Писателката Здравка Евтимова: Без памет за миналото сме изгубени

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Писателката Здравка Евтимова: Без памет за миналото сме изгубени

 Искам да има светлина във филма "Кръв от къртица"

 

Коя е тя
Здравка Евтимова e писателка и преводачка. Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии по целия свят. Носителка е на множество литературни награди, призната за един от най-успешните съвременни български автори. През 2019 г. нейният разказ "Кръв от къртица" бе поместен в американски учебник по литература за 8-и клас. Само преди дни стана ясно, че ще бъде заснет филм по историята в разказа с режисьор Милена Андонова. Пред "България Днес" писателката разказва за вълненията около новината за късометражната лента, за бъдещите си проекти, както и за тревогите и надеждите, които вълнуват мислите й в тези трудни за народа ни времена.

- Госпожо Евтимова, как приемате новината, че ще бъде заснет филм по разказа ви "Кръв от къртица"?
- Първоначално много се зарадвах, но след това се замислих колко трудно ще бъде и на режисьора, и на сценариста да се справят с тази задача. Това е един много тъжен разказ. Зная, че екипът подхожда с голяма любов към него. Зная, че желанието им е да постигнат нещо наистина силно. Пожелавам им успех. Вярвам в техните умения и знания. Страхувам се, че това е много тежък разказ. Надявам се авторите на филма да успеят да намерят светлото в него, за да носи светлина.
- Ще участвате ли по някакъв начин в писането на сценария на филма?
- Все още не сме говорили на тази тема. Очаквам режисьорката да ми се обади. Би било интересно да участвам в сценария, тъй като не съм се сблъсквала с тази дейност до този момент.
- С какви очаквания сте за крайна резултат?
- Изпитвам страх от резултата, но това е щастлив страх. Вярвам в режисьора. Акуратна, излъчваща топлина и дружелюбие. Създава атмосфера на доверие. Обикновено вярвам в хората. Не си спомням човек да е изменил на доверието ми към него. Когато започвам общ проект с някого, не оставям някакви скрити карти, помисли за печалба, финансов интерес, а ме обхваща радост, че пред мен има пътека и ще вървя по нея с личност, в която съм повярвала. Не си спомням да съм преживявала крах, работейки в екип. Радостта да имаш обща идея с някого е много окриляща. Затова съм благодарна на своята издателка Божана Апостолова - човекът, който е редом с мен от самото начало и винаги ми е подавал ръка с широко сърце. Самата тя е поетеса, автор на художествена проза и подкрепя щедро много други български автори. Нека да е здрава и да продължи смело дейността си.
- Коя е книгата, която първа ще прочетете, когато имате време за почивка?
- "Времеубежище" на Георги Господинов. Вече предвкусвам радостта, която ще ми донесе допирът с тази книга. Предстои ми да отдъхна със семейството, с нас ще бъдат двете ни малки внучки. Надявам се да е една хубава седмица. Стремя се да отворя светлите души на децата към нещо наистина красиво.
- Как премина времето, през което коронавирусът ви разделяше от най-близките?
- Непрекъсната телефонна връзка и с дъщеря ми, и със синовете ми в Германия, с децата им ни спасяваше. Това, че имаме близки хора, е светлина и утеха. Вирусът изправи всички пред тежък кръстопът и необходимостта от човек, на когото можеш да разкриеш страховете си и когото обичаш въпреки всичко, има решаващо значение. За мене най-красивото и най-заслужаващо обич присъствие на този свят са децата. Длъжни сме да съхраним всяка молекула живот в името на бъдещето на света.
- През последните седмици се наблюдава едно безстрашие по отношение на тази болест. Обърнахме ли свободата на слободия?
- Страхувам се да не изгубим чувството си за самодисциплина и вътрешното усещане, че сме отговорни не само за своето здраве, но и това на околните. Става дума за вирус с маска, който засяга различни системи в човешкия организъм, непредсказуем е. Имах възможност да преведа дълга научна статия за този вирус. Големият ми син, който е лекар, ми помогна да разбера цялостния смисъл, да вникна в дълбочина колко опасен, коварен и изменчив е вирусът. Разбирам желанието за живот на младостта, но за да може то да разцъфти след време с пълна сила, да бъдем свободни, трябва днес и сега да проявяваме дисциплина навсякъде. Бог помага на този, който сам си помага.
- Спасява ли вярата човека във времена като днешните?
- Вярата е изключително важна в моменти като този. Приех християнството, когато големият ми син започна да се възстановява след тежко боледуване. Беше Димитровден, кръсти ме отец Димитър в българската църква в Брюксел. Вярата се превърна в съществена част от живота ми. Надявам се тя да е жива във всички сърца, във всички хора по света.
- Синът ви е лекар в Германия, където също върлува вирусът. Страхувате ли се за него?
- Притеснявам се, да. Преди години той преживя много тежка 18-часова операция, имаше доброкачествен мозъчен тумор. Сега казва, че Вселената го е спасила, за да спасява хора. Нищо не може да го спре. Вярва, че това е неговата мисия. Надявам се внуците ми в Германия да бъдат здрави и го пожелавам на всички хора под слънцето. Очакваме да се роди и нов внук, още една светлина и надежда в семейството.
- Оказа се, че за 47 % от седмокласниците думите в Ботевото "На прощаване" не значат нищо. Как се стигна дотам?
- Може би ние в домовете си не сме достатъчно отзивчиви към своите деца, към младостта. Не отделяме достатъчно време да събудим в тях онази обич, която заслужава нашата национална мощна и красива поезия. Забързани да спечелим за хляба, някак много встрани изтласкваме възможността да седнем и да поговорим с децата си за литература. Спомням си как моят баща ми разказваше "По-малката сестра" на Йовков, разказ, който знаеше наизуст, рецитираше стихотворенията на Димчо Дебелянов със сълзи в очите. Задавала съм си въпроса - правила ли съм това за моите деца? Правя ли го за внучетата си? Убедена съм - младостта трябва да познава в дълбочина красотата на създаденото преди нас. Дължим това на децата си - да им вдъхнем любов към литературата, музиката, изобразителното изкуство. Тази любов е най-значимото присъствие в човешкия живот, тя изгражда личността, създава уважение, щедрост, доброта, обич към рода, към българската история, към България и света. Човек дори да има сто замъка, не може да бъде във всички тях едновременно, цялото богатство на света да е негово, ако не притежава памет за миналото, е безкрайно беден.
- Имате ли написани произведения, които не бихте издали у нас?
- Такива неща превеждам на английски, четящата аудитория, ползваща този език, е наистина голяма. Когато работя на английски, съм една сред десетките хиляди пишещи и когато прочета откровени отзиви, се осмелявам и тук да пусна нещо. Много високо ценя негативните оценки. Искреността е безценно лекарство, от което боли. Но когато раната е отворена, с хвалебствия няма да се излекува. Трябва да се почисти с остър нож. Високо ценя болезнените критични отзиви. Те са моето истинско и действащо средство за движение напред.
- Стремежът да избягате от така желаната за повечето хора слава и липсата на суета ли са вашият път към успеха?
- Славата е коварно и ненадеждно убежище за всеки под слънцето. Скелетът му се сгромолясва за миг и това е правилно. Когато човек се чувства незабележим, живее истински. Ако се навеждам, нагаждам, огъвам, за да се харесам на някого - съм изгубена. Раболепието убива не само радостта от успеха, то съсипва жаждата да напишеш нещо ново, да останеш изправен в окото на бурята. Когато изпитам тъга или с мен са постъпили зле, когато виждам слаб човек, на когото не мога да помогна по друг начин освен с думи, когато съм изправена пред несправедливост и не мога да се справя, тогава пиша. Не мога да обясня какво се случва, но на другия ден успявам да продължа. Чувствам се чиста.
- Върху какво работите в момента?
- Ще се опитам през лятото, ако имам повече свободно време, да редактирам един роман. Казва се "Теб". Изпратих го в суров вид на Красимир Лозанов, на когото имам доверие. Благодарна съм му за точните критически бележки, той е верен литературен приятел. Литературното сътрудничество е повече от обикновена дружба. Приятелят винаги ще бъде мек с вас, а щадящият отзив, когато искаш да постигнеш някаква цел, вреди. Истината помага.

Миро празнува годишнина на остров

Миро празнува годишнина на остров

Романтична почивка си подариха Миро и съпругата му Ели. Бившият изпълнител от дует "Каризма" заведе жена си на остров Корфу. На екзотичната дестинация двойката ще отпразнува четири години, откакто се врече във вечна любов. Миро и чаровната брюнетка се ожениха именно в Гърция. Всяка години около годишнината им те отскачат до южната ни съседка

Нудист гони глиган в Берлин, задигнал му лаптопа

Нудист гони глиган в Берлин, задигнал му лаптопа

Германски нудист предизвика усмивки в мрежата, след като беше увековечен как гони нахален глиган, който му задигнал чантата с лаптопа, съобщава АП. Всъщност прасето се оказала самка, следвана по петите от двете си малки. Сценката се разиграла пред очите на плажуващи край Дяволското езеро в Берлин, уточнява БТА

Азис на Сен Тропе

Азис на Сен Тропе

Осем години минаха от хита на Азис "Сен Тропе", похвали се чалга кралят и отдаде своебразна почит на събитието. Изпълнителят намери емблематичните диамантени слушалки от видеото към парчето от 2012 г. Сложи ги и в същата поза като тогава направи снимка - вижте го сега и преди. Променил се е леко, нали?

Пламен Манасиев с КОВИД

Пламен Манасиев с КОВИД

Още една звезда от родния хайлайф е с КОВИД! Пламен Манасиев е "късметлията" в случая. "Скъпи приятели, със съжаление трябва да съобщя, че тестът ми за коронавирус се оказа положителен. Направих го веднага след първите симптоми, така че не би трябвало давността да е на повече от 3 дни, но тези, които са имали контакт с мен през това време

Най-четени

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Ако присъдата мине на всички инстанции:

Овчаров губи скъпарския си мезонет

Ако присъдата мине на всички инстанции: Овчаров губи скъпарския си мезонет

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Азис легна под ножа

Азис легна под ножа

Не остана нещо, което да не ми е оперирано, признава изпълнителят Азис легна за пореден път под ножа, видя "България Днес"! Ромският славей направи поредното подобрение по тялото си, като този път пипна и оформи ръцете си. За интервенцията се похвали самият певец. С помощта на гел от хиалуронова киселина Азис стегна и оголеми бицепсите си, които

Антония Първанова с маска и в колата

Антония Първанова с маска и в колата

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

Доц. д-р Ангел Кунчев:

Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Доц. д-р Ангел Кунчев: Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

Най-коментирани

Щерката на Милянкова пристана на Николета

Щерката на Милянкова пристана на Николета

По стъпките на майка си върви една от дъщерите на Ирена Милянкова - Мелани-Роуз. 18-годишната моделка, която не отстъпва по хубост на многодетната си майка, работи за Николета Лозанова. Брюнетката е новото лице на козметиката на НиЛо. Лозанова пусна своя марка червила, която упорито се опитва да популяризира

Най-малко 15 души са загинали в самолетната катастрофа в Индия (Снимки)

Най-малко 15 души са загинали в самолетната катастрофа в Индия (Снимки)

Най-малко 15 души са загинали, след като самолет на "Еър Индия Експрес" катастрофира при кацане в проливен дъжд в южния индийски град Кожикод, щата Керала, съобщи ДПА, цитирайки властите. Министърът на гражданската авиация Хардийп Пури каза, че самолетът със 191 души на борда е излязъл извън пистата, намираща се на върха на хълм

Алпиецът Йоан Тодоров:
Освобождаването дойде
като гръм от ясно небе

Алпиецът Йоан Тодоров: Освобождаването дойде като гръм от ясно небе

Йоан Тодоров беше смятан за една от трите бели лястовици на българските ски заедно с Алберт Попов и Камен Златков. 23-годишният талант вече не е част от националния отбор. Той ще трябва да финансира сам своята подготовка, ако иска да участва в състезания. Специално за "България Днес" многократният национален шампион разказа какво точно се е

Ивет под душа

Ивет под душа

Една от най-красивите жени в леката атлетика Ивет Лалова демонстрира и прекрасно чувство за естетика. Освен прекрасната фотография тя публикува и поетичен текст към нея: "Искам да бъда като вода. Да се промъквам между пръстите, но да държа кораба изправен". Ивет е много популярна в Инстраграм и и сред нейните почитатели има както българи

Емилия с еротично видео

Емилия с еротично видео

Към софт порно жанра се е запътила Емилия! Визията на чалгаджийката за нов клип развълнува феновете - явно не я възприемат в предизвикателен мрежест чорапогащник, остри токчета, впито боди, дантелено деколте... "Това нормално облекло ли е?", "Изключителен талант и глас, но тия мрежи правят краката ужасно пълни", "Жалко

Миро празнува годишнина на остров

Миро празнува годишнина на остров

Романтична почивка си подариха Миро и съпругата му Ели. Бившият изпълнител от дует "Каризма" заведе жена си на остров Корфу. На екзотичната дестинация двойката ще отпразнува четири години, откакто се врече във вечна любов. Миро и чаровната брюнетка се ожениха именно в Гърция. Всяка години около годишнината им те отскачат до южната ни съседка

Никол лудее на плажа

Никол лудее на плажа

С еротичен танц на плажа Никол Шерцингер радва почитателите си. Бившето гадже на най-добрия ни тенисист Григор Димитров - Никол Шерцингер, е на ваканция с настоящия си приятел Том Еванс. Двамата са в Португалия и явно си прекарват добре. Тя е по-активна от ръгбиста в социалните мрежи, споделяйки доста интересни моменти

Нудист гони глиган в Берлин, задигнал му лаптопа

Нудист гони глиган в Берлин, задигнал му лаптопа

Германски нудист предизвика усмивки в мрежата, след като беше увековечен как гони нахален глиган, който му задигнал чантата с лаптопа, съобщава АП. Всъщност прасето се оказала самка, следвана по петите от двете си малки. Сценката се разиграла пред очите на плажуващи край Дяволското езеро в Берлин, уточнява БТА

Азис на Сен Тропе

Азис на Сен Тропе

Осем години минаха от хита на Азис "Сен Тропе", похвали се чалга кралят и отдаде своебразна почит на събитието. Изпълнителят намери емблематичните диамантени слушалки от видеото към парчето от 2012 г. Сложи ги и в същата поза като тогава направи снимка - вижте го сега и преди. Променил се е леко, нали?

"Левски" си върна вратаря Ники Кръстев

"Левски" си върна вратаря Ники Кръстев

"Левски" засили конкуренцията на вратарския пост, след като си върна Николай Кръстев. Юношата на "сините" пристига след прекаран период във "Витоша" (Бистрица). Той има общо 20 мача за тима от "Герена" в кариерата си дотук. "Чувствам се страхотно отново у дома и нямам търпение да започна тренировки с отбора

СДВР: 12 са задържаните при премахването на блокадите

СДВР: 12 са задържаните при премахването на блокадите

12 лица са задържани при акцията на полицията рано тази сутрин. Това съобщи комисар Тони Тодоров, зам.-началник отдел "Охранителна полиция" към СДВР, на брифинг в сградата на дирекцията на СДВР. Подчертавали сме, че тези протести не са заявени в Столична община. Казвали сме, че са нерегламентирани. Вчера бе взето решение по време на Ооперативен

Премахват палатковите лагери в страната

Премахват палатковите лагери в страната

На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани. МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в

297 са новите случаи на COVID-19 у нас, 11 са починали

297 са новите случаи на COVID-19 у нас, 11 са починали

297 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 6 случая по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. 11 са починалите за денонощието. За последното денонощие са направени общо 6433 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 14 014, от които 5205 активни

Правителството остава, премиерът също

Правителството остава, премиерът също

Правителството остава, няма да подава оставка и мандатът ще продължи до редовните избори следващата пролет. Това съобщи за NOVA Валери Симеонов, който тази сутрин участва на коалиционен съвет при премиера Борисов. „Министър-председател остава Бойко Борисов. Няма други варианти пред нас. Имаме работа за вършене и в парламента

Доц. д-р Ангел Кунчев:

Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Доц. д-р Ангел Кунчев: Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

Антония Първанова с маска и в колата

Антония Първанова с маска и в колата

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Доц. Кунчев: Хората приеха, че COVID-19 не е проблем, и спряха да спазват мерките

Доц. Кунчев: Хората приеха, че COVID-19 не е проблем, и спряха да спазват мерките

Нещата са коренно различни от началото на епидемията. Нямаме отказ от приемане на болни. След първата вълна на съпричастност вече трудно се намират доброволци за старческите домове и за всички РЗИ в страната. Системата като цяло ще се справи, но проблемът е в персонала, а не в липсата на легла. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц

Снимка на Бейрут от Космоса след експлозията

Снимка на Бейрут от Космоса след експлозията

Това е снимка от космоса на опустошителната експлозия в ливанската столица Бейрут във вторник, която уби над 100 души и рани поне 4000. Снимката е разпространена е от "Роскосмос". Направена е от руския спътник за дистанционно сондиране на Земята

Пол Маккартни: Не искам да гастролирам в Лас Вегас, там е гробище

Пол Маккартни: Не искам да гастролирам в Лас Вегас, там е гробище

Сър Пол Маккартни нямал никакво намерение да се установи за дълго в Лас Вегас и да изнася там поредица от концерти, тъй като според него Градът на греха бил гробище за музиканти, пише в."Дейли мейл". "Подобна идея никак не ме блазни, сподели бившият член на легендарната група "Бийтълс". Целия си живот съм избягвал едно подобно посещение

303 са новите случаи на COVID-19 у нас, 9 са починали

303 са новите случаи на COVID-19 у нас, 9 са починали

303 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 48 случая повече от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. 9 са починалите лица за денонощието. За последното денонощие са направени общо 5 701 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 12 717