Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8797764 www.bgdnes.bg

Мишо е най-старата котка у нас

Спечели конкурс за дълголетие 

Котаракът е на 20 години, намерен е като бебе на улицата 

20-годишният Мишо е най-старата българска котка. Достолепното животно спечели конкурс за дълголетие, организиран от марка за животински храни, като подобна надпревара се провежда за пръв път у нас.
Престижното звание котаракът печели след финален преглед на кандидатурите на други трима, също навършили две десетилетия, съобразявайки се не само с възрастовия критерий, но и с възможността на състезателя да предостави достоверни данни за своите години. Котаракът успява да се пребори с други 150 претендента за наградата и ще получи парти по случай рождения си ден, както и безплатна храна за неограничен период от време.
Преди 20 години Мишо е намерен на улица край Техническия университет в Пловдив.


"Отивах на лекции със сестра ми, когато го видях. Беше самичък и толкова се страхуваше, че не спираше да се върти в кръг. Тогава беше само на един месец и го взех вкъщи", разказа пред "България Днес" стопанката на Мишо Петя Дончева.

Реклама


Оказва се, че котето не може да стои само и започва да плаче и да мяука силно всеки път, когато Петя тръгва да излиза.
"Налагаше се да го вземам с мен в университета и обичам да се шегувам, че той също е изкарал висше образование", добавя с широка усмивка Дончева. С годините Мишо се превръща в неразделна част от семейството и получава огромни дози любов.
Като младеж Мишо бил много палав, но с годините се кротнал. Затова помогнало и кастрирането му, защото маркирал територии в дома. В момента всекидневието му минава почти изцяло в сън, а нощем мяука настоятелно, за да привлича внимание.


"Вече е на години и е доста по-спокоен, но понякога напомня за характера си", споделя стопанката му.
"Отвъд забавния елемент, инициативата целеше да докаже, че кастрираните котки живеят по-дълго, тъй като кастрацията е най-добрата превенция на редица заболявания при котките. Собствениците на Мишо са взели това решение, за да намалят тревожността му, а също и маркирането на територията у дома. За участие в конкурса те предоставиха неговия паспорт с всички профилактични прегледи и имунизации като доказателство не само за годините, но и за доброто му здравословно състояние", разясниха пред вестника организаторите на конкурса.


Мишо приел първото място с типичното котешко спокойствие, като "отпразнувал" победата си с лежане по мебелите, където традиционно обича да стои, когато не се радва на грижовното отношение на стопанката си.

Крийм Паф държи световния рекорд

Американската котка Крийм Паф държи световния рекорд за най-дълго живяла котка в историята - 38 години и 3 дни.


Четириногото е родено на 3 август 1967 г. и до смъртта си на 6 август 2005 г. е гледано от стопанина си Джейк Пери от щата Тексас. Същият човек отглежда и друга котка, която доживява до 34 години и 2 месеца - Дядо Рекс Алън. Според Пери дълголетието на Крийм Раф се крие в това, че на всеки два дни й давал по капка червено вино, което влияело добре на артериите му. Също така й пускал в гаража си документални филми за котките.

Реклама
Реклама
Реклама