Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8811761 www.bgdnes.bg

Тестове за COVID-19 на промоция

Нашенци масово се проверяват заради пътуване до Гърция 

Извиха се огромни опашки пред лабораториите, хора със записани часове за дни напред

Тестове за коронавирус на промоция се появиха в сайтове за колективно пазаруване в интернет, показа проверка на "България Днес".
PCR тестовете струват около 140 лева, но за да привличат хора, лаборатории са пуснали по-добра финансова оферта за 115 лева. Удобство е, че при покупката на ваучера се плаща 15 лева, а останалите 100 лева се дават тна място.
"Пробите от назо- и орофарингеален секрет се вземат сутрин между 9 и 11,30 ч. в работни дни, по график след предварително записване на телефоните, посочени във ваучера. Резултатите излизат до 36 часа от вземане на пробата. При вземане на материал за изследване се попълват задължително информирано съгласие и епидемиологична карта. Изчакването става в личния ви автомобил или на улицата, като няма да се толерира струпване на хора. Плащането на теста става предварително по банков път или на място с дебитна/кредитна карта. Банкноти няма да бъдат приемани", се казва в условието на промоцията. Задължително се уточнява, че лабораторията е едно от 36-те места за изследвания, които са одобрени от здравното министерство.
Офертите в интернет привличат десетки хора, но те се сблъскват с друг проблем - няма свободни часове с дни наред, защото всички часове вече са заети от предварителни записвания. И това усложнява допълнително организирането на пътуването. Наскоро Гърция обяви, че ще пуска през границата български туристи само ако имат отрицателен тест за коронавирус, който е направен до 72 часа преди пътуването. Той задължително трябва да бъде преведен на английски език, както и 24 часа преди пътуването да бъде попълнен електронен формуляр с данни на туристите.
Заради новите изисквания от ранни зори пред местата за изследвания у нас се извиха огромни опашки. Мнозина бяха дошли именно заради пътуване до южната ни съседка, но имаше и такива, които бяха само за профилактика. Хора разказаха, че тестването допълнително оскъпява лятната ваканция, но нямат избор, тъй като отдавна са резервирали почивката си в Гърция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама