Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8778329 www.bgdnes.bg

Валери Йорданов спасява двама удавници


    Актьорът от „Дяволското гърло“ се хвърля в морето край Ахтопол

Извадихме младежите от мъртвото вълнение! Преди време помогнах на други 3-ма, навсякъде ходя с въже и плавници, признава той

Звездата от Народния театър Валери Йорданов спаси двама души от удавяне на къмпинг "Делфин" край Ахтопол, научи "България Днес".
Актьорът от "Дяволското гърло" е на морето с двете си дъщери. Докато били на брега, той чул викове за помощ и се хвърлил да помага за спасяването на двама младежи на около 30 години. Силното мъртво вълнение ги завлякло навътре и те започнали да викат за помощ. Междувременно хора се обадили и на спешния телефон 112. Без да се замисли, Валери Йорданов се хвърлил в бурното море, за да ги спасява.
"Вярно е, спасихме двама от мъртвото вълнение, но не съм бил само аз спасителят. Направих това, което всеки нормален човек на мое място би направил, не за да го пишат по вестниците или да го дават по телевизията", сподели пред "България Днес" актьорът.

Реклама


Това не е първият път, в който звездата на Народния театър спасява хора. Преди години той извадил трима, които били на косъм от смъртта на Силистар. "Така е, но не бих искал да се шуми за това. След всички случаи, които ми стават, вече нося с мен плавници и въжета и да ви кажа, рядко влизам във водата. Но винаги съм готов за всякакви случаи. С морето шега не бива", сподели още талантливият актьор.
В моментите, когато Валери Йорданов не е със семейството си, участва в няколко постановки на Народния театър. Първият му моноспектакъл по "Дервишово семе" на Николай Хайтов – "Караконджул", мина при небивал успех в началото на годината на сцената на първата ни трупа. Йорданов ще го играе и на 6 и 7 август на сцена "Апостол Карамитев" при изключителни мерки за предпазване от коронавируса. "Мисля, че тази пандемия няма скоро да свърши, но пък ние, актьорите, сме готови да играем и през цялото лято", сподели звездата от "Хъшове", "Дивите" и "Кецове".

Сърчаджиев вади двама войници край Синеморец

Преди години в ролята на спасители на плажа се изявяват Йосиф Сърчаджиев и Стефан Данаилов. През септември 1996 г. бившият син деец Сърчаджиев спасява на Синеморец двама войници, дошли да се разхладят в морето. Два часа повече от 10 човека се борят за живота на избягалите от граничната застава редници, като накрая ги вадят живи и здрави от морето.


Самият Йоско също е бил спасяван от удавяне от покойния си колега Стефан Данаилов. "Така е. Той на два пъти ме извади от лапите на смъртта. Веднъж бяхме на морето, когато започнах да се давя. Стана ми лошо и студената вода ме преряза. Не можех да се мръдна. Тогава Ламбо влезе и за минути ме придърпа. Нямаше течение, просто аз не бях във форма. Втория път, когато ми спаси живота, бе след инсулта. Тогава съдейства да ме преместят от болницата в друго лечебно заведение, при много добра лекарка, която ме върна към живота, разказа Йосиф Сърчаджиев.


Друг известен актьор, спасил човешки живот, бе Дарин Ангелов. Преди четири години по време на постановката "Дългият път на деня към нощта" в разгара на спектакъла актьорът дочул странни звуци сред публиката. Първо си помислил, че някой е задрямал, защото звукът бил като хъркане, но малко по-късно отново чул същите звуци. Започнал да оглежда зрителите, докато погледът му не се спрял върху 46-годишен мъж, който си бил глътнал езика. Дарин веднага се втурнал към него и понечил да му извади езика, но пострадалият инстинктивно захапал дланта му. Тогава актьорът свалил колана от панталона си и така успял да извади езика на мъжа.

Междувременно била повикана и линейка.

През януари тази година пък по време на представлението "Духът на поета" в Народния театър на момче от публиката му прилошава. Валентин Танев прекъсва монолога си и помага на тийнейджъра да излезе. След това се обажда, за да разбере добре ли е зрителят.
"Ние, актьорите, преди всичко сме хора, а след това всичко останало. Да се отзовеш, да подадеш ръка е най-естественото нещо на този свят. Трябва да си помагаме", сподели след представлението Валентин Танев.

Реклама
Реклама
Реклама