Главният сценарист на Дългия Иво Сиромахов: Не съм член на партията на Слави

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Главният сценарист на Дългия Иво Сиромахов: Не съм член на партията на Слави

Ексклузивно за "България Днес"

Не ставам за тази работа, не мога да мъкна папки по мрачни коридори

Кой е той
Иво Сиромахов е български писател, сценарист, актьор и драматург. Носител е на наградата за дебют в областта на изкуствата пез 1995 г. Роден е на 29 декември 1971 г. в София. Завършил е НГДЕК, а през 1996 г. – НАТФИЗ – "Театрална режисура". Работил е като режисьор в МГТ "Зад канала" и Театър "Българска армия". От 2000 до 2019 г. е главен сценарист в "Шоуто на Слави", където се изявява и като водещ и актьор. Публикувал е множество авторски текстове. Работил е и във в. "24 часа". Има няколко книги, а последната "У майкини" представи преди няколко дни в Лозенец.

- Г-н Сиромахов, според последната информация има наплив от желаещи да влязат в партията на вашия приятел и колега Слави Трифонов. Вие не сте неин член. Защо?
- Защото нямам качествата да бъда политик. Не мога да си представя да вървя по мрачните коридори на държавните учреждения и да мъкна папки с проектозакони и съдебни решения.
- Какво мислите за протестите? До какво ще доведат те?
- Протестите са най-хубавото нещо, което се е случвало в политическия живот на България през последните няколко години. Гражданите са отвратени от корупцията, от наглите мутри във властта и искат промяна. Надявам се, че този път ще успеят да я извоюват.
- Политическият преход доведе ли до преход в мисленето на хората?
- Несъмнено. Израсна поколение, за което свободата не е просто някакъв отвлечен идеал, както ни учеха навремето в училище. За днешните млади хора свободата е реалност. Те имат възможността да учат и работят в свободни, демократични общества и виждат какъв е нормалният свят. Естествено е да искат и България да стане нормална държава.
- Новата ви книга "У майкини" предизвика положителни реакции както у БГ виповете, така и сред обикновените хора. Кой какво намира от себе си в нея?
- "БГ випове" звучи много смешно. Кои са те? Аз не познавам такива хора. Има някакви нелепи смешници, които се самопровъзгласяват за елит, но какви са заслугите им към обществото? Никакви! Предполагам, че читателите намират различни неща в книгата. Разпознават свои познати или самите себе си в персонажите от романа. Ситуациите са типични за българската действителност, така че е нормално да се идентифицират с тях.
- Как измислихте сюжета Имаше ли конкретни образи от действителността, които засилихте, или всичко е плод на измислица?
- Разбира се, че книгата е плод на въображението ми. Но има сюжети, които са провокирани от реалността.
- Защо в България постоянно се съизмерваме със съседа, с колегата, с другоселеца, с политика, с успелите?
- Съизмерването не е типично българска черта. На всички хора е присъщо да се съизмерват с другите. Проблемът е, че при нас тази конкуренция не е съзидателен стимул. Не ни мотивира да работим повече, да се образоваме повече, да инвестираме в себе си. По-скоро ни озлобява към другите. У нас всеки успех се обяснява с късмета, а всеки наш личен неуспех – с липсата на късмет. Никога не търсим причините в себе си, винаги сме склонни да обвиняваме някакви неведоми сили.
- Ако трябва да направите филм по книгата си, кои български актьори бихте сложили на ключовите роли?
- Не съм мислил по този въпрос. В България има доста добри актьори, които работят професионално и талантливо. Въпрос на кастинг е. Но сте права, че книгата е подходяща за филмиране.
- Само проблемът с идентичността на българина ли е виновен да се лашкаме между лъскавото и семплото, между консуматорското и духовното?
- Проблемът е, че не знаем какво искаме. Мечтите на повечето българи са свързани с някакви материални неща – да носят маркови дрехи, да имат скъп телефон, да карат луксозна кола. Все по-малко се замисляме над въпросите кои сме и какво искаме да оставим след нас. Ако продължаваме така – не ни очаква нищо добро. Винаги се интересувам от реакциите, които предизвикат книгите ми. За мен е важно да достигам до хората, да успея да ги разсмея, да ги развълнувам. Засега получавам само възторжени отзиви за "У майкини". Изглежда, че съм напипал някакъв нерв. В момента пиша продължението на романа, което трябва да излезе през март 2021, живот и здраве.
- Направихте прекрасни превъплъщения в "Шоуто на Слави". Имаше ли известен човек, който се зарадва, че го имитирате?
- Имитацията е сложно изкуство, защото трябва внимателно да наблюдаваш хората и да откриваш техните характерности, техните "отклонения". Всеки път, когато играя някой познат персонаж, си казвам, че бих могъл да го направя още по-добре, да бъда още по-близо до оригинала.
- Играете в Сатирата. Задават ли се нови постановки с ваше участие?
- В момента ситуацията в театрите е доста сложна заради епидемията. Не може хората да седят един до друг, трябва да са с маски, през два стола, през три стола... Това е абсурдно! Няма никаква логика дискотеките да работят без ограничения, при положение че хората там са един върху друг. А за театрите – да не може... Спектакълът "Островът", който направихме с моите състуденти от НАТФИЗ Краси Радков и Съни Сънински, е едно страхотно изживяване. Изиграхме го над 30 пъти, гастролирахме във Варна, Бургас, Русе, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Берлин. Навсякъде бяхме посрещнати много емоционално от публиката. Това усещане не може да се сравни с нищо. Надявам се, че като отмине епидемията, ще продължим да играем "Островът" пред пълни салони.
- Вие сте едно от лицата на телевизия "Седем осми". Случвало ли ви се е да си налагате цензура сами – в програмата, гостите, думите, които казвате?
- Никога! Винаги сме били свободни и сме казвали това, което мислим. Не сме се съобразявали с никого. Това е причината да не бъдем в някоя от националните телевизии – там властват ограниченията и цензурата. Ние решихме да вървим по пътя на свободното слово, който е труден, но красив.
- През годините всички в екипа на Слави Трифонов останахте заедно и в колегиални отношения. Кой решава конфликтните ви отношения?
- Отношенията ни са чудесни, защото сме възпитани и образовани хора. Работим със съзнанието, че сме един отбор, че всеки от нас е важен. Конфликти не сме имали. Разбира се, между нас постоянно възникват спорове, но те са изцяло професионални, свързани са с работния процес. Не си спомням някой някога да се е обидил за нещо. Изобщо обидчивостта е чувство, което изпитват само елементарните хора. Ако всички българи приемат мисълта, че никой не им е длъжен, ще живеем много по-добре.
- Страхувате ли се от коронавируса? Научихте ли нещо по време на карантината?
- Всеки вирус е неприятен, но статистическите данни показват, че КОВИД-19 не е по-смъртоносен от един сезонен грип. Правителствата прекалиха с мерките и излишно създадоха паника. Затварянето на хората вкъщи беше отвратително и създаде излишно напрежение. Много хора загубиха работата си и тази епидемия се превърна в катастрофа за тях и семействата им.
- Кое в момента ви "държи изправен" в живота, както казвате?
- Обичта и подкрепата на близките ми.
- Давате ли на синовете си често уроци по мъжество? Защо според вас изчезнаха рицарските мъжки жестове и защо жените днес станаха толкова изкуствени?
- Никакви уроци не давам на синовете си. Те са достойни и умни мъже, вървят уверено по своя път и не се нуждаят от наставник. Аз съм научил от тях повече неща, отколкото те от мен. Не съм съгласен, че рицарските мъжки жестове са изчезнали, нито с тезата, че жените са станали изкуствени. Истината е, че всеки избира средата си. Ако живееш в блато, ще виждаш около себе си само жаби.

Криско: Не съм имал ковид

Криско: Не съм имал ковид

"Криско не е прекарал Ковид-19." Така отговориха за "България Днес" от екипа на музиканта. В няколко издания се появи информация, че рапърът е бил заразен с опасния вирус. Това се случило преди време и след лечение е излекуван. "Няма нищо вярно в това - увериха от антуража на габровеца. - Не е имал симптоми, нито е боледувал"

Снегът в Алпите подрани

Снегът в Алпите подрани

Някои части на Австрия и Швейцария бяха изненадани снощи от подранили, нетипични за сезона снеговалежи. Това стана след рязко понижение на температурите и силни валежи, предаде Асошиейтед прес. Швейцарската метеорологична служба съобщи, че в град Монтана в южния кантон Вале се е натрупала 25 см снежна покривка

Македонецът напусна "Фермата"

Македонецът напусна "Фермата"

Нямат късмет тази година участниците във "Фермата". Само в рамките на три седмици втори състезател напусна принудително шоуто. Македонецът Мирослав Трайчевски си тръгна, въпреки че никой не го е побеждавал. Винаги усмихнатият боец претърпя инцидент, след като падна от покрива на скелето на лятната кухня. Той прекара няколко дни с гипсова шина

Емилия стана боксьорка

Емилия стана боксьорка

Фолкдивата Емилия избра нестандартен метод да поддържа перфектно тяло. Звездата се запалила наскоро по бокса, като не жали тренировките в залата. На този етап изпълнителката на "Смелите си имат всичко" не използва спаринг партньор, а разчита на удари в боксова круша, похвали се самата

Най-четени

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Наталия Симеонова отслабна

Наталия Симеонова отслабна

Бившата водеща на "Море от любов" Наталия Симеонова драстично е отслабнала. Блондинката е намалила обиколката на талията си и е свалила поне 15 килограма, видя "България Днес". Отслабването й си личи най-вече на гушата и ръцете и е плод на строгата диета, която ексводещата започна преди пандемията. "Полагам доста усилия в тази посока

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Муки на война с Марта Вачкова

Муки на война с Марта Вачкова

Скандали заради книга продължават Кой разреши на щерка ти да нарисува Стоянка като прасе? - пита дъщерята на Мутафова "Кой разреши на Рада, дъщерята на Марта Вачкова, да нарисува Стоянка Мутафова като прасе на корица на книга? И защо няма отговорни за тази гавра с майка ми." Това пита дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева - Муки

Баба Тодора затворена вкъщи от година

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Кака Лара снове из аптеките

Кака Лара снове из аптеките

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Най-коментирани

Отварачката троши пари във Франция

Отварачката троши пари във Франция

С екскурзия във Франция се глези Мара Отварачката. Мария и щерка й се радват на луксозна почивка в Кан. Отседнали са в един от най-скъпите хотели там и по цял ден обикалят лъскавите бутици. По всичко личи, че напускането на музикалния шоубизнес не се е отразило финансово на певицата и тя може да си позволи всяка глезотийка, която й дойде наум

Галена печели от кючеци

Галена печели от кючеци

Бурен смях предизвика фолкпевицата Галена. В социалните мрежи се появи видео от участие на чалгарката. Краткото клипче показва как Галя върти кючек пред погледите на десетки фенове. По време на изпълнението й мъж й подава десет лева, които Галена с лек поклон си

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Мъките на "Ферари" във Формула 1 продължават. Нито един автомобил на Скудерията не премина в последната фаза на квалификацията за Голямата награда на Русия. Малко преди края на втората сесия бившият шампион Себастиан Фетел загуби сцепление със задните гуми, завъртя се и се удари тежко  в предпазната стена

Кепа си тръгва

Кепа си тръгва

Грешка, която струва 80 млн. евро. Най-скъпият вратар в света Кепа Арисабалага ще напусне "Челси" до дни и ще бъде отдаден под наем, твърди "Сън". "Сините" вече привлякоха Едуар Менди от "Рен" и мениджърът Франк Лампард ще го направи титуляр за сметка на испанския страж. Кепа сбърка фатално в първите два мача във Висшата лига - срещу "Брайтън" и

Криско: Не съм имал ковид

Криско: Не съм имал ковид

"Криско не е прекарал Ковид-19." Така отговориха за "България Днес" от екипа на музиканта. В няколко издания се появи информация, че рапърът е бил заразен с опасния вирус. Това се случило преди време и след лечение е излекуван. "Няма нищо вярно в това - увериха от антуража на габровеца. - Не е имал симптоми, нито е боледувал"

Моуриньо мери вратите

Моуриньо мери вратите

Мениджърът Жозе Моуриньо е изискал от ръководството на "Шкендия" да смени вратите за мача от Лига Европа между "Тотнъм" и македонския тим, след като вратарите на англичаните са забелязали, че те са твърде малки. Юго Лорис и Джо Харт са се оплакали на треньора си, който пък е отнесъл случая до делегата на УЕФА за срещата

Снегът в Алпите подрани

Снегът в Алпите подрани

Някои части на Австрия и Швейцария бяха изненадани снощи от подранили, нетипични за сезона снеговалежи. Това стана след рязко понижение на температурите и силни валежи, предаде Асошиейтед прес. Швейцарската метеорологична служба съобщи, че в град Монтана в южния кантон Вале се е натрупала 25 см снежна покривка

Тризначките намериха пари

Тризначките намериха пари

Две от тризначките - Вяра и Надежда, които мизерстваха и бяха без пари и дом в Англия, отново водят нормален начин на живот. Допреди няколко седмици двете търсиха начин как да оцелеят, а днес отново го раздават ларж. Вяра и Надежда намират спасението си в английския град Честър. От няколко седмици те живеят там, и то охолно

Македонецът напусна "Фермата"

Македонецът напусна "Фермата"

Нямат късмет тази година участниците във "Фермата". Само в рамките на три седмици втори състезател напусна принудително шоуто. Македонецът Мирослав Трайчевски си тръгна, въпреки че никой не го е побеждавал. Винаги усмихнатият боец претърпя инцидент, след като падна от покрива на скелето на лятната кухня. Той прекара няколко дни с гипсова шина

Емилия стана боксьорка

Емилия стана боксьорка

Фолкдивата Емилия избра нестандартен метод да поддържа перфектно тяло. Звездата се запалила наскоро по бокса, като не жали тренировките в залата. На този етап изпълнителката на "Смелите си имат всичко" не използва спаринг партньор, а разчита на удари в боксова круша, похвали се самата

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Мъките на "Ферари" във Формула 1 продължават. Нито един автомобил на Скудерията не премина в последната фаза на квалификацията за Голямата награда на Русия. Малко преди края на втората сесия бившият шампион Себастиан Фетел загуби сцепление със задните гуми, завъртя се и се удари тежко  в предпазната стена

Фики Стораро пред "България Днес": Спирам да пея чалга!

Фики Стораро пред "България Днес": Спирам да пея чалга!

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Изписаха от болницата 2-годишния Мехмед, изчезнал от дома си в Якоруда

Изписаха от болницата 2-годишния Мехмед, изчезнал от дома си в Якоруда

Малкият Мехмед, който беше изчезнал от дома си в Якоруда, беше изписан от болницата в Разлог. Момченцето беше с баща си и баба си, които казаха, че е добре и си отиват вкъщи, но заради разследването отказаха да коментират повече подробности, предава БНТ. 2-годишното момче изчезна мистериозно от дома си в Якоруда в сряда, малко след 16

Пуснаха сина на Чапа

Пуснаха сина на Чапа

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София

Диджей се захранва с пица

Диджей се захранва с пица

Диджей Мартен се зарежда с похапване на пица, докато обикаля по задачи в центъра на столицата, видя "България Днес". Екстравагантният музикант отново прикова погледите към себе си с шарено облекло и много татуировки, които са се превърнали в негова запазена марка. Снимки: България

25 души са загинали при катастрофата на военния самолет Ан-26 край Харков

25 души са загинали при катастрофата на военния самолет Ан-26 край Харков

Само двама души са оцелели и 25 души са загинали при катастрофата на военен самолет в района на Харков в Украйна късно снощи, съобщиха властите в Киев. Двама души, които според очевидци са скочили от самолета, когато бил на малка височина, са тежко ранени. Самолетът се разбил, приближавайки пистата на военното летище в Чугуев

Д-р Симидчиев: Разпространението на COVID-19 ще се повиши заради учениците

Д-р Симидчиев: Разпространението на COVID-19 ще се повиши заради учениците

Последните два дни надвишаваме 200 заразени на ден, но увеличението е нормално, тъй като учениците се върнаха в училищата. Ще се повиши разпространението. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса

255 са новозаразените с коронавирус у нас, 4 са починали за денонощието

255 са новозаразените с коронавирус у нас, 4 са починали за денонощието

255 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 5047 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 19 828. 119 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 132. 782 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция

4-има ранени при нападение до бившата редакция на "Шарли ебдо" в Париж

4-има ранени при нападение до бившата редакция на "Шарли ебдо" в Париж

Четирима души са били ранени с хладно оръжие днес в Париж при неизяснени обстоятелства, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е станало близо до бившата редакция на в. "Шарли ебдо", където през 2015 г. бяха извършени кървави атентати. По-късно АФП съобщи, че е бил задържан един заподозрян във връзка с нападението