Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8762708 www.bgdnes.bg

Войводата на мечкарите в с. Кралев дол Пламен Георгиев: Цигани гонят коронавируса

Перничани от заразата няма да умрем, а от "ти на мене ли, че ми кажеш"

КОЙ Е ТОЙ

Пламен Георгиев е пети мандат кмет на пернишкото село Кралев дол, а от повече от десет е войвода на мечкарската група на местните кукери. Роден е на 14 февруари 1963 г. Завършва Минния техникум в Перник. Бил е футболист в "Металург" и "Миньор" (Перник), а след това и на местна почва в Кралев дол. Могат ли кукери и мечкари да прогонят коронавируса, как се оцелява без вода и в извънредно положение и разбират ли в Пернишко от блага дума - четете в следващите редове.

- От години гоните злите сили с кукерската и мечкарската група в Кралев дол. Ще успеете ли да прогоните и коронавируса?
- От незапомнени времена датират кукерските игри в нашия район. Те са насочени срещу злите духове, а аз съм водач на мечкарската група. Коронавирусът също е основна част от цялото насъбрано зло, така че по тази логика може да се гони през кукерските игри чрез създаването на обичай, който да прогони и това зло наред с всички останали вируси. По-страшна според мен е неизвестността, отколкото самия COVID-19. Хубавото е, че се взеха адекватни мерки и болниците вече са оборудвани срещу заразата.
- При вас има ли заразени?
- Да чукна на дърво, но в община Перник има много малко заразени. Около 20 човека са общо, а в Кралев дол засега няма. Хората го възприемат нормално, няма паника и животът си продължава.

Реклама


- Какъв може да бъде новият обичай, чрез който да ликвидирате COVID-19?
- Във всяка кукерска група има определени съставни части. В началото вървят носещият табелата и знаменосецът. След това са младоженците и кукерите, които пресъздават сватба и ритуали за здраве и берекет. След тях вървят мечка и мечкар, които плашат злото. В нашата мечкарска група си има някои фиксирани от далечното минало неща. Ние пресъздаваме определени традиции, гонейки лошите сили, докато новаторските неща ги има в друга група, която идва след нас - циганите. Именно при тях е заложено да се случват и пресъздават нещата от последната година. Например Ц както, когато имаше птичи грип, бедствия и други инциденти. Ако сега се направи кукерският празник, някой може да се направи на коронавирус, друг да го гони. И Доналд Тръмп е вкарван през годините. При тях е импровизацията. Всички останали групи си имат своите непроменящи се и идентични ритуали, с които се разпознават.
- В какъв етап от кукерските игри ще е подходящо да се внедри?
- Войводата ръководи при нас цялата група. Има си и помощници, разбира се. Повече от десет години съм войвода и хубавото е, че може да се направи импровизация. То е в самите движения и танци. Никакъв проблем няма да се направи импровизация и за коронавируса, но преди да се влезе в дефилето. Тогава си има определени изисквания, които се спазват.
- Не ви ли се струпа доста с безводието и коронавируса?
- Лесно няма. Винаги има да се решават въпроси и проблеми. Проблемът с водата беше много голям. Тъкмо започна да се решава, и ни връхлетя епидемията от коронавирус. Доста тежко беше. Особено труден момент беше със слагането на задължителните маски. Имаше приказки от рода на "българи сме, няма да се съобразяваме с никого и нищо". Проблемът е, че от коронавирус перничани няма да умрем, ама от това "па ти ли че ми кажеш", "па кой си ти", "па аз че си правим какво си знам" - това може да ни препъне. Това са българският инат и българското неразбиране на проблема. Хубавото е, че водата се оправи, короната затихна, а хората се успокоиха.


- Разкажете ни за вашата мечкарска група и кукерите.
- От незапомнени времена се пази традицията на кукерството и сурвакарството в нашия Пернишки край. Нашата група е от около 150 души. Имаме две златни маски, една бронзова и множество златни медали по отдели - за дрехи, за традиция и т.н. Почти всяко участие ни носи някаква награда.
- Действително ли Паисий Хилендарски е родом от Кралев дол и защо години наред се спори по темата?
- През 1933 г. патриаршията отсича, че Паисий е от Кралев дол. Радетел от селото направи много да популяризира истината, че той е от тук. Започват големи празненства всяка година. Но след 50-те години лично Тодор Живков заради насилственото помакедончване в Пиринския край решава, че Паисий е македонец, а не българин. Неговата фраза е, че Паисий е от Банско и който не вярва, да пита арменския поп. Еднолично го е решил.
Всяка година правим голям празник в памет на Паисий. Каним професори от БАН, писатели, общественици. Ние си го считаме за човек от Кралев дол.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама