Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8764264 www.bgdnes.bg

Маджо и Васил Божков скъсаха

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация на легендарната си хазартна фирма "Ай Джи ЕМ".
С решението на Божков и Михалев на практика си отива едно от дружествата, развило бизнеса с казина и покермашини у нас след промените през 1989 г. През годините името на фирмата изплува покрай множество скандали, свързани със силово завземане на бизнес територии и подозрения за политическа протекция от най-високо ниво.
Самата компания "Ай Джи ЕМ" е основана през 1993 г. Според медийни публикации идея за бизнеса дава босът на Мултигруп Илия Павлов, а целта му е да постави под контрол генериращия стотици милиони бизнес с хазарт. За свои партньори той привлича един от ръководителите на СИК Младен Михалев-Маджо и прочулия се с позициите си в бизнеса Васил Божков, който по това време също се сочи като близък до СИК.


За отрицателно време новата компания успява да открие четири модерни казина, десетки игрални и бинго зали. Бивши спецченгета коментират, че на практика "Ай Джи ЕМ" почти налага монопол в хазарта у нас чрез поглъщане на малки играчи по места. По думите им офертата е била в стил "даваш ни половината от акциите или приключваш". Няколко години по-късно медиите открито пишат за съмнения за корупция при издаването на лицензи за откриване на игрални зали. Подозренията за политическа подкрепа се затвърждават, след като начело на фирмата застава бившият член на държавната комисия по хазарта Румен Йорданов. Отделно позициите във властта на тримата босове Илия Павлов, Маджо и Васил Божков са публична тайна.
След бързото разрастване на "Ай Джи ЕМ" и огромните печалби настъпват конфликти между партньорите, става ясно от медийни публикации. В борбата за контрол всеки от съдружниците опитва да вкара свой човек сред управителите, а останалите оказват съпротива. Така човекът на Божков Пламен Манов гласува против избирането на главния секретар на Мултигруп Бойко Драганов за член на директорския съвет. В средата на 94-та година Божков вкарва свой човек в борда - Стойне Манолов, на което пък хората на СИК опитали да попречат, пише в. "Капитал".


Според публикации конфликтът ескалира до толкова, че Божков заплашва да напусне. До разрив в крайна сметка не се стига и бизнесът си продължава.
Промяна настъпва едва след убийството на Илия Павлов през 2003 г. Впоследствие неговият дял от акциите се озовава в дясната му ръка Бойко Драганов, след чиято смърт попада в неговите наследници.
По над една трета от капитала и до ден днешен се държи от Младен Михалев-Маджо и Васил Божков чрез техни фирми и лично като физически лица. През годините дейността "Ай Джи ЕМ" намалява с навлизането на чужди играчи в хазарта у нас. Отделно съдружниците също изграждат собствени империи. Все пак чрез дъщерни фирми компанията на Маджо и Божков запазва контрола си върху няколко казина и игрални зали.
И така до началото на 2020 г., когато след намеса на държавата бизнесът на Божков с търкане на талончета рухва. След изненадващи проверки се оказва, че компаниите му дължат над 700 млн. данъци, а самият той бяга в Дубай след повдигнатите му множество обвинения.
Покрай съдебните проблеми на Божков съдружниците в "Ай Джи ЕМ" се споразумяват да закрият фирмата. Процедурата започва през януари. За да стане факт, е нужно общо събрание на акционерите. Според документи в Търговския регистър то е насрочено за 12 юни, с резервна дата 29 същия месец. Дали Божков или негов пълномощник се е явил на адреса в София, за да гласува ликвидацията на фирмата заедно с Маджо, за момента не е ясно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама