен това са точка за контакт с международните служби, отбелязват разследващите. Те откриват, че шефовете от ГДБОП са демонстрирали неразбирамемост и конфликт помежду си с цел да се правят на доброто и лошото ченге. По този начин единият изготвял справки срещу бандитите, а другият се е срещал с тях и им обещавал помощ срещу подкуп.
Членовете на престъпната група познават добре работата на МВР и са успявали да се укрият - използвали са т.нар. "преки" телефони и интернет приложения за комуникация, разказват колегите им, които са ги задържали. В резултат на дейността са провалени редица наказателни производства чрез предоставянето на информация за предстоящи действия по разследването. Неофициално се твърди, че такъв е случаят с бандата на Радмил Ранов - Радо Ланеца. Той и голяма част от аверите му успяха да се скатаят преди белезниците.
От МВР потвърдиха, че разбиването на корупционната схема на антимафиотите има общо с намерения кокаин, импрегниран в кашони, както и огромното количество кока, заловена в Студентски град. Вчера спецпрокуратурата поиска постоянен арест за трите ченгета, но до приключването на броя не стана ясно решението на съда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама