Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8760120 www.bgdnes.bg

Болни стави мъчат лъва Хектор

Заради коронавируса български лекари ще преглеждат 15-годишната голяма котка 

Болни стави измъчват лъва Хектор в пазарджишкия зоопарк. Това обяви пред "България Днес" Явор Гечев от фондация "Четири лапи", която прави медицинските изследвания на изстрадалото животно. До дни ще стане ясно какво лечение ще бъде предписано на 15-годишната голяма котка, за да се почувства по-добре. Преди дни посетители в парк "Острова" заснеха Хектор, като на кадрите изглежда болезнено слаб и немощен.
"Лъвът е роден през 2005 г. и вече е в напреднала възраст. Нека да не забравяме, че 13 години от живота си изкара в зоопарка в Разград, където, меко казано, условията не бяха добри. В Пазарджик се радва на по-голяма площ и има достатъчно играчки и храсти за криене. Настилката е естествена, за да не се стигне до нараняване на лапите му, както стана с лъва в Разград", обясни Гечев.
Експертът разкрива, че е имало идея ветеринарен лекар от Германия да пристигне у нас и да прегледа Хектор, но заради коронавируса това на този етап няма да се случи и лъвът ще бъде в ръцете на български специалисти.
"Проблемът на българските зоопаркове е, че няма достатъчно квалифициран персонал и ветеринарни лекари. Това трябва да са хора, които не просто да хранят животните, но и да се грижат за тях", казва още Гечев.
Хектор пристигна в Пазарджик със сестра си Рая, която е и негова половинка. Още тогава беше ясно, че двете животни не са в добро здраве, тъй като са плод на кръвосмешение. "Направена му е вазектомия, така че няма проблем да живее с Рая, но вече е поостарял и е нормално да се появят проблеми. А това, че е слаб, понякога е добре за лъвовете, тъй като, ако са с наднормено тегло, ставите им се натоварват повече", завърши Гечев.
Хектор и Рая са родители на лъва Иван-Асен, който живее в спасителен център в Холандия заедно с Терез и Масуд. Преди това всички бяха в зоологическата градина в Разград, но се оказа, че живеят в неподходящи условия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама