Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Не готвим национална стачка

Приятел
Автор: България Днес

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Не готвим национална стачка

Дайте алтернатива и първи сме на улицата! Ама никой няма такава!

КОЙ Е ТОЙ

Димитър Манолов е президент на КТ "Подкрепа". Роден на 23 август 1958 г. в гр. София. Член на КТ "Подкрепа" от ноември 1989 г., не членува и никога не е бил член на политическа партия. Какво ще се случи, ако протестите доведат до оставка на правителството, има ли наистина истинска битка срещу мафията и готвят ли синдикатите национална стачка Манолов разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Манолов, синдикати и бизнес изпратихте писмо до премиера с призив да се успокои ситуацията. Смятате ли, че протестиращите ще ви послушат?
- И до президента изпратихме писмото, и до гуверньора на БНБ, не е само до министър-председателя. Не съм особен оптимист, че някой ще се вслуша в нашия призив, защото здравият разум по тези места е най-известен с отсъствието си. Не съм оптимист, въпросът е, че когато дойдат последиците от сегашната ситуация, пак никой няма да си даде сметка защо ни се случва това, което ни се случва.
- В писмото оценявате влизането на България в чакалнята на еврозоната. Но виждате ли като министър Сачева подозрително съвпадение между това и протестите?
- Влизането ни в чакалнята е голям успех, и то основно политически. Всички станахме наясно, че ако нямаше политическо решение, щяхме да чакаме години наред. Тази работа с еврозоната е двояк въпрос, доколкото ние като страна, подписала договор с ЕС, сме подписали и тази част - че се задължаваме да се присъединим към европейския валутен механизъм. Немалко хора в България обаче предпочитат това да не стане, да няма и валутен борд, но и други сигурно искат и всеки ден да палят банки в България. Може би има нещо вярно в това, което е казала министър Сачева, но тук отиваме към една конспиративна работа. От една страна, емоция, която не почива на нищо реално. Но има и хора, които са с мазни пръстчета и не искат да сме в еврозоната. Не ми се иска да вярвам, че протестите са нещо организирано заради ЕРМ-2, а съвпадение на обстоятелствата.
- За пръв път в българската история президент нарича управляващите "мутри". Това не принизява ли и двете институции?
- На мен щеше да ми се види смисъл в това изказване, ако между тези, които поддържат президента, нямаше също мутри и техни представители. Тоест повече от ясно е, че някакви хора, които са огладнели, се борят да се върнат под слънцето. Честно казано, ако бях президент, какъвто никога няма да стана, не бих говорил по този начин. Но там стана и друго – президентът, видимо от това, което е на повърхността, защото отдолу също има нещо, което не се вижда, се докачи, че разследват негови хора, което не приемам за нормална реакция. Радев трябваше пръв да поиска максимално да се разплетат нещата при него. Правилата трябва да са еднакви, а не кой чий човек е.
- Заговори се, че синдикатите готвите национална стачка. Ще излезете ли на улицата?
- Не съм чул за такова нещо, поне що се касае до моя синдикат. Дори днес на заседание на Изпълнителен съвет се обърнахме към най-висшия ни ръководен орган, за да ги попитаме дали да правим извънреден съвет заради ситуацията. Защото е ставало и преди. Не, няма да излизаме на улицата, а да се съберем, за да направим цялостен анализ на ситуацията. Ако съветът поиска, ще излезем, правили сме го, не е нещо невиждано - и срещу Жан Виденов, и Луканов също сме излизали. Но това, което на мен ми е важно, е, че не виждам друго освен боричкане на едни хора. Едните искат да бутнат другите от власт, а вторите искат, естествено, да си седят там. А ние искаме да знаем какво тези, които искат да бутнат, те какво предлагат. Защото никой не казва какво предлага като алтернатива! Никой! Този от Дубай еманация на почтеността ли е? Това ми бяга. Нека да дойде някой при мен, за ми каже какво предлага и ако то върши работа на хората, които представлявам, първи ще им кажа - да вървим да се бием. Хората, които протестират, ги разбирам донякъде, но това не ми помага. Защото няма как да им кажа, така че да ме разберат, че играят чужда игра.
- Синдикатите имате ли идеи за омекотяване на удара от коронакризата, който правителството твърди, че ще дойде наесен?
- Тези неща си стоят в дневния ни ред, независимо от това кой кого иска да бута от власт. Не зависят от това кой управлява България. Да, криза се задава, без значение кой е на власт. Ако имаше здрав разум, ако имаше дебат по мерките като 60/40, щеше да изглежда иначе положението.
- Мнозина твърдят, че нищо от мерките на правителството не стига до тях.
- Не знам кои хора се оплакват, че не е стигнало нещо до тях. Повече от очевидно е, че тази държава, както е моделирана и създадена, няма ресурс да стигне нещо до всички. Този ресурс го няма! Но въпросът е и по какъв ред и до кого той стига отчасти. Нещо, което не се случва политически и няма да се случи занапред. Защото тази държава, която с консенсус е създадена така, че всичко, което да произведем, да отива в един много тънък слой от българските граждани, но никой не го намира за нередно. А спорят кой е бил по-десен! Докато е така, няма и защо да се оплакваме. Сами сме си виновни! Докато се радваме на ниските данъци, ама за кого са ниски, нали, а намираме за нормално минималната работна заплата да се облага с данък, ще се чудим защо парите не стигат.
- Какво ще се случи, ако протестите ескалират?
- Ето, другата седмица правителството подава оставка. Стъпваме на тая хипотеза. Та в Конституцията пише, че президентът възлага на най-голямата група да състави кабинет. Тя мисли две седмици, не успява. Тогава възлага на втората. И тя не създава правителство. И идва третата. И тя не създава. Шест седмици са това. Отиваме в средата на август. След което се сформира служебен кабинет на президента. Той прави след два месеца в най-добрия случай избори. Стигаме до края на октомври. И се започва избор на правителство, като всичко се повтаря. И в един оптимистичен сценарий средата на ноември имаме правителство. То започва да прави бюджет по законовата процедура. И докъм средата на март-април държавата ще стои без бюджет. През цялото време обаче всякакви системи ще настояват за помощ, финансиране, а това няма да се случи. Не знаем с кого ще водим дебата за заплати, защото имаме очаквания по тази тема. Не знаем как ще се субсидират различните социални системи, хората в неравностойно положение, ама на кого му пука?! Никой не иска да го види това обаче! Озверели са тия, които са в първите редове пред Радев, които са и при Борисов. Мислите ли, че ще има сериозна промяна на тия физиономии след едни избори? Аз такива позитивни очаквания нямам. Ама промяна звучи страхотно готино, нали?
- Как според вас ще приключи всичко това?
- Кой съм аз да давам акъл на тези важни и гладни хора? Тридесет години се занимавам с това, скоро бях в едно министерство, където има портрети на министрите. 15 министри видях, с които съм работил. Защото да се върна - никой не казва какво предлага като алтернатива! Никой! Както винаги се е случвало.
- Протестите сякаш започнаха след акцията на главния прокурор в президентството. Виновен ли е Гешев според вас?
- Главният прокурор да го омесват в политиката е най-абсурдната част. И това показва, че никой няма достатъчно голям набор от почтени намерения на жълтите павета. Нещата изглеждат така логически - има връзка между Гешев и правителството и ние като го бутнем, ще сложим друг главен прокурор, а той ще спре да преследва нашите хора. Така изглеждат нещата. Само преди две седмици съдът оправда едни трима (Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков - б.а.) по едно дело и му ръкопляскаха. Значи няма нужда от съдебна реформа. Осъдиха една кметица (Десислава Иванчева - б.а.) и хоп, съдът е лош, има нужда от съдебна реформа. Значи като оправдае нашите хора, съдът е добър, като ги осъди - лош. Докато очакваме от съда да съди по целесъобразност, а не по законосъобразност, ще се въртим като хамстери в една въртележка.

Галена на турне след Ковид

Галена на турне след Ковид

Галена Короната тръгва на турне! Голяма работа, че преди няколко седмици се зарази с Ковид баш по време на работа. Който го е страх от мечки, не ходи в гората! Галена е безстрашна и след като се излекува от китайския вирус, тръгва на морско турне през август - Созопол, Слънчев бряг, Бургас, Царево, Варна, Поморие

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

Елин Рахнев, чиито пиеси, окичени с Аскери и Икари, отдавна са в репертоара на елитни трупи из Европа, проби и в театралния афиш на Канада. В продължение на 22 вечери в Торонто играят "Тест" - 11 пъти на български език и още толкова на английски, похвали се самият той. Известният драматург е и режисьор на спектакъла

180 хил. евро за живота на осемгодишен

180 хил. евро за живота на осемгодишен

От 180 000 евро се нуждае семейството на осемгодишния Николай Цандев, който от две години се бори с тежката диагноза сарком на Юинг. Средствата са необходими за трансплантация на стволови клетки в клиника в гр. Любляна, Словения. Ники ще е сам донор на себе си, защото костният мозък е "чист". Ужасът за Николай и неговите близки започва през 2018 г

Наталия Симеонова се завръща

Наталия Симеонова се завръща

Наталия Симеонова се завръща за кратко към журналистиката. Тв водещата, която от години не е имала публични изяви, прие покана да направи интервю пред публика с жена от Благоевград, която е отдала живота си на грижата за деца, изоставени от своите родители. Проектът се води от жената на Светльо Иванов от Би Ти Ви - Вяра Деянова

Най-четени

Брендо продаде митичния "Оазис"

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис"

Гъмзата показва мускули (Видео)

Гъмзата показва мускули (Видео)

Яки мускули показа на столичани музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Оказва се, че под ризата и панталона, с които винаги се показва на екрана, музикантът има визията на спортист, видяха топпапараците на "България Днес". Гъмзата бе по тениска и бермуди и реши да хапне в елитно столично заведение

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Страховитият наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо вероятно е бил оплетен в мащабната схема на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е завлякла около 4 милиарда долара. Това ще покаже разследването на смъртта на двама посредници на OneCoin, чийто трупове бяха намерени в крепостта на най-големия картел в Мексико

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Грозни комплексари топели Динко

Грозни комплексари топели Динко

"Това са хора, които ми завиждат... комплексари. Ще го разследвам този, който го е пуснал, и ще бъде наказан." Така коментира пред "България Днес" Динко Вълев медийни публикации, позоваващи се на анонимен сигнал, че той е замесен в бизнес с проститутки, палежи и обири на камиони. След тях и държавното обвинение се задейства

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Азис легна под ножа

Азис легна под ножа

Не остана нещо, което да не ми е оперирано, признава изпълнителят Азис легна за пореден път под ножа, видя "България Днес"! Ромският славей направи поредното подобрение по тялото си, като този път пипна и оформи ръцете си. За интервенцията се похвали самият певец. С помощта на гел от хиалуронова киселина Азис стегна и оголеми бицепсите си, които

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

С обвинения за пребит италианец се сдоби Ловеца на мигранти Динко Вълев! Това потвърдиха за "България Днес" от Районната прокуратура в Ямбол. Известният бизнесмен и участник във "ВИП брадър" е влязъл в полезрението на разследващите след сигнал за побой в село Стара река край Тунджа. Кошмарът на бежанците използвал хватка от кеча

Най-коментирани

Джон Тери стана капитан

Джон Тери стана капитан

"Не съм прост моряк, аз съм капитан", пееше Ричи Валънс, без да е знаел, че това ще важи в бъдеще за помощник треньора на "Астън Вила" Джон Тери. След тежката битка за оцеляване в английския елит бившият капитан на "Челси" и "трите лъва" заведе съпругата си Тони на почивка край португалските брегове. Там релаксът е пълен

Галена на турне след Ковид

Галена на турне след Ковид

Галена Короната тръгва на турне! Голяма работа, че преди няколко седмици се зарази с Ковид баш по време на работа. Който го е страх от мечки, не ходи в гората! Галена е безстрашна и след като се излекува от китайския вирус, тръгва на морско турне през август - Созопол, Слънчев бряг, Бургас, Царево, Варна, Поморие

Върба кастри "Лудогорец"

Върба кастри "Лудогорец"

Треньорът на "Лудогорец" Павел Върба усеща жега под краката си след поражението от "Локомотив" (Пд) във финала за суперкупата с 0:1. С подобно представяне отборът трудно ще премине пресявките по пътя към групите на Шампионска лига или Лига Европа, каквато е целта, поставена от ръководството на клуба

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

Елин Рахнев, чиито пиеси, окичени с Аскери и Икари, отдавна са в репертоара на елитни трупи из Европа, проби и в театралния афиш на Канада. В продължение на 22 вечери в Торонто играят "Тест" - 11 пъти на български език и още толкова на английски, похвали се самият той. Известният драматург е и режисьор на спектакъла

180 хил. евро за живота на осемгодишен

180 хил. евро за живота на осемгодишен

От 180 000 евро се нуждае семейството на осемгодишния Николай Цандев, който от две години се бори с тежката диагноза сарком на Юинг. Средствата са необходими за трансплантация на стволови клетки в клиника в гр. Любляна, Словения. Ники ще е сам донор на себе си, защото костният мозък е "чист". Ужасът за Николай и неговите близки започва през 2018 г

Наталия Симеонова се завръща

Наталия Симеонова се завръща

Наталия Симеонова се завръща за кратко към журналистиката. Тв водещата, която от години не е имала публични изяви, прие покана да направи интервю пред публика с жена от Благоевград, която е отдала живота си на грижата за деца, изоставени от своите родители. Проектът се води от жената на Светльо Иванов от Би Ти Ви - Вяра Деянова

Варди на яхта на аванта

Варди на яхта на аванта

На перфектна почивка се отдаде семейство Варди в августовските жеги. Голмайсторът на "Лестър" Джейми, съпругата му Ребека и децата се веселят на яхта в кристалните води край курорта Формантера. Най-хубавото е, че почивката им е изцяло безплатна, като се изключи, че са си платили пътните, твърди "Дейли Мирър"

Райна отглежда дупе и борче

Райна отглежда дупе и борче

Някои си отглеждат котки, други - домати, а трети - перфектни задни части. Райна е от третата група, тя е от хората, които полагат жестоки усилия, за да изглеждат добре отзад. Пилето на попфолка разкри какво прави за перфектно дупе - много упражнения! То не са клекове с щанга, навеждания с тежести, изтласкване на дъмбели с крак, свиване в коляното

Софка: Не съм вадила ограничителна заповед!

Софка: Не съм вадила ограничителна заповед!

Маринова изригва срещу злите езици на клюкарите С Гринго сме си заедно, готвя му голям подарък, казва ромската перла  Софи Маринова категорично отрича слуховете, че била вадила ограничителна заповед срещу Гринго! "Няма такова нещо, заедно сме си!", отсече ромската перла. Зли и зле информирани езици гръмнаха през уикенда

Иван Юруков възроди духа на бунтаря Митко Воев

Иван Юруков възроди духа на бунтаря Митко Воев

Актьорът Иван Юруков възроди духа на Димитър Воев - един от идолите на поколението след 10 ноември и вокал на група "Нова генерация". Той си отиде от този свят на 27 април 1992 г. След неочакваната му кончина в неговите ръкописи бяха открити стотици стихотворения, писма, преводи на поезия. Именно тях възкреси актьорът Иван Юруков в постановката

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Благодаря ти, кралице, че винаги ни караш да се чувстваме толкова обичани чрез своето изкуство. Това написа Адел под снимка в инстаграм, на която възхвалява колежката си Бионсе и новия й албум Black is King. На снимката Адел е без грим и е облечена с блуза в цветовете на тоалет на Бионсе.  На снимката се вижда

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Американският актьор Шон Пен (58 г.) се ожени тайно за австралийската актриса Лейла Джордж (28 г.) , съобщи електронното издание Контактмюзик, цитирано от БТА. Новината съобщи в Инстаграм Ирена Медавой, съпруга на продуцента Майк Медавой. "Така щастливи сме, че Лейла Джордж и Шон Пен се ожениха. Обичаме ви

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от които 5 055 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството