Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8778318 www.bgdnes.bg

Какво се лови в социалните мрежи

Главният прокурор заложи на туитър, Бойко на видеа

Министри и депутати пускат снимки на кокошки, крака и годеници

Надя Панкова

Социалните мрежи отдавна са част от живота не само на обикновените граждани, но и на най-висшия ешелон в държавата. Дори главният прокурор Иван Гешев не устоя на изкушението да инфлуенсва нацията и преди броени дни си направи профил в по-малко популярната мрежа туитър. И веднага я направи желана за посещения за всички, които искат да научат какво мисли обвинител №1.


И докато Гешев използва профила си предимно по работа и да коментира горещи за прокуратурата теми и акции, то много от останалите властимащи се изкушават да агитират срещу държавните си врагове в профилите си във фейсбук. Най-редовните залпове между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев не се коментират от тях в социалните мрежи, а от техните представители и фенове. Съпругата на президента Румен Радев - Десислава, се прочу като един от най-върлите му защитници, често критикувайки депутатите от ГЕРБ, които го нападат, с подигравателни статуси и рок парчета. Самият Радев не коментира личното си мнение в социалните мрежи, а поддържа единствено страницата на президентската институция във фейсбук.

Реклама

Докато депутатите Десислава Атанасова и Димитър Главчев често се гаврят от профилите си с подигравки към държавния глава или председателя на БСП Корнелия Нинова. Както и депутатите й. Съветникът от ГЕРБ Антон Тодоров пък е най-остър към Нинова, а последната му мишена в социалните мрежи е Мая Манолова, която бившият депутат дори сравни с гладна мечка, ламтяща за дренки.
Масово социалните мрежи се използват за разправии между ГЕРБ и БСП, като последната беше свързана с изказването на левия избраник Явор Божанков, че "когато гащите спрат пр...нята, тогава маските ще спрат коронавируса". Депутатите на Бойко Борисов буквално попиляха социалиста и го обявиха за ниско интелигентен, гавраджия и простак. И докато депутатите му воюват с опозицията, премиерът предпочита да използва фейсбук по по-нестандартен начин - като залага предимно на видеа от посещенията си в страната и чужбина. Не с дълбокомислени статуси, а с живи кадри Борисов стига до аудиторията понякога по няколко пъти на ден. Директорът на пресслужбата на Министерския съвет Севделина Арнаудова даде прозвището на видеата "Севда ТВ", тъй като именно тя с телефон и селфи стик неотлъчно е до Борисов по време на гастролите му в страната.


Докато президентът Румен Радев разчита не на видеа, а на статуси и на снимки в инстаграм, където е далеч по-активен от останалите държавници, които предпочитат фейсбук. И именно там става ясно, че депутатите и министрите не са по-различни в личните си занимания от електората. Лидерът на БСП Корнелия Нинова не пропуска да снима как меси питки, точи баници, плете козунаци или как сади цветя. Депутатът Антон Кутев се гордее с доматената си реколта наравно с колегата си от ДПС Ерджан Ебатин, който публикува снимки на расовите си кучета от развъдника си. Или как купонясва на плажа, когато няма парламентарни заседания. Патриотът Юлиан Ангелов показа на електората дори кокошките от двора си и новородените си пиленца, а зам.-министър Николай Нанков избра социалните мрежи, за да покаже за пръв път годеницата си. А преди това - как си почива, вдигнал боси крака на дивана. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров демонстрира освен политиката си и майсторството си на каратист от двора си, а вицепремиерът Томислав Дончев как катери планините с любимата си немска овчарка. Социалните мрежи показаха и какви други таланти имат депутатите - избраникът Николай Сираков е професионален йога и умее пози, които могат да смаят всеки от опозицията. Колегата му Димитър Главчев е истински катерач и планинар, а председателят на парламента Цвета Караянчева е запален рокаджия.


Правосъдният министър Данаил Кирилов пък реши от профила си във фейсбук да се скара на бившия съдия Методи Лалов, че му краде снимките от социалните мрежи, и двамата дори се скараха кой е по-красив. Министър Красимир Каракачанов пък стана модна звезда, след като позира в социалните мрежи с дизайнерско яке с логото на ВМРО и собственото си име. Изкушението профилите на властта да се използват и за лични прояви, забавни кадри, пускане на песнички, снимки на кафенца и котенца засега е подминало само Гешев. Главният прокурор засега прохожда в социалните мрежи, но според депутати скоро също ще се изкуши да поздрави някой олигарх с емблематично музикално парче. След което и с белезници.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама