Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8786358 www.bgdnes.bg

Кошмарен добив на пшеница

Лошото време утежни ситуацията в цялата страна 

Хлябът засега няма да поскъпва 

Кошмарна година застигна родните зърнопроизводители!
Сушата през пролетта и проливните дъждове в началото на жътвата са основните причини добивът на пшеницата да е рекордно нисък. Както "България Днес" писа, първите тревожни сигнали дойдоха от Добруджа още миналия месец, но лошите новини вече са от цялата страна.
"На места се очаква добив от 0 до 300 кг пшеница на декар, което би било трагично за някои производители. Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата", коментира Мариела Йорданова от браншовата асоциация на зърнопроизводителите. Заради слабата реколта се очаква мнозина от земеделците да фалират.
След Добруджа, в Бургаско, Сливенско и Ямболско също признават, че ще претърпят големи загуби. Положението е добре в Монтанско, където прибират над 500 килограма от декар.
Заради проливните дъждове комбайните не могат да влязат в нивите и продукцията загнива на полето, без да може да бъде прибрана. Заради продължителната суша през пролетта множество продукция е изсъхнала и нивите отдавна са разорани.
Най-големите страхове на потребителите на този етап няма да се сбъднат, защото не се очаква поскъпване на хляба въпреки лошите резултати от жътвата. Причината за това е, че въпреки лошата реколта вътрешният пазар няма да усети липса на зърно. Очаква се проблемите да са основно при износа, където реализираните количества ще са много по-малки от обичайните.


"Прогнозираме 30% спад на добивите. Според нашите очаквания ще са около 4 милиона - 4,1 млн. Не искаме да бъдем лош пророк, но засега това се очаква, след като е минала 70% от жътвата. Формирането на цената на хляба не е само от пшеницата, а и от работните заплати и енергоизточниците. Най-тежко ще е за зърнопроизводителите, ще повлияе на всички страни, с които работят, ще се отрази и на самите наеми", разясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Той признава, че няма финансов механизъм за подпомагане на бранша в проблемни периоди, какъвто е случаят сега.
Костадинов уточни, че България произвежда четири пъти повече пшеница, отколкото е консумацията, така че не се очаква недостиг за потребителите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама