Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8765524 www.bgdnes.bg

Редят картини от череши

Щъркели и родопски килими сътворени от плода

Десетки местни извайват сложни творби за празника на града 

Майсторски изваяни картини от череши творят в Кюстендил.
Над 200 бройки от сладкия плод са нужни за нареждането на една от най-впечатляващите черешови картини, изобразяваща щъркел.
Забележителната творба бе част от Празника на черешата, който се проведе преди дни в Кюстендил. Стотици местни организации и читалища наредиха свои щандове, за да представят отличната си реколта, като с плодовете са сътворени редица изумителни платна.
Черешовата картина на щъркел е направена освен от класически червени череши и от бели такива. Използвани са и редките зелени череши, по-познати като коктейлни. Платното е изработено от читалището на село Жабокрът. За направата му отиват няколко дни, като предварително на картон е точно обозначено къде каква череша трябва да бъде използвана, за да се получи желаното изображение.
Друга впечатляваща с орнаментика картина е тази, имитираща родопско одеяло. Произведението миксира по впечатляващ начин различни видове череши.
На територията на община Кюстендил има около 20 000 декара черешови посеви и над 90 вида череши. Целият празник премина в духа на вкусния плод, като освен черешови пайове и торти бяха дегустирани и различни напитки от череши.

Школата "Новите майстори" в града реализира поредния си арт проект "На една череша разстояние", който преобрази площад "Велбъжд" в духа на Празника на черешата.

Близо 100 череши бяха изрисувани на централния градски площад от тийнейджъри.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама