Политическият затворник Хамид Хош Сияр: 130 дни бях мъчен в килия в Иран

Приятел
Автор: Център за правна помощ - Глас в България

Политическият затворник Хамид Хош Сияр: 130 дни бях мъчен в килия в Иран

Хамид Хош Сияр

Издевателствата бяха извън всичко, което можете да си представите

КОЙ Е ТОЙ

Хамид Хош Сияр е на 37 години, от Иран. Политически затворник, оцелял въпреки нечовешките изтезания, с които властите в Иран се опитват да го пречупят. След като излежава присъдата си, продължава с дейността си в защита на това, в което вярва той - свободата и хуманността. Ден преди да бъде заловен отново, напуска Иран. В България е почти от година. След като влиза в страната, е задържан, преминава през центъра в Любимец и лагера в Харманли. Хамид получава хуманитарен статут, защото случаят му е добре известен сред международни правозащитни организации. Днес той живее легално в България. Разполага с всички необходими документи, банкова сметка и договор за работа. Хамид е част от първия новосъздаден Бежански консултативен съвет в България, който ще функционира с подкрепата и под надзора на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Това е нов проект, който има за цел да помогне на бежанците да заемат водеща роля в разработването на политики, които пряко засягат интеграцията и благосъстоянието на техните общности.

- Какво се случи? Как попадна в затвора в Иран?
- Всичко започна преди 10 години. Имаше големи протести след преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад. Недоволството беше насочено към начина, по който беше преизбран президентът. Режимът в Иран всъщност измами народа и постави не този, за когото те гласуваха. След протеста режимът буквално заглуши гласа на народа и ограничи правата му още повече. Още тогава бях твърдо убеден, че коренът на проблемите в Иран е религията.


- Защо смяташ, че религията е коренът на проблемите в Иран?
- Има много доказателства и примери за това. В Иран религия и политика, религия и правосъдие и законност е едно и също. Религията в Иран не е просто ислям, а специфичен вид на исляма. Ще дам един много пресен пример. Един баща уби по много агресивен и брутален начин 14-годишната си дъщеря, защото се опитала да избяга с мъж. Момичето било арестувано и то буквално молело полицията да не я връща при баща й, но те я върнали. Само след няколко дни бащата убил момичето по особено жесток начин, като я обезглавил. Преди това бащата се консултирал с адвокат за евентуалните последствия, ако убие дъщеря си. Адвокатът му казал, че няма да има кой знае какви последствия, и мъжът решил да го направи. Забележете, не го е извършил в момент на ярост или нещо подобно, а съвсем трезво и съзнателно е взел решение да убие дъщеря си, и то по този начин. Знаел е какво точно прави и че правосъдието е на негова страна. Защото според шериата бащата е собственик на дъщеря си и на живота й, мъжът е собственик на жена си и на живота й. И поради тази причина, ако ги убие, го очакват само няколко години затвор, но обикновено това не се случва, защото в подобни случаи мъжът просто трябва да подпише документ, че си прощава. Това е нашето правосъдие.


- Какво направи ти, че да попаднеш в затвора?
- Не стоях безучастен, въпреки че протестите срещу начина, по който беше преизбран президентът на Иран, бяха потушени и гласът на народа вече съвсем не се чуваше. Свързах се с едни хора, с които пишехме по тези въпроси. Това бяха малки хумористични статии, но свързани с религията и политиката. Под хумора прозираха много ясни послания, насочени срещу религията. Тези послания посочваха религията като най-големия проблем, който имаме. Най-добрият начин да застанеш срещу един диктатор е да го осмиваш, защото това подронва авторитета му. Така че ние започнахме да правим това. Осмивахме не само президента. Знаете, че в Иран има 12 имами, които са много важни. Ние се захванахме с единия и започнахме да го осмиваме, говорихме за политика и религия едновременно.


- Къде и как публикувахте тези статии?
- Имаше страница във фейсбук и ние пишехме там анонимно. Властите бяха много ядосани и ни издирваха в продължение на две години. Властите ни издирваха все по-упорито и в крайна сметка ни намериха и арестуваха всичките.


- Какво се случи?
- Първо за 130 дни бях в изолатор. Имаше много разпити, мъчения. Правеха с мен каквото им дойдеше на ум, само и само да ме сломят психически и да измъкнат колкото се може повече информация. Обикновено правят следното - арестуват човек за нещо конкретно, а след това го свързват с още много други неща, които не е извършил. Обвиняват го в държавна измяна и така му дават максимално тежка присъда.
Ние сме късметлии, че в нашия случай никой не умря. Доколкото знам, в началото е имало две смъртни присъди, но са били отменени. Все пак всеки от нас е имал ужасни моменти в затвора. Но аз си обещах да не разказвам всичко, което ми се е случвало там. Толкова ужасно беше и не бих искал да натоварвам психиката на никого с това, през което минах. Мъченията бяха извън всичко, което можете да си представите. Но аз не се пречупих и в крайна сметка ме освободиха временно срещу гаранция.


- Какво работеше официално?
- Завършил съм физика в добър университет. Преди да ме арестуват, бях в търговията. Беше добра работа. Но след като ме арестуваха, имах много загуби. Отворих си много малък офис и се занимавах с продаване на софтуерни продукти и поддръжка. Когато присъдата беше ясна, затворих офиса, платих си дълговете, оставих пари на семейството. След затвора ми беше много трудно да си намеря работа, защото като бивш затворник нямах право да си отворя собствен бизнес. Много възможности бяха затворени за мен. Обикновените хора в Иран са втора категория, но аз като затворник бях трета. Още по-тежко беше, защото бях политически затворник - не просто затворник.


- Как се озова в България?
- Аз разбрах, че властите са надушили следите ми, и затова трябваше много бързо да напусна Иран. Първоначално те са тръгнали в грешна посока, но разбрах, че вече са по петите ни, и имах един ден да напусна страната. На следващия ден са арестували съпругата на приятеля ми. Мислели са, че тя е източникът. След това са намерили мобилния телефон у приятеля ми, а там беше всичко - разговорите ни, съобщенията ни, уговорките ни... Беше ясно, че не мога да се върна в Иран. Отидох в Турция, разказах какво се случва с мен и поисках убежище. По-късно моят приятел в затвора се сдоби отново с мобилен телефон и така започнахме отново да си говорим и пишем. Първото, което той ми каза, беше: "Добре, че напусна страната, името ти е навсякъде". Ако ме бяха хванали, ме грозяха най-малко още десет години затвор, а може би и повече.


- Защо не получи статут на бежанец в Турция?
- Докато случаят ми все още не беше разрешен, срещнах една жена и се оженихме. Така статутът ми се промени, но нещата не се получиха и се разведохме. След развода обаче турските имиграционни служби отказаха да ме приемат като бежанец и трябваше да напусна страната до десет дни. Не можех да се върна в Иран. Имах две опции - да плувам до Гърция или да мина през гората до България. Избрах второто. Дойдох в България. Паспортът ми нямаше никаква валидност. Дойдох тук и така започна историята ми в България. Минах през необходимите процедури и за щастие, получих хуманитарен статут.


- Как протича животът ти сега?
- Добре съм, спокоен съм. Работя като преводач с фондация "ЦПП-Глас в България" и фондация "Мисия Криле". Опитвам се да намеря и други възможности, но със сигурност ще продължа и работата си с тези организации, защото това, което правят те, е страхотно. Работя с тях - не е въпрос на пари, въпреки че имам нужда, а на хуманност, човещина. Работата с тях дава удовлетворение на тази част от мен, която иска да помага на хората и да работи за хората.


- Какво е България за теб?
- За мен означава сигурност и спасение. Харесват ми природата и културата. Отскоро започнах да пътувам в различни части на страната. Харесвам и хората, но обществото има нужда да преосмисли представите си за равнопоставеност и да намали национализма.

ИРАН - ФАКТИ, РЕЛИГИЯ, ПОЛИТИКА И ЧОВЕШКИ ПРАВА


Иран често попада в медийните прожектори с външната си политика и най-вече поради „инфарктните ситуации“, предизвикани между режима в Техеран и администрацията на Белия дом. Убийството на иранския генерал Касем Солеймани от американски дрон в началото на 2020г и иранското нападение с балистични ракети на американски военни бази в Ирак се оказа поредната „инфарктна ситуация“, при която светът отново се запита дали не сме пред прага на следващата война в Близкия Изток. Същевременно в САЩ живеят около 1 милион граждани от ирански произход, като най-голямата иранска общност в чужбина се намира в Лос Анджелис. 500 000 иранци живеят в Бевърли Хилс и Уестуоод. Ето защо наричат Лос Анджелис „Тереанджелис“ или втория Техеран.


От 1979г насам между 150 000 и 200 000 иранци напускат страната си годишно. Тази вълна от емиграция се отключва с Ислямската революция. През февруари 1979г в Иран се завръща иранският шиитски духовник Аятолла Хомейни след 15-годишно изгнание. Той е идейният ръководител на Ислямската революция, с която се сваля от власт иранският шах Мохамед Реза Пахлави. Предвестник на Ислямската революция е зараждащото се социално недоволство срещу управлението на шаха, който потушава с насилие организираните срещу него демонстрации.2 Хомейни провъзгласява Иран за ислямска република, водеща се от принципите и правилата на шиитския ислям.

Под предлог, че американското правителство подкрепя шаха, новият режим в Техеран взема като заложници 52 американски дипломати в продължение на 444 дни. Това е началото на нулевите дипломатически отношения между САЩ и Иран, на поредица от американски икономически санкции, в сила и днес с тежки последици за цивилното население, и ожесточени политически стълкновения около иранската ядрена програма. Първите години на Ислямската република са съпроводени с особено голяма бежанска вълна. Опасявайки се от експанзия на Ислямската революция в региона, иракският президент Садам Хюсейн обявява война на новия режим в Техеран. Войната между Ирак и Иран продължава 8 години и отнема живота на 1 милион души.


Почти 40 години по-късно се наблюдава нарастваща бежанска вълна на ирански граждани, които търсят убежище в Европа. За периода на 2017г и 2018г британските имиграционни власти докладват, че преобладаваща част от молбите за убежище, подадени във Великобритания, са именно от иранци.3 Нараства и броят на непридружените малолетни-деца от Иран, поели сами пътя към Европа.

През 2018г броят им надвишава дори този на деца, търсещи убежище, от страни с военни конфликти като Афганистан или Сирия. Възниква въпросът коя е причината и днес иранците да напускат страната си, при условие, че Иран- в сравнение със своите съседи Ирак и Афганистан- не се намира във състояние на военен конфликт и разполага с известен финансов стандарт. Основните причини са именно репресивните мерки на ислямския режим в Иран. Хората с различни политически и религиозни убеждения, активисти, малцинствени групи или групата на жените са подложени на репресия, преследване и дискриминация.


След 40-години Ислямска революция, недоволството на иранското общество срещу режима расте пропорционално на нарушенията на политическите права. Правото на мирно събиране и свободата на словото са едни от най- репресираните. В края на 2017 г. в Иран избухват протести срещу режима. В отговор на протестите, властите използват прекомерна сила спрямо протестиращите, извършвайки и масови произволни арести. Задържани около 5000 човека, сред които студенти и представители на малцинствени групи. Процесът срещу множество от тях е прикриван от властите. В някои случаи се стига до смъртни присъди или до смърт на арестанти без да се проведе следствие за причините, довели до трагичните изходи. Има данни за изтезавания и заплахи на близки на починалите от страна на властите, с което се е целяло да се прикрият техни действия.

Свалянето на украинския самолет по погрешка от иранските власти в началото на 2020г, при което загинаха 175 души, предизвиква нова вълна на протести в Техеран. Силите на реда използват сълзотворен газ срещу хиляди иранци, които излизат на улицата в знак на протест. Режимът в Техеран контролира медиите, достъпа до интернет и социалните мрежи. Telegram, Facebook и Twitter са забранени.


Иран като наследник на хилядолетната персийска култура в исторически план е място на религиозно и културно многообразие. В Иран например възниква зороастризъма, една от най-древните съществуващи днес религии, възникнали през II-то хилядолетие пр. Хр.

В Ислямската република обаче религиозната свобода е особено потискана. Лоялността към режима и религиозната принадлежност играят важна роля в множество области от живота. Законите на страната са базирани главно на шиитската традиция. Религиозните малцинства, включително християни, сунити, бахаи, суфисти са обект на дискриминация. Наказателният кодекс на Иран предвижда смъртно наказание за прояви на враждебност срещу исляма (т.н. moharebeh) както и за богохулство или обида на пророка (т.н. sabb al-nabi).

Въпреки че християнството е признато като официална религия в конституцията на Иран, за християните е трудно да практикуват религията си открито и свободно. Иранската държава припознава като християни само гражданите, които са от арменски или асирийски произход или онези, които могат да докажат, че семействата им са практикували християнството преди 1979г .

Open Doors USA в своя статия, актуална към 2020г., представят данни, че потомствените християните са силно репресирани по отношение на своите граждански права. На тях не им се позволя да разпространяват религията си сред нехристияни, както и да се водят проповеди или да се разпространява християнска литература на Фарси (най-разпространеният език в Иран) и най-често им се налага да извършват своите ритуали тайно. Това важи с пълна сила и за хората, обърнали се от ислям към християнството. Законодателството на Иран забранява на мюсюлманите да приемат друга религия. Ирански граждани, конвертирали към християнството, са заплашени със затвор от 10 до 15 години.2 Хората, променили вярата си, стават жертва и на системен тормоз, включително наблюдение, физически атаки, арести, измъчване и други нехуманни практики.


Особено жените понасят бремето на режима в Техеран. Ако сте жена в Иран, няма да можете свободно да изберете облеклото си, професията си, няма да можете свободно да пътувате, да посещавате културни или спортни мероприятия или да танцувате на обществени места. Това са една малка част от множеството проявления на липсващата свобода. Иранското законодателство не предоставя на жените равни права в брака наред с мъжете, при развод, упражняване на родителски права и право на наследство.3 Без съгласието на съпругите си мъжете могат да се разведат и автоматично да получат пълните родителски права. Жените нямат право да пътуват извън страната без изричното писмено позволение на съпрузите си. Иранските жени могат да упражняват професии, определени от закона като подходящи за жени. Продължават практиките на публично линчуване на жени или убийство чрез хвърляне на камъни за морални престъпления, включително изневяра. Тези морални престъпления под названието „зина“ (zina) са кодифицирани в иранското наказателно законодателство.


Един от най-ярките примери за социалното положение на жените е задължителното носене на хиджаб (забрадка). Жена, която не е покрита с хиджаб, може да бъде осъдена на лишаване от свобода. Жени активисти, протестиращи срещу наложеното облекло, са обект на преследване от властите, като са задържани за разпит или са принуждавани да подписват декларации, с които се задължават да не излизат навън без хиджаб.

През декември 2017та- януари 2018та г. няколко жени протестират срещу тези ограничения, но са арестувани и осъдени. Дори адвокатката на една от жените е задържана и й е повдигнато обвинение. Журналистката Маси Алинежад, станала световноизвестна със своята кампания „Моята тайна свобода“, която предизвиква иранските жени да публикуват свои снимки без хиджаб, в свое интервю пред “Women in the World”, заявява, че жените в Иран биват обект на полицейски действия, дори ако само част от косата им се вижда или не е прикрита добре. В знак на протест, Маси започва кампания, наречена „Бяла сряда“, с която призовава иранките да носят бял хиджаб в знак на протест всяка сряда. Обект на репресии обаче стават и нейните близки, които все още са в Иран. В своя статия, Amnesty International разказва за най-скорошните задържания на нейни роднини.

Аятолах Али Каменей, върховният лидер на Иран, през септември 2016г. представя национални мерки за насърчаването на ранния и дори уредения брак, отглеждането на няколко деца, и запазване на традиционните роли в семейството, където жената трябва да е домакиня, а мъжът да набавя прехраната2. Това само задълбочава маргинализацията на вече достатъчно отчужденото положение на жените.


Положението в Ислямската република може да се обясни с думите от скорошна статия във IranWire: „…обществото е разделено в две категории: на управляващите държавници и на непривилигированите.“ Както се случва в диктатурите, мнозинството от хората са от страната на губещите.

Център за правна помощ - Глас в България

Калканджиева като булка: "На ти сватба!"

Калканджиева като булка: "На ти сватба!"

В тъча ги хвърля! Жени Калканджиева шокира феновете си с архивно фото от сватбата си и странен коментар към него: "Е.,!?+?#@&* на ти, сватба...". Това е оригиналното съобщение. Обикновено човек използва подобни символи, когато употребява нецензурни изрази и фрази. А вие чували ли сте някога Жени Калканджиева да ругае?

Глория тури елхата

Глория тури елхата

През ноември хората обикновено слагат зелето по бидоните. Или пък режат зарзават за туршия. Не и Глория. Коледният дух тресе певицата с бясна сила и тя вече е наредила елхата, нищо че до 24 декември има ни повече, ни по-малко от цял месец. Глория залага на флорални украшения в златно и червено, а освен това има и няколко фигури на Дядо Коледа -

Наско Колев влезе в ролята на доктор

Наско Колев влезе в ролята на доктор

Рапърът доктор Атанас Колев дава акъл на феновете си. Той апелира от своя профил в социалните мрежи хората да спрат да прилагат самолечение с антибиотик. "6 години се учиш, за да имаш право да изписваш лекарства. Антибиотиците не са на баба ти чайовете. Не ми ги сърбай за щяло и нещяло", пише Наско, след като обясни какво е антибиотичната

Избират Мис Плеймейт онлайн

Избират Мис Плеймейт онлайн

Конкурс ще има, но без публика, казва Любен Дилов Коронавирусът в крайна сметка няма да провали най-сексапилния конкурс у нас. Надпреварата за новата носителка на титлата "Мис Плеймейт" ще се проведе онлайн. Това споделя един от организаторите на секси надпреварата Любен Дилов-син. "Конкурсът ще е без публика, но ще се излъчва на живо по интернет

Най-четени

Всички от групата на Божков пуснати

Всички от групата на Божков пуснати

На свобода вече са всички обвинени като участници в престъпната група за принуда, данъчни престъпления, изнасилвания и убийства на Васил Божков, става ясно от решение на спецсъда. Честта да се прибере у дома, макар и последен, се пада на Веселин Балтов, шеф на личната охрана на духналия в Дубай хазартен бос

Братът на фараонката Ружа я топи още 6 месеца

Братът на фараонката Ружа я топи още 6 месеца

Още шест месеца братът на изчезналата криптофараонка Ружа Игнатова ще я топи пред властите в САЩ, става ясно от решение на съда в Ню Йорк. Константин Игнатов се съгласи да сътрудничи с информация на разследването и бе включен в програмата за защита на свидетелите през миналото лято. Оттогава той е скрит на тайно място в САЩ заедно с жена си и

Наркокасиер пропява срещу шефовете в ГДБОП

Наркокасиер пропява срещу шефовете в ГДБОП

Соченият като посредник член на престъпна група пропява срещу началници на "Наркотиците" в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков! Магистратите се позовават на обясненията на Десислав Такев, който е спряган като човека, движил парите между престъпни босове и висшите антимафиоти, за да оставят Ванков на топло

Изнудват Беки със секспози

Изнудват Беки със секспози

Войната между жената на Уейн Рууни, Колийн, и тази на Джейми Варди, Ребека, излезе извън съда и придоби най-долни измерения. Анонимни, наричащи се "Армията на Колийн", заплашват Беки, че ще разпространят неин сексвидеозапис. Ако не им плати 2,5 биткойна. Г-жа Рууни от година вече обвинява някогашната си приятелка и жена на голмайстора на "Лестър"

Вокалистката на "Рико Бенд" Саша Рико: Повече от 10 г. чаках сина си

Вокалистката на "Рико Бенд" Саша Рико: Повече от 10 г. чаках сина си

Вярвам, че когато даваш, ще получаваш КОЯ Е ТЯ Сашка Рикова е на 34 г., родена е в гр. Ракитово. Занимава се с пеене от 13-годишна. През 2012 г. с мъжа си Веско създават "Рико Бенд". Групата натрупва огромна популярност сред чалга феновете. Записват парчета с едни от най-големите имена в попфолка като Мария, диджей Дамян

Тикнаха в пандиза семейство адвокатки

Тикнаха в пандиза семейство адвокатки

В Сливенският затвор са пратени врачанската адвокатка Румяна Тодорова и дъщеря й Деница, която също се представя за юрист. Двете дами получават 2 години и 6 месеца и 2 години и 10 месеца след сключено споразумение с прокуратурата. В замяна на леките присъди те признават вината си, че са участвали и ръководели организирана група за документни

Уловиха 40-килограмов звяр

Уловиха 40-килограмов звяр

Валентин Вълев е майстор на едрите риби  Амурът е рекорден улов за 2020 г.  Чудовищен 40-килограмов амур хвана майстор рибар от Нова Загора. Валентин Вълев, който е известен сред приятели и въдичари като повелител на едрите риби, прави зрелищния улов във водите на язовир "Жребчево". Водоемът е близо до града му

Динко с колекция от купи и медали

Динко с колекция от купи и медали

Колекцията си от купи и медали показа за първи път публично бизнесменът Динко Вълев, който се прочу като Ловеца на мигранти от Ямбол заради граждански арести на бежанци преди няколко години. Сбирката от спортни трофеи на Динко до момента са виждали само негови близки хора, които са гостували в дома му

Заразените спадат през декември

Заразените спадат през декември

Спад на заразените с COVID-19 ще започне в средата или края на декември, прогнозира вирусологът проф. Радка Аргирова. Според нея коронавирусът не е станал по-смъртоносен, а това, че българите сме на 3-то място по починали, се дължи на ненавременната медицинска помощ. Аргирова цитира научните изследвания

Родители убийци

Родители убийци

Ден на траур бе обявен днес в Сандански след жестокото убийство на две малки деца на 3 и 5 г. Със заповед на кмета са забранени всички публични празненства, а националните флагове свалени на половина. Не че някой от живеещите в общината имаше каквото и да е намерение да се весели след новината за жестоката трагедия

Най-коментирани

Лив Морган се върна при старо гадже

Лив Морган се върна при старо гадже

Сексапилната Лив Морган се завърна при своето бивше гадже и колега Тайлър Бейт. Миньончето с апетитен латинозадник е сред най-харесваните мацки в световната федерация. Красавицата беше забъркана в лесбоафера в "Първична сила" със съпругата на българина Мирослав Барняшев - Лана. Признанието на Лив шокира всички, но за щастие

Джордан празнува

Джордан празнува

Футболната любимка Кати Прайс-Джордан имаше двоен повод за празник тези дни. Тя най-накрая е напълно възстановена от счупването на двата си крака, показват последните прегледи. Имаше и щастливо събитие в личния й живот. Сексбомбата отбеляза първата годишнина с поредното си гадже Карл Уудс. Двамата са заедно от ноември 2019-а и макар всички да

Калканджиева като булка: "На ти сватба!"

Калканджиева като булка: "На ти сватба!"

В тъча ги хвърля! Жени Калканджиева шокира феновете си с архивно фото от сватбата си и странен коментар към него: "Е.,!?+?#@&* на ти, сватба...". Това е оригиналното съобщение. Обикновено човек използва подобни символи, когато употребява нецензурни изрази и фрази. А вие чували ли сте някога Жени Калканджиева да ругае?

Глория тури елхата

Глория тури елхата

През ноември хората обикновено слагат зелето по бидоните. Или пък режат зарзават за туршия. Не и Глория. Коледният дух тресе певицата с бясна сила и тя вече е наредила елхата, нищо че до 24 декември има ни повече, ни по-малко от цял месец. Глория залага на флорални украшения в златно и червено, а освен това има и няколко фигури на Дядо Коледа -

Миска на коляното на Ванко 1

Миска на коляното на Ванко 1

Гръмко завръщане към публичния живот прави хип-хоп легендата Ванко 1. Напоследък изпълнителят е изключително активен в мрежата и непрекъснато споделя снимки от охолния си живот. На последната такава е с Мис България 2017 Тамара Георгиева. Моделката седна на коляното на Ванко 1, за да позира за поредната му скандална снимка

Наско Колев влезе в ролята на доктор

Наско Колев влезе в ролята на доктор

Рапърът доктор Атанас Колев дава акъл на феновете си. Той апелира от своя профил в социалните мрежи хората да спрат да прилагат самолечение с антибиотик. "6 години се учиш, за да имаш право да изписваш лекарства. Антибиотиците не са на баба ти чайовете. Не ми ги сърбай за щяло и нещяло", пише Наско, след като обясни какво е антибиотичната

БФС към правителството:
Не спирайте първенството!

БФС към правителството: Не спирайте първенството!

БФС официално призова правителството да не спира футболното първенство. Това стана след предложението на здравния министър Костадин Ангелов всички спортни мероприятия да бъдат преустановени заради пандемията. Като аргумент БФС посочва редица обективни обстоятелства, включващи както изготвения от централата и приет от ММС и МЗО строг протокол за

Проф. Чирков се страхуваше от злобата, не от COVID-19

Проф. Чирков се страхуваше от злобата, не от COVID-19

Баба му лекува Лев Толстой, той прави първата трансплантация на сърце у нас Знаменитият хирург си отиде на света Екатерина, както се казваше болницата, която създаде "Започвам да консултирам МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. Разбрахме се с директора там - д-р Петров, от октомври всяка седмица да съм там и да създам нови класни доктори

Арти и Криси се скриха

Арти и Криси се скриха

Две седмици изпълнителите Арти и Криси се скриха от социалните мрежи. Двойката си налага двуседмична карантина от инстаграм заради заразяването си с коронавирус. "Решихме да не го споделяме, преди да оздравеем, защото няма да ви лъжа - изкарахме го средно тежко, въпреки че сме млади и започнахме да се лекуваме още при първите симптоми"

Мила Михова: Никой не ме търси да даря плазма

Мила Михова: Никой не ме търси да даря плазма

Изключително разгневена е Мила Михова заради невъзможността й да дари кръвна плазма. Дъщерята на Дарина Такова, която неотдавна преболедува COVID-19, пише в мрежата под поредния апел за донорство: "Не мога да повярвам, че при такъв недостиг на плазма аз стоя в списък с ЧАКАЩИ да дарят и никой досега не ме е потърсил

Брано ръководил банда от затвора

Брано ръководил банда от затвора

Банда крадци е ръководил от затвора заключеният за обир на 400 бона от плевенска фирма рецидивист Бранимир Стоянов-Брано. Това станало ясно след ареста на четирима рецидивисти, докато се опитвали да се измъкнат след извършен обир в блок в столичния квартал "Иван Вазов". Вътрешен човек от затвора е издал бандата от четирима крадци на Брано

Българка защитава Pussy Riot

Българка защитава Pussy Riot

Имаме своите шансове. Делото не е лесно, но се надявам да спечелим! Това коментира пред "България Днес" адвокат Наташа Добрева, която в Европейския съд по правата на човека води дело срещу Русия от името на скандалната руска пънк банда Pussy Riot. Става въпрос за нападение от членове на параполицейско формирование

Проф. Александър Чирков почина на 82 г., не от COVID

Проф. Александър Чирков почина на 82 г., не от COVID

Проф. Александър Чирков е починал снощи в полунощ в хотел във Варна, но не от COVID-19, съобщиха негови приятели. Негов близък приятел е отишъл в хотела малко след полунощ, тъй като Чирков не му вдигал телефона, и го намерил паднал на земята. Поводът да му звъни настойчиво и да се безпокои е, че през деня, когато говорили, му се сторило

Хиляди бежанци от Етиопия прекосиха границата със Судан (Фотогалерия)

Хиляди бежанци от Етиопия прекосиха границата със Судан (Фотогалерия)

Стотици, може би хиляди, са убити в боевете, избухнали на 4 ноември между етиопските федерални сили и регионалната армия на Тигрей, изпращайки около 40 000 бежанци в съседен Судан. Снимки:

Французин е най-татуираният учител в света

Французин е най-татуираният учител в света

Sylvain, известен още като Freaky Hoody, учител в началното училище и "най-татуираният мъж на Франция", позира с очи, пълни с черно мастило, в Palaiseau, южен Париж, Франция. Снимка: REUTERS / Charles

В "Лудогорец" оздравяха за "Тотнъм"

В "Лудогорец" оздравяха за "Тотнъм"

Футболистите на "Лудогорец" оздравяха преди тежкото гостуване на "Тотнъм" в Лига Европа. Двубоят в Лондон е в четвъртък от 22,00 ч. Повечето от играчите на шампионите, които бяха с коронавирус, ще са на линия за мача, научи "България Днес". Както е известно, "орлите" пламнаха с COVID-19 точно преди паузата в Първа лига заради срещите на

Тръмп нареди да се започне прехвърлянето на властта на Байдън

Тръмп нареди да се започне прехвърлянето на властта на Байдън

Президентът на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп обяви, че дава зелена светлина за началото на процеса по преход на властта към бъдеща администрация на демократа Джо Байдън две седмици, след като последният бе обявен за победител на президентските избори в САЩ, предадоха световните агенции. Екипът на Байдън приветства този етап в развитието на

Хаос в "Барса" заради Пике

Хаос в "Барса" заради Пике

Спешна среща свиква ръководството на "Барселона" тази седмица. На нея ще се обсъждат възможните решения за излизане от невижданата през този век криза в клуба, съобщава вестник "Марка". Каталунците правят най-слабия си старт от над четвърт век в Ла Лига. Освен това те остават за няколко месеца без лидера на защитата си Жерар Пике

3146 новозаразени с COVID-19 у нас - 43,4% от тестваните, 189 са починалите

3146 новозаразени с COVID-19 у нас - 43,4% от тестваните, 189 са починалите

3146, с 2023 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 7244 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 124 966, от които активни са 83 671

Славиша натиска нападателите

Славиша натиска нападателите

"Сините в атака"! Треньорът на "Левски" Славиша Стоянович си е поставил за цел да превърне любимия рефрен на "сините" привърженици в реалност и затова се подготвя за усилена работа с нападателите. Според информацията на "Гонг" наставникът никак не е доволен от това, че във всичките 11 мача от Първа лига нито един от централните нападатели не е