Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8786397 www.bgdnes.bg

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи

Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков

Надя Панкова

Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното висше училище за лекари у нас, взриви социалните мрежи, след като публикува пациентка по време на стаж с коментара как ще мачка потните й ци.и. Без дори да закрие лицето на възрастната жена.
За скандалното поведение на бъдещата лекарка разказа за "България Днес" възмутен читател от медицинските среди, който изпрати и снимката на възрастната дама, след като милостиво е закрил лицето й. Нещо, което Стоянова не е направила в първоначалната си публикация, твърди медикът.

Реклама


Снимката от профила на младата дама бе споделена стотици пъти от колеги на Стоянова, която в социалните мрежи е прочута с фотосите на огромното си голо дупе и позирането със спортни екипи.
"Довчера носих топли пици, днес пипам потни...", пише под снимката на възрастната пациентка габровската кандидат-лекарка.
Причината е, че младото момиче е работило през летните месеци в пицария, за да плаща образованието си. От медицинската й практика снимки няма, преди да се появи скандалният фотос на лежащата полугола пациентка и нелицеприятният коментар към нея от страна на лекуващата я стажантка. Коя пациентката и какво точно й има не се разбира. Най-вероятно става дума за кардиологичен преглед.
Вбесени лекари от цялата страна обявиха Стоянова за позор за професията. В социалните мрежи бъдещата лекарка се оправда, че медиците са "по-цЕнични" от останалите и острото чувство за хумор в лекарските среди е съвсем нормално. Неграмотното изписване на думата доведе до допълнителни атаки за "пишман лекарката" от страна на потребители в социалните мрежи.


Потърсена за коментар от в. "България Днес", Стоянова отказа да отговори защо си е позволила да публикува снимка на пациентката си. В социалните мрежи младата дама първоначално е обяснила, че медиците имат грубо чувство за хумор и то не влияе по никакъв начин на професионализма им. След възмущението на колегите й публикациите са изтрити.


Мненията на други студенти са различни. "Учейки медицина в Берлин и искайки да се върна в България, такива неща ме отвращават и искам това да има последствия. Защото в Берлин, където аз уча, за такова нещо ще ме изключат", казва Полина Куцарова. Колежката й Христина Георгиева признава, че действително в лекарските среди чувството за хумор е по-особено, но пускането на снимки на голи пациенти е нещо прекалено.
"За всеки работещ в здравната система е ясно, че подобен хумор вирее из болниците. Обаче трябва наистина да си крайно несъобразителен, за да качиш подобно нещо в социалните мрежи. Да не говорим, че е и в разрез със етичния кодекс и и закона за защита на личните данни. Авторката, ако беше на практика в нашата болница в Германия, отдавна щеше да е пратена обратно при пиците", възмущава се младата студентка.
Масово студенти са изпратили снимката до ръководството на Медицинския университет заедно със сигнали, за да се самосезира.
Подобно възмущение изрази пред "България Днес" и ректорът на учебното заведение проф. Виктор Златков. Който начаса обяви, че засегнатите близки на опозорената пациентка трябва да подадат жалба.
"Не знаех за случая, но и не мога да контролирам социалните мрежи на 3500 студенти. Това лице е нарушило не само човешките, но етичните, гражданските и моралните права на пациента! Трябва да се подаде жалба от засегнатите до съответния факултет, където се обучава студентката, деканът ще направи проверка и ще се вземе отношение", коментира за вестника проф. Златков.

В САЩ също се подиграват
Гаврите с пациенти не са запазена марка само за България. В САЩ скандални снимки на лекари, които се смеят до пациент, лежащ на интубация след зараза с коронавирус, взривиха социалните мрежи и медиите. На фотосите се вижда как няколко доктори си правят селфита пред болничното легло на агонизиращ от вируса, като се снимат широко ухилени. Властите вече започнаха проверка по случая.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама