Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8762247 www.bgdnes.bg

Цитиридис обвинен, че унижава жените

Водещият се подиграва с пострадалите от насилие

Виктория СТОЯНОВА

В дискриминационен скандал заради безвкусни шеги на гърба на жените, жертви на насилие, се забърка прясно излюпеният водещ Николаос Цитиридис.
Дами, жертви на насилие, и няколко сдружения, подкрепящи жените, преминали през ада на насилието, скочиха срещу 26-годишния комик, който премина границата на търпимост след репортаж, включващ злепоставящи и грозни дискриминационни смешки.
В края на миналата седмица Цитиридис забавлява публиката с измислени заглавия на книги, с които уж се е включил в последния "Базар на книгата" до НДК. Водещият реши да изненада и вдъхнови почитателите на книгите с "оригинални заглавия" като "501 начина да разбереш дали си осиновен", "Защо жените заслужават по-ниско заплащане", "Как да скрием ерекцията си, ако сме на погребение" и други смущаващи книги. Заглавието, което буквално взриви зрителите и най-вече дамската част от аудиторията, е "Как да бием жена си, без да засягаме важни органи".


Часове след шоуто социалните мрежи врят и кипят срещу Николаос и неговите според мнозина "плоски и пошли" смешки, които нагрубяват хората, подложени на насилие.
От сдружение "Сейф Хър БГ", подкрепящо жени, станали жертва на насилие, излязоха с отворено писмо до омбудсмана, изпълнителния директор на "Би Ти Ви Медия Груп" Флориан Скала, Съвета за електронни медии и Комисията за защита от дискриминация, с което изразиха безпокойството си от видеоматериала във вечерното шоу по Би Ти Ви от 25 юни и се надяват действията му да бъдат преследвани от закона.
"Не можем да си представим, че през 2020 г., когато бележим отрицателни рекорди в броя на жените, пребити и убити в дома си, когато се борим със зъби и нокти да заклеймяваме насилието над жени въпреки липсата на политика или помощ от държавата, се явява един млад, образован мъж в национален ефир да превърне тази болезнена за всички нас тема в една дебелашка шега. И забележете, я затвърждава със случайни минувачи, които с гордост заявяват, че вече са много добри в този тип бой над жени. Срам, срам, срам. На това ли искате да се смеят зрителите? Това ли ще научите младите момчета, които ви гледат? Така ли виждате ролята на вашите майки, сестри, дъщери в българското общество?

Реклама


Имате ли изобщо идея как биха се почувствали в този момент стотиците хиляди български жени, които по статистика са били жетва на насилие в някакъв етап от живота си? Аз ще ви кажа - в нашата група има повече от 450 души, много жени, които са оживели като по чудо след побой, много близки на жени, които не са оживели. Всички те са омерзени и погнусени. Ние от "Сейв Хър БГ" настояваме за извинение от екипа и водещия на предаването за дискриминацията и обидите към жените на България. Призоваваме също така всички отговорни институции да предприемат съответни мерки съобразно своите отговорности и възможности!", гласи отвореното писмо на сдружението.
Сред подкрепящите жертвите на насилие е и Ваня Министерска, почернената майка и баба, която през 2018 г. загуби дъщеря си Дарина и малката си внучка Никол. Двете бяха брутално разстреляни от Викторио Александров, приятел на младата майка и баща на едногодишното момиченце.
"Като майка на убита млада жена в условията на домашно насилие и като баба на убито внуче от собствения му баща, което се явява втори акт на домашно насилие в най-крайната си степен, изразявам възмущението си и покрусата от излъченото предаване и явното желание на водещия и основната му цел да бъдат обидени и унижени както жените, така и мъже - жертви на домашно насилие! Направените асоциации граничат с цинизъм и чутовна арогантност, излъчени в национален ефир", зове Ваня Министерска.
Почернената майка и баба настоява за сваляне на предаването от ефир и налагане на най-тежки наказания на водещия и продуцентите на "Шоуто на Николаос Цитиридис". Министерска иска и публично извинение, излъчено в централна емисия новини както лично на нея, така и на всички жени, засегнати по някакъв начин.
"България Днес" се свърза с един от основателите на "Сейф Хър БГ" Христина Зарева за коментар по казуса.
"Жалко е да си здрав, прав, млад и да имаш някакъв талант и да използваш енергията си, така че да осмиваш нещастието на когото и да е. Да не приемеш, че си погален от съдбата, имаш късмет днес да имаш трибуна, която можеш да използваш, за да правиш света една идея по-забавен, но и по-смислен. И дори да си допуснал грешка, няма нищо по-достойно за един мъж от простата дума "Извинявай".
Нямаме извинение! Няма асимилиране на проблема и дълбочината му. Аз съм никоя, но при статистиката за България, според която всяка трета жена е жертва на насилие, такава е и някоя от най-близкия кръг на водещия, на продуцента, на оператора, независимо дали те знаят, или не. И това отношение не е към мен, а към техните майки, сестри, дъщери. Това отношение буквално убива, защото след смешки като тези и след пренебрежителния игнор утре една жена ще вярва по-малко в себе си, ще се откаже да напусне насилника и ще бъде поредната убита. Защото ние като общество не от вчера се отнасяме така с жените си и позволяваме собствените им домове за бъдат затвор, ад и гроб. Ние всички сме виновни", коментира пред вестника Зарева.
Тя потвърди участието си в предаването "Преди обед" в петък, където казуса ще бъде разискван, но е категорична, че нито един представител на сдружението няма да приеме покана от страна на "Шоуто на Николаос Цитиридис".


    Телевизията се извини, водещият - не

"България Днес" се свърза за коментар от медията. От Би Ти Ви изразиха съжаление за видеоматериала и споделиха, че са поканили представители на сдружение "Сейф Хър БГ" в предаването "Преди обед" в петък за разискване на проблема.
"Екипът на "Шоуто на Николаос Цитиридис" вярва, че хуморът, освен да забавлява, може ефективно да насочва общественото внимание към важни теми и проблеми. И най-чувствителните теми често са обект на съдържанието на късните вечерни токшоу програми по света с най-добри намерения.
Искрено съжаляваме, че неволно сме допуснали наш видеоматериал да засегне жени, пострадали от домашно насилие. За нас е удоволствие да посрещнем представителите на сдружението "Сейв Хър БГ" като събеседници в наши предавания тази седмица".
До редакционното приключване на броя комикът не изрази съжалението си в нито една от социалните мрежи, нито по някакъв друг публичен начин.

Авторът на книгата осъден на 15 месеца затвор 

Книгата, заради която водещият бе заклеймен като женомразец, е написана от имама Мохамед Камал Мустафа през 2001 г. Тя носи името "Жените в исляма", но е по-известна като "Как да бием жена си", защото в нея имамът съветва мъжете как най-добре да бият нежните си половинка, без да остават видими следи.
Именно заради скандалното й съдържание през 2004 г. Мустафа е осъден на 15 месеца затвор и глоба в размер на около 2600 долара за подстрекателство в насилие срещу жените.
В книгата пише, че устните предупреждения, последвани от период на сексуално въздържание, могат да бъдат използвани за "дисциплиниране на неподчиняваща се" съпруга, а ако това не даде резултат, ислямското право оправдава боя. "Ударите трябва да бъдат концентрирани върху ръцете и краката, като се използва тънка и лека пръчка, така че да не се оставят драскотини и синини по тялото", пише Мустафа в книгата.
Заради безумното съдържание имамът е осъден в Испания, където живее по това време. Присъдата му включва задължение да изучава 6 месеца конституцията на страната и по-конкретно три конституционни глави, свързани с правата на човека, както и Хартата за основните човешки права и свободи на ООН.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама