Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8772589 www.bgdnes.bg

Арест за марихуана осуетява делото срещу Очите

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана, разказа пред "България Днес" адвокатът му Захари Кирилов.

По думите на юриста след изтичането на 24-часовия арест обвинения не са подвигани и Мехмед е освободен. Престоят му зад решетките обаче отлага насроченото за четвъртък дело срещу несебърския бос. Заради липсата на Юмер Мехмед спецсъдията Лилия Георгиева отлага заседанието. Според обвинението Юмер е част от престъпната банда на Очите за рекет, палежи и наркоразпространение. В началото на разследването срещу родния Ал Капоне и компания аверът му Карен Ованнисян признава, че по разпореждане на Желязков е запалил офис на погребална агенция и катафалка в Бургас, разкриват запознати. Твърди, че човек на име Юмер му дал 250 лева и туба бензин и му казал: "Отивай и си върши работата!".

Реклама

При началото на процеса Мехмед не е открит на адреса си и е обявен за общодържавно издирване. Оказва се, че призовкари са го търсили в приют, където подсъдимият не живее от години. "Ако са ме търсили, щяха да ме намерят", казва по-късно Юмер Мехмед. Той твърди, че дори е звънял в МВР да пита дали го търсят и оттам му отговорили отрицателно. Близо месец по-късно кримигероят е задържан в Слънчев бряг, докато вечеря с приятелката си.

След поредния си арест, този път в дома му, Юмер Мехмед се кани да съди полицията за незаконно задържане. Защитата му предполага, че мнимото задържане е с цел да се осуети мегапроцесът в София.

Въпреки отлагането на заседанието срещу 13-членната банда Митьо Очите и двама от хората му - Калоян Колев и Иван Пишиев, се възползват от срещата си с магистратите, за да поискат на свобода. Мераците им бързо са попарени, но те могат да обжалват на втора инстанция. Докато несебърският бос вече почти 2 години е на топло, приближените му започнаха един след друг да напускат килията.
Наскоро магистратите пуснаха да се прибере вкъщи сочения за дясна ръка на тартора - Радослав Николов-Рачо. Той умилостиви съда с болно дете, което развило проблеми след ареста на баща си. Преди броени дни апелативните спецсъдии пожалиха Юмер Мехмед и Йордан Въчев - Данчо Ларша. Юмер си отиде с гривна у дома, а Ларша замени домашния арест с парична гаранция от 6 бона.
Облекчаването на мерките им стана след разпита на някои от основните свидетели, сочени от разследващите като потърпевши от рекет. Пред магистратите те дали показания, които се различават от думите им на досъдебното производство. Така Темида отчита, че показанията на свидетелите започват да се разграничават от обвинителната теза. Ако бизнесмените продължат да се отричат от думите си, може да се стигне до поредната оправдателна присъда, допускат юристи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама