Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8758478 www.bgdnes.bg

Стари хитове на нов глас

Ретрото е новото модерно

 Фънки в гръцко ретро парче, "Шушана" била песен за молитва

Ретро парчетата с нов живот са истински хит в последно време. Особено уважавани са в попфолк гилдията, които нямат нищо против да въртят "старата песен на нов глас".
Последните до болка познати ритми, които зазвучаха в ново изпълнение, са в песента на Константин и Софи Маринова. Дуетното парче за часове събра огромна популярност най-вече заради участието в клипа на рокаджията Димитър Ковачев - Фънки. Песента е добре позната на любителите на фолка - тя е стар гръцки хит, който има вече няколко кавъра през годините в изпълнение на родните чалгаджии.
Само две седмици преди ромската перла и Коцето да пуснат своя стар-нов летен хит, Емилия и Тони Стораро дадоха нов живот на една много отдавна забравена песен. Парчето "Отиваш си" е от далечната 2003 година и отново е дует на Тони Стораро, но с друга чалгафурия, която вече не се изявява в жанра - Деси. Колкото и Емилия да се опитва да наложи песента като своя, заклетите фенове на попфолка така и не я приемат като подходящ изпълнител на парчето.


Безспорно най-големият ретро хит, който заживя втори живот, е песента "Шушана". Почти няма човек, до ушите на когото волно или неволно да не е достигнал този шлагер. Малко са хората, които са наясно с историята на парчето. Тя не е нито на Наско Ментата, нито на Преслава, нито на някой от десетките, възпели лампичката на Шушана. Тя е кавър на една известна и много стара еврейска песен - Erev Shel Shoshanim, и е записана през 1957 г. Текстът й е включен в молитвите по време на Шабат, а също така и като псалм в молитвената книга на лутераните от Северна Европа.

Реклама


Преди няколко години се заформи напълно неочакваният и нетипичен дует Слави Трифонов и Криско. Общата им песен, която има около 30 млн. гледания в Ютюб, бързо се превърна в звездна, но се оказа, че има ощетени от успеха им. Такива са певецът Щилян и оркестър "Китка", които всъщност първи изпяват частта на Трифонов.
"Не искам пари, не ме разбирайте погрешно. Ясно е, че един лев не съм видял от това, че са заимствали от моята песен. Но можеше Слави да ме покани поне в шоуто си, да ми направи малко реклама и на мен", сподели откровено ретро попфолк певецът пред вестника.


Най-върлият фен на старите парчета и особено на попфолк хитовете несъмнено е Мила Робърт. Ексцентричната дъщеря на писателката Ваня Щерева сътвори няколко кавъра, с които успя да привлече вниманието към себе си и стана звезда. След като направи кавър на песента "Нещо нетипично" на Ивана, дъщерята на Ваня Щерева реши да изпее друг попфолк хит, този път на неговия крал - Азис и с това предизвика истински фурор. Мила изпя "Никой не може", пречупвайки парчето през своя артистичен почерк.

Авторите на родни хитове:

Не ни уважават!

Оказва се, че след успеха на някоя песен много бързо се забравят авторите й. Това се забелязва най-вече в чалга индустрията. Емилия успя да навлече върху себе си гнева на един от най-известните родни поети, написал много хитови песни за голямата Лили Иванова. Живко Колев изригна, че изпълнителката не показва уважение към създателите на своята музика.
"Близо 5 млн. посещения в ЮТюб, стотици спиращи дъха коментари във форумите. И едно интервю на изпълнителите, в което те не казаха нищо, нито една думичка за авторите. Сякаш всичко е заслуга единствено на тях. И това при попфолка сякаш е закон. Е, не е красиво, колеги. Ние не сме спали много нощи, за да ви помогнем да катерите върховете!" - ядосва се Живко Колев на Емилия.


Не само уважение, но и финансови проблеми често застават между изпълнителите и авторите на песните. Такъв е случаят с Митко Щерев и Лили Иванова. Иванова нямаше право да изпълнява песните на композитора, тъй като по думите му не си беше плащала за авторски права дълги години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама