Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8811706 www.bgdnes.bg

Доживотен затвор грози Божков за държавна измяна

Олигархът обсъждал с журналисти и политици как да влезе във властта

Духналият в Дубай хазартен бос обвинен за заговор срещу правителството и прокуратурата

В държавна измяна и заговор срещу прокуратурата и правителството е обвинен избягалият в Дубай хазартен бос Васил Божков! От разпространени от разследващите телефонни разговори става ясно, че бизнесменът е комуникирал от Дубай с журналисти и политици, като се е опитвал да дирижира протестите в страната през последната седмица.
Разкритията са направени като част от досъдебното производство, което се води срещу Божков за организирана престъпна група. По него първоначално бяха повдигнати 11 обвинения - за принуда, за изнудване, за опит за подкупване на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба, за търговия с влияние, за държане и отчуждаване на културни ценности и др. На по-късен етап обвиненията набъбнаха до 18, като сред тях бяха включени мокри поръчки, подбудителство за убийство, опит за изнасилване и други тежки престъпления.

Реклама


По последните обвинения за държавна измяна по Глава Първа от Наказателния кодекс Божков го грозят от 10 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От прокуратурата публикуваха 4 разговора, засечени със специални разузнавателни средства, с които се слуша телефонът на хазартния бос.


Първият от разговорите е проведен на 10 юни т.г., като според ДАНС събеседникът е собственикът на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов. Обсъждат се политическите амбиции на Божков и необходимостта от промяна на конституцията. "Няма да събереме сто и осемдесе' депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо'е да му орежем правомощията без да променяме конституцията", казва бизнесменът.
Той коментира и проваления банкер Цветан Василев. "Цецо Василев беше като детска играчка в сравнение с мен. Ти си нямаш на представа какво беше удара върху мен. Цецо ми е приятел. Но Цецо е чиновник, не е боец, разбираш ли? Аз съм си боец. Докато не ме оборат, ше се бия", заявява Васил Божков.
На 9 юли укриващият се бизнесмен разговаря с непознат мъж, с когото се разбират за изпращане на имейли и подготовка и организация за пътуване на свидетели по дело зад океана, за което Божков трябва да се бръкне с 30 хиляди долара.
На 10 юли той говори с мъж, за когото ДАНС предполага, че е депутатът от БСП и шеф на Комунистическата партия Александър Паунов. Коментира се протестът, започнал ден по-рано в София. "Протестите ше продължат. Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че нали (не се разбира) шик'ви лумпени. И виж к'во направиха днеска. Всеки иска да го яхне. Едни ги викат, други с такова. Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди, протеста ше се сведе до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават и т"ва е", заявява Васил Божков. Той обяснява и за слогана, който да използва в профилите си в социалните мрежи - "Нема леви, нема десни, всички сме бесни". Бизнесменът признава, че му е интересно как бързо се организират хората в интернет. "Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите", казва хазартният бос.
Минути след оповестената комуникация той реагира с нов пост в профила си. "Хунта, "разтърсващите доказателства" можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първия им ден и ще продължавам да го правя. Докато дадете оставка. Докато получите възмездие", написа Васил Божков.
Не закъсня и реакцията на главния прокурор Иван Гешев. "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията -Радев, подкрепи бегълците от правосъдието", смята обвинител номер едно. Говорителката му Сийка Милева първи хвърли бомбата за връзки между укрили се обвиняеми, престъпни групи с политици и журналисти. По думите й с желанието за унищожаване на прокуратурата погнатите обвиняеми искат да запазят присвоените от тях пари.
"Чакаме и отговор от президента на Република България. Как концепцията му за "прокурорски рекет" и за "мафията" в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито пред българското общество, за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни. Прокуратурата е твърдо решена да не поставя никого над закона", закани се Сийка Милева.


СДВР: Не се поддавайте на провокации

Срещу провокации на протестите акцентират вниманието от СДВР. Зам.-шефът на столичната полиция Антон Златанов призна, че публикуваните от прокуратурата материали потвърждават информациите, които достигали до правоохранителните органи, че определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите. "Уважаеми граждани, не се подавайте на провокации, протестирайте, ние сме там, за да ви пазим", обърна се Златанов към недоволните. По думите му голяма част от хората излизат на площада по свое желание, но има малки групички, които се опитват да манипулират.

Реклама
Реклама