Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8764262 www.bgdnes.bg

Дирят връзка между Бобокови и силажна яма

Опасни боклуци, заровени в силажна яма, започна да копае багер под надзора на прокуратурата.

В дупката в бившето ТКЗС на Червен бряг се смята, че има 60 тона отпадъци от електроника и акумулатори.
Боклуците бяха открити през май и се смята, че са заровени там преди 2-3 или повече години. Вероятно са внесени от чужбина. Работата на багера се контролира на място от наблюдаващия прокурор по разследването, по което са обвиняеми бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и братя Бобокови. Причината е, че се проверяват данни, че незаконно заровените отпадъци може да са свързани с фирми на бизнесмените.

Реклама

Заради риск за здравето на хората районът бе отцепен. По информация на БНТ е възможно част от отпадъците да са радиоактивни и на място има екипи, които постоянно да замерват радиоактивността.
Точно преди месец в дере близо до Червен бряг бяха открити два тира с отпадъци от акумулатори. Произходът на транспортирания боклук също се проверява.

Днес стана ясно още, че президентският секретар Пламен Узунов отново е привикан на разпит в Специализираната прокуратура. Показания ще дава и началникът на НСО Красимир Станчев. Проблемът е, че разследващите не са успели да отключат и проверят телефони на Узунов. Експертизата е показала, че два от предоставените от него кодове не отключват джиесемите, а третият апарат е повреден и е имало опит да му бъдат подменени частите. Мобилните са иззети като веществени доказателства по проверката за търговия с влияние след разкритите чатове с Пламен Бобоков. От тях се подозира, че той е лобирал пред Узунов за назначения на посланици и помилване от президентската институция на осъден за данъчни престъпления.


При изследването на един от телефоните е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи, разкри вчера прокуратурата.


При изследването на втория телефон е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения такъв от ползвателя. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един от тях е буква, е заключението за второто мобилно устройство. Не е ясно защо не са сработили декриптиращите програми.


Третият джиесем е доброволно предаден с протокол от Узунов, но в хода на експертизата са били извършени няколко безуспешни опита с различни кабели и зарядни устройства с цел да бъде заредена батерията на телефона и той да бъде включен. Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са правени опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона код, а именно: 0000, не съвпадал с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри.

Реклама
Реклама
Реклама