Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8770255 www.bgdnes.bg

Следят спортни клубове за терористи

Борецът търси защита за Спецсъда

Борецът Мохамед Абдулкадер под карантина в ареста

Клубове, в които се тренират силови спортове, както и посетители на фитнес зали са попаднали в полезрението на разследващи случая със задържания за тероризъм. Това научи "България Днес".
Мохамед Абдулкадер е български гражданин от сирийски произход и е борец, като има и шампионски титли. За момента няма данни за други задържани силови спортисти. По случая са разпитани 20 човека, 9 от които пред съдия. Повечето са роднини на арестувания младеж.
Очакваше се снощи 20-годишният Мохамед да бъде конвоиран до столицата, за да бъде гледана мярката му в Специализирания наказателен съд. Вероятно заседанието ще бъде днес. При първоначалния разпит Мохамед бе представляван от адвокат Веселина Василева. Тя има други ангажименти и в София защитата на младежа трябва да бъде поета от друг адвокат. Това е изключително трудно за близките му. От една страна, Мохамед и майка му Анелия са под карантина до днес, тъй като през юни са се върнали от Турция, където работели. При обиските пък са прибрани всички мобилни телефони - не само в семейството, но и на техни роднини, включително и такива, които живеят във Враца. Роднините в момента опитват да направят контакт през трети лица с юристи, които да защитават младежа. Ако усилията им не са успешни, той може отново да получи служебен адвокат.
"Иззети са и GSM-и на децата на близките, включително на 5-6-годишни", обясни адвокат Василева пред "България Днес".
"Но на мен ми е интересно дали в ареста спазват всички противоепидемични мерки, както подобава на човек под карантина", допълни юристката.


Тя е категорична, че в обвинението няма нищо конкретно и няма данни Мохамед Абдулкадер да е замислял нападение срещу конкретен обект.
Подведен е под отговорност по чл. 108А, ал. 6 - че е участвал в терористичен акт зад граница. Става дума за периода в последните 5 години, три от които Мохамед е бил непълнолетен.
Самият Абдулкадер бил шокиран от ареста. След нахлуването на специалните части в дома му в 6 часа сутринта до разпитите вечерта в сряда не можел да повярва, че го обвиняват в тероризъм. Пред адвокат Веселина Василева разказал, че преди 4 години в Сирия се снимал на шега с автомат и пуснал снимката в Инстаграм. Подозирал, че може от това някой да е решил, че е станал терорист. В раздираната от конфликти държава живее бащата на Мохамед, който пътувал до Турция. Там вероятно се е виждал със сина си и майка му.
Вчера Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност Абдулкадер. Според обвинителите събраните доказателства сочели, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Установено било, че бащата на Абдулкадер и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия. До момента няма данни младият борец да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.


Ислямисти стават тежкоатлети

Когато чух за ареста на Мохамед Абдулкадер в Бургас и за готвен терористичен акт, бях шокиран, тъй като в България подобен тип обвинения не са чести.
Това сподели пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.
„Ние не сме деен член на антитерористичната коалиция. Нормално е да сме против всякакъв тип тероризъм, радикализъм и т.н., но нямаме присъствие в Сирия“, заяви професорът.
След като бе попитан какво е издало Мохамед, той каза, че обикновено тези, които се увличат по радикалния ислям, се записват да тренират силови спортове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама