Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8782728 www.bgdnes.bg

Страховита акула в пловдивски музей

3000 лева струва зловещият хищник

Двуметрова зловеща акула си купува Природонаучният музей в Пловдив.
Водният хищник ще е голямата атракция в огромните соленоводни аквариуми, които се изграждат в града под тепетата. Големите съоръжения са с обем 10 и 12 кубически метра, като ще бъдат разположени в мазето на музея и в тях ще плуват рядко срещани екзотични риби.
Най-голямата атракция ще е белопера рифова акула, която обикаля около островите в Тихия океан. Среща се на дълбочина от 1 до 330 метра, като тежи близо 20 килограма, а продължителността на живота е четвърт век. Видът е застрашен от изчезване и затова е много трудно да се намери за аквариум. Но музейните работници от Пловдив успяват да намерят и ще я закупят, като цената на хищника варира около 3000 лева. Вероятно ще бъде внесена от Сингапур или Индонезия.
Такова страховито животно трябва да бъде много добре пазено. Затова и белоперата рифова акула ще бъде в аквариум, чиято дебелина на стъклото е малко над 3 сантиметра и половина. От музея гарантират, че може да издържи атака на водния хищник и няма опасност за посетителите.
Не по-малка отговорност е и поддържането на големите пространства. Само за достигането на киселинността или алкалността на водата в по-малкия ще трябва зареждане с 240 килограма специална морска сол, която ще бъде доставяна от Полша. Веднъж в месеца 15% от водата трябва да се подменя с нова.
До момента в музея са приютени 6 вида живи акули и 3 вида скатове, като техният брой ще расте с осигуряването на нов, по-голям дом.
Оттам се похвалиха още, че соленоводните аквариума са най-големите в Европа, които са в град, който не е на брега на морето.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама