Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8851511 www.bgdnes.bg

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Страховитият наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо вероятно е бил оплетен в мащабната схема на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е завлякла около 4 милиарда долара. Това ще покаже разследването на смъртта на двама посредници на OneCoin, чийто трупове бяха намерени в крепостта на най-големия картел в Мексико.

Телата на Оскар Брито Ибара и Игнасио Ибара бяха намерени в куфари. Били натъпкани вътре живи и са се задушили. Два дни по-рано двамата мъже са отвлечени в град Масатлан и труповете им са открити, когато клошар решил да провери съдържанието на захвърлени на бунище куфар и туристически сак. Първоначалните данни бяха, че Ибара са обезглавени, каквато е практиката на килърите на картелите, но по-късно тази информация бе отречена.

Реклама

Масатлан, който е втори по големина град в щата Синалоа и столицата на провинцията Кулиакан, са считани за крепости на едноименния наркокартел, известен още като Кръвния съюз и Федерацията. След последното от няколкото си бягства от пандиза Гусман бе открит именно в Масатлан.

Германското издание "Нойе ротвайлер цайтунг" посвети разследване на случилото се в Синалоа. Според него е много вероятно дилърите на Ружа да са ликвидирани за отмъщение именно от картела Синалоа.
Оскар Брито идва в Мексико от Чили, а Игнасио от Аржентина. Двамата нямат роднинска връзка въпреки еднаквите фамилии Ибара. Станали промоутъри на OneCoin през 2017 година, след изчезването на Ружа. По-късно се запознали, а на 20 юни заминали за Синалоа, като за момента не е ясно по какви дела. Знае се, че те са рекламирали покупка на коли с криптовалутата, която в много страни е разследвана като Схема на Понци, тоест пирамида. Версиите на разследващите са, че може да са искали да се включат в прането на пари или да "зарибят" местните наркобосове да инвестират в OneCoin.

Разследващи репортери на чилийския вестник "Ла Терсера" са убедени, че младите мъже са успели да се доближат прекалено много до шефовете на групировките. В материала на "Нойе ротвайлер цайтунг" се отбелязва, че трудно ще се докаже дали именно Кръвният съюз е ликвидирал промоутърите на OneCoin, тъй като след екстрадицията на Ел Чапо в САЩ в Синалоа се води брутална гангстерска война. За наследството на милиардната империя враждуват синовете на Гусман Алфресо и Иван и бившият му най-доверен лейтенант Исмаел Самбада Гарсия - Ел Майо. Само през май, когато престрелките бяха ежедневие, по улиците на Синалоа остават 72 трупа. Освен това там настъпва и картелът Лос Зетас, най-големият конкурент на Федерацията, чийто членове са известни с невижданата си жестокост. Цитира се проучване на щатската Агенция за борба с наркотиците - DEA, според което Лос Зетас, Синалоа и Нуева Хенерасион (който Гусман използва за въоръжено крило в борбата със "зетите") от известно време са започнали да перат пари чрез виртуални валути.

Към материала е публикувана снимка на силно тауирания гръб на брата на Ружа Константин Игнатов. Реторичният коментар е дали след труповете в Синалоа той се облива в студена пот. Константин бе задържан в САЩ и сътрудничи на разследващите пирамидата. Пита се къде е Консти Кекс, какъвто е прякорът му. Вероятно Игнатов е включен в програма за защита на свидетели и местонахождението му е неизвестно, дори се появиха съобщения, че е бил пуснат от пандиза с фалшива самоличност.

Дилър осъден в Сингапур

Промоутър на OneCoin извади повече късмет от латиноамериканските си колеги и бе осъден в Сингапур. В азиатската държава криптовалутата беше призната за Схема на Понци. След съдебно решение Фок Фок Сенг трябва да плати 100 000 сингапурски долара глоба (равностойност на около 72 000 щатски). Сенг е първият обвинен по закон от 2000 година, с който се борят финансовите пирамиди. Мъжът е ползвал Фейсбук и светски събития, за да рекламира OneCoin. 1180 човека повярвали, че това е път към бързо забогатяване и купили т.нар. образователни пакети, но по-късно подали жалби, че са измамени.

Реклама
Реклама
Реклама