Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8765217 www.bgdnes.bg

Екологът Васил Къдринов: Разрухата в Рила започна с лифта

Той е незаконен като подпорната стена на Алепу

КОЙ Е ТОЙ

Васил Къдринов е еколог, завършил социология в СУ "Климент Охридски". Член на Асоциация на асистентите в Европейския парламент, сдружение "Граждани за Рила", парламентарен асистент към групата на "Зелените" в ЕП. Нарушение ли са багерите на Рила, защо хората търпят да се гази природата в България и наистина ли еколози прибират милиони, за да броят комари, Къдринов разказа пред "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Къдринов, нарушение ли е присъствието на багери в парк Рила? Бе обяснено, че това ще облагороди местността и ще я направи по-достъпна за туристи.
- Разбира се, че е нарушение, това е Национален парк. Там още преди повече от 10 години започнаха нарушенията, поне през 2007 г., когато беше изграден лифтът до хижа "Рилски езера". И паркинг по-късно, и се появиха и заведения, барчета. Но лифтът всъщност е съоръжението, заедно с паркинга и асфалтираният път които дадоха възможност на хора, които не са истински туристи и планинари, които обичат парка и Рила, а са просто обикновени туристи, да посетят и Седемте езера. Отиват там като потребители, консуматори, но не ценят природата. Считат, че като са си платили билета за лифта, имат право да тъпчат тревите, да се къпят в езерата дори! Да не говорим, че при толкова много хора тоалетни няма, представете си къде... Но просто държавата още тогава трябваше да реагира. Лифтът е незаконен обект! Като тези на морето, като подпорната стена хотел. Ако държавната власт, която претендира да е правова и защитава конституцията, правото за чиста околна среда и опазването й, а не частните интереси на хотелиери, тя трябваше този лифт да го демонтира и разруши. Но си е там и всякакви тръшкания на министри и вицепремиери, че, виждате ли, този багер тук се е появил, са лицемерни. Общо взето, това символизира положението в цялата държава, свързано с околната среда.
Има внесени от патриотите поправки в закона за биологичното разнообразие, но понеже участвам в няколко екологични сдружения, мога да кажа, че липсва каквато и да е сериозна политика от страна на държавата за защита на национално ниво. Река Чая беше замърсена, разрешават се инвестиционни намерения едно след друго, пускаме сигнали до прокуратурата... същото става сега и на река Въча - една фирма ще гради кариера под формата на рибарник, щял да е дълбок осем метра и половина, та само и само да стигнат без концесия и да спечелят десетки милиони от баластрата отдолу! Строителната мафия и хотелиерите са сраснати и се покровителстват от властимащите.
- Но премиерът Борисов и вицепремиерът Дончев разпоредиха багерите да се махнат и да се направи проверка.
- Според мен това е с цел да се успокоят обществото и екологичните движения. Те, движенията, в България се фокусират върху няколко теми и случая и бих казал, че по-скоро са пасивни, въпреки че на пръв поглед уж са активни. Нужни са оставки, защото тези нарушения в Рила са от 2007 година. Ходил съм там заедно с комитета по петиции към Европейския парламент с евродепутати, точно на този лифт. Този проблем е толкова отдавна известен и коментиран, така че Дончев все едно не е в партия, която е от 11 години на власт. И сега са изненадани от багерите и щели да ги гонят! Но и екодвижението задряма в България и много случаи остават неогласени и ми се струва, че не е само от време на време да се тръшнем на Лъвов мост, а трябва сериозна борба. В други държави виждаме, че екопартиите имат сериозни позиции, във Франция например има кметове на Бордо, Париж, Марсилия и Страсбург, Лион, които са от зелени движения. Нашите спят!
- Еколозите в България си навлякоха сериозни негативи с усвояването на милиони за броене на комари и лалугери.
- Това с усвояването на пари за лалугери и комари е част от пропагандата на строителната мафия срещу еколозите и създадения от тях "зелен октопод". За да си строят хотелите в зелените зони. Това е пропагандна война. Познавам някои от тези хора, не мисля, че те са милионери, това е пропаганден мит. Но ние не можем да очакваме от експертите нещо повече от експертиза - някои разбират от лалугери, други от мечки. Усвояването на милиони от еколози според мен е политически проблем. Не експертен. Партия "Зелените" се учреди 2008 г., прекръсти се и това беше - аз активност не виждам. В други държави е напълно различно.
- "Облагородените" пътеки в Рила са настлани с чакъл. Смятате ли, че това е материал за полагане в Национален парк?
- Разбира се, че чакъл там място няма. Тук става въпрос за строителство буквално в Национален парк, където това е забранено! Става дума и да се усвоят европейски средства. Имаше жалби за тези езера, посещения на експерти, това е недопустимо. Би трябвало да се махне лифтът, за да се качват горе само истински любители на планината. Накрая тези пътечки може и да ги асфалтират, за да може по-лесно да се обикалят езерата! Преди тези неща ме възмущаваха, но вече повече ми е омерзено, че нашите сънародници търпят тази ситуация. На много от случаите, които следим тук в Пловдив, само няколко души има, които се противопоставят. Искаха река Марица да я урбанизират за 45 милиона лева проект. Да се стесни, да има тенис-кортове, площадки, велоалеи. Безумен проект, подобен на Рилските езера. В Пловдив реагираха само няколко души с дела срещу идеята. Има хора, протестират, викат "искаме природа, не искаме бетон" и си заминат. А нещата продължават - трябва време, съдебни битки, трябва по-сериозна гражданска активност.
- Каква точно екокултура очаквате от хора, които масово си хвърлят фасовете през прозорците на колите и боклука през балконите?
- Така е, няма екологична мисъл. Такива са нашите сънародници, голяма част от тях, които хвърлят отпадъците през балкона, пепелниците от прозореца на колите... Метачите на улицата са масово роми и имам чувството, че като че ли другите имат нужда от някакви роби. И че им прави удоволствие да си хвърлят боклука на земята, арогантно, за да дойдат ромките и да им го изметат. Българите нито собствената свобода уважават, нито собствената си природа. И някакви ги залъгват, че ще вземат мерки. Жалко е.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама