Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8851297 www.bgdnes.bg

12-годишна сензация шокира колоезденето

12-годишната Йоана Вълканова шокира всички в планинското колоездене с невероятно представяне в героичното състезание "Витоша 100" през уикенда. Момичето завърши на второ място при жените след близо 6-часова езда през 100-километровото трасе. Тя изостана само на 19 минути след победителката Христина Козарева (5.29:02 ч).
Успехът на Вълканова е резултат от невероятния труд и всеотдайност на нейните родители Елена и Илия. Таткото съвместява ролята и на неин треньор.
"Няма старт, в който да не е на подиума - горд е Илия Вълканов. - Участвахме за втори път. През миналата година също завърши, но с 40 минути по-бавно време. Сега бяхме по-подготвени. Най-големият проблем за нас беше ранното ставане - в 2.30 ч. От Разлог до София е 150 км. Трябваше да се храни в колата. Децата много бързо губят енергия. Когато не успее да възстанови 500 калории, се измаря. Бях през цялото време до нея. Трябваше да я подсещам да пие вода и да взема хранителни гелове, защото се забравя."
38-килограмовото момиче не отстъпваше по трудния маршрут на много по-опитни състезателки.
"Даваше доста добри времена на определени сегменти от трасето, но при спусканията губеше време - уточни Илия Вълканов. - Тя е много по-лека от останалите. Освен това беше с нов велосипед. Расте бързо и трябва да сменяме екипировката. От декември насам добави осем сантиметра. Самият аз не можех да повярвам как измина тези 100 км. Нито веднъж не измрънка за нещо."
Йоана се качва за пръв път на велосипед, когато е на четири. През последните години не пропуска състезания. Само преди седмица стана държавна шампионка при жените.
"Състезанието се проведе над Драгалевци. Валя ни жесток порой. Нямаше сухо място по нас, а колелата бяха на салата - разказва приключенията Илия Вълканов. - За Йоана няма значение какво е времето. Фокусирали сме се върху планинското колоездене, но зимата, когато има сняг, се готви и на шосе."
Следващата цел пред Вълканова е европейското първенство. То е насрочено за септември и ще се състои в Гърция.
"Ще бъде 3-дневно състезание. Дано се проведе предвид коронавируса - чертае планове таткото. - Имаме идеи за нейното бъдеще, а те са свързани с чужбина. В България само в София планинското колоездене се развива по-професионално покрай Сашо Алексиев, Бойко Танчев и Калин Русев."
През есента Йоана ще бъде седми клас. Комбинирането на тежката подготовка и училището е изключително трудно.
"Събота и неделя прави по-дълги тренировки - добавя Илия Вълканов. - Непрекъснато й се спи от натоварения график. Не остава много време за срещи с приятели."
Специалистът в планинското колоездене пожела повече млади българи да се запалят по атрактивния спорт.
"За съжаление сега виждаме по 5-10 деца на състезание, а преди бяха по 50-100", споделя Илия Вълканов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама