Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8848245 www.bgdnes.bg

"Еврофутбол" печели дело за онлайн залагания

Букмейкърската компания "Еврофутбол" е загубила дело срещу отнемане на лицензите. В същото време обаче е спечелила на първа инстанция друго, с което се отменя тримесечната забрана за онлайн залагания, показа проверка на "България Днес". Решението идва малко след като бе отменено и запрещението за залози, не по интернет.

Лицензите на "Еврофутбол" бяха отнети през март, след като месец по-рано Държавната комисия по хазарта връчи на компанията акт за 328.9 млн. лв. Според комисията фирмата, чиято собственост е свързана с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, дължи държавни такси за периода от 18 декември 2014 до 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв., към които се добавят и над 67.7 млн. лв. лихви.
Делото, което за момента не върви успешно за "Еврофубол", започва след като фирмата иска да получи обратно лицензите, но през април получава писмо с отказ от Комисията по хазарта. Компанията завежда дело пред Административен съд, но магистратите го оставят без разглеждане, защото преценяват, че писмото има само уведомителен характер и то не представлява административен акт. Прекратеното производство обаче е обжалвано. Върховният административен съд тези дни е насрочил делото, което да продължи на горна инстанция. То ще бъде гледано на закрито заседание, а за съдия докладчик е определена Мирослава Георгиева. Процедурата обаче може да се забави, защото съдът ще трябва да прецени как да действа, тъй като в решението на първа инстанция навсякъде се посочва, че лицензите на "Еврофутбол" са два - единият издаден през лятото на миналата година, а другият на 5 май 2020. Става въпрос за грешка, тъй като номерът на удостоверението, с което се позволява организиране на хазартни игри за залагане върху резултатите от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, всъщност съвпада с този на друго, което обаче е от 5 февруари. Още повече че отказът да се върнат лицензите е от април, а писмото се води издадено месец по-късно.

Реклама

Отнемането на лицензите на "Еврофутбол" се превърна в истинска съдебна сага и около нея се водят цяла поредица дела. По-рано този месец Административният съд в София отмени решението на Държавната комисия по хазарта, с което беше отнет лицензът за залагания. Това стана ясно от решение на съда от 1 юли. Дружеството оспорваше акта на Държавната комисия. В съдебното решение се посочва, че съществуването на просрочени задължения към държавата не е безспорно установено и при това положение хазартната комисия няма право да иска обезпечение на задължението на фирмата към бюджета. Тезата беше, че дължимите суми са предполагаеми, а не безспорни.

Проверка на "България Днес"показа, че в средата на юли Административен съд в столицата е излязъл с решение и по друго еднотипно дело. То е срещу отнемането на лиценза за онлайн залагания. По него също се постановява отмяна на решението на Държавната комисия по хазарта, с което в края на март за три месеца бе отнет лицензът за онлайн залагания. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама