Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8811737 www.bgdnes.bg

Български циркове бедстват в Англия и Малайзия

Епидемията провалила грандиозните представления

Затворени сме в каравани, местните ни носят консерви, разказва Юлия Кирилова

Цирк, ръководен от българка, бедства в Англия, блокиран заради коронавируса. Положението е толкова зле, че артистите разчитат на консервите, дарявани им от местните хора, за да има какво да ядат. Майката и бащата на младата жена пък държат единственото шапито в Малайзия, но и там става дума за физическо оцеляване.
"Блокирани сме в Моркамб в графство Ланкашър, без никакви пари. Местните хора ни помагат, дават ни средства, носят ни храна. Вече четири месеца караме на консерви", разказва пред "България Днес" 23-годишната Юлия Кирилова, която е мениджър на Big Kid Circus.
Младата жена е родена в Сливен, но когато била на 2 години, с родителите си напускат родината. Въпреки това българският й е отличен.
"В началото на годината бяхме подготвили просто невиждано представление. Щяхме да тръгваме на тур из Великобритания. Поканихме 27 артисти от Куба, купихме холограми, какво ли не. Вместо да направим грандиозно шоу, заради вируса буквално бедстваме", започва разказа си Юлия.


Артистите от Куба излезли доста солено на цирка. Визата им струвала по 700 паунда на калпак, още по 300 отишли за самолетен билет. Парите взели с банков кредит, още средства дали за модернизацията на представлението. Щели да изнасят програми в цяла Великобритания, после и в Малайзия.
"Когато кубинците дойдоха, беше понеделник. В сряда щеше да е първото представление. Но във вторник ни се обадиха от кметството, че заради COVID-19 се забраняват подобни мероприятия. От тогава, 17 седмици, сме затворени в караваните. Нямаме пари да върнем кубинците в родината им, а и да имахме - до там няма полети до есента. От друга страна, визите им са за циркови артисти и нямат право да работят друго... Още два месеца е гратисният период за кредита, после какво ще правим, не знам", тревожи се мениджърът Юлия.
Българката обяснява, че правителството подпомага много бедстващи отрасли, но цирковото изкуство не е сред тях. Освен това не отговаряли на зададените критерии, например да имат големи жилищни разходи.
От 11 юли британското правителство е дало зелена светлина за работа на цирковете, но всяко кметство само решава дали да позволи представленията. Вчера Кирилова бе поканена на среща в местната община, след която да се реши дали ще могат да работят. Тя обаче казва, че дори да им бъде разрешено, не очаква много хора на представленията. Не смеят и да тръгнат да пътуват, защото могат да бъдат блокирани в друг град, а в Моркамб местните поне знаят за положението им и помагат с пари и храна. Вече близо 200 човека са им дарили по някой паунд, за да оцелеят.
Кирил и Биляна, бащата и майката на Юлия, са на хиляди километри от нея - в Малайзия. Там управляват единственият цирк не само в страната, но и в цяла Югоизточна Азия. И те обаче са на края на финансовите си възможности. Преди епидемията имали артисти от Русия, Украйна и Куба. Когато властите забранили представленията, Кирил и Биляна решили да разпуснат трупата. След седем отмени на полетите най-после артистите успели да потеглят. На няколко пъти обаче били блокирани в страните, където трябвало да имат прекачвания, и пак били връщани. Едва наскоро успели да се приберат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама