Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8852384 www.bgdnes.bg

Война за европари в Чепеларе

Прокуратурата не открива нередности при проект за 400 бона

Шефът на местния парламент Пантелей Мемцов иска по-широко разследване срещу екскметицата Славка Чакърова

Общинският съвет в Чепеларе възропта срещу свалени обвинения на бившата кметица на планинското градче Славка Чакърова, научи "България Днес"! Ексуправничката е погната след сигнал на общинарите за нередности и измами във връзка с европроект за почти 400 бона по програма "Развитие на човешките ресурси".
Шефът на местния парламент Пантелей Мемцов е обжалвал постановлението на спецпрокуратурата за частично прекратяване на разследването срещу Чакърова. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, който оставя искането без разглеждане. Причината е, че по закон председателят на Общинския съвет няма правна легитимация по отношение на кмета на общината.
"Общинският съвет няма права по смисъла на НПК, защото не е юридическо или физическо лице, поради което не може да участва в наказателното производство. Обстоятелството, че държавното обвинение е уведомило председателя на Общински съвет на град Чепеларе за частично прекратяване на наказателното производство, не води като последица пораждане на права на председателя да участва в наказателното производство. Не се пораждат такива права и от факта, че Общинският съвет е подал сигнал до прокуратурата", посочват магистратите.


В ябълка на раздора се превръща проектът "Шанс за по-добър живот в община Чепеларе". Според предвидените дейности чрез него е трябвало да се създаде социално предприятие, да се провеждат обучения, да се закупува оборудване и да се осигури заетост.
Общинарите твърдят, че по проекта са сключени договори с две фирми от Смолян и Рудозем, без да бъдат проведени обществени поръчки. Освен това откриват, че местното училище е ползвано само 2-3 дни за обучителните курсове, за които е записано, че са с продължителност 300 часа.
През декември 2018 г. на заседание на Общинския съвет се взима решение да бъде изпратен сигнал за нередностите до Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. Документът, който може да се намери в интернет пространството, е подписан от тогавашния шеф на Общинския съвет Росица Черпокова.
В жалбата си наследникът й на поста Пантелей Мемцов посочва, че прокурорът не е изпълнил задълженията си, като се произнесъл единствено за отсъствие на данни за длъжностно престъпление. Общинар номер едно в курортното градче настоява Славка Чакърова да бъде разследвана за по-широк кръг от престъпления по служба. Постановлението, което той обжалва, е издадено от спецпрокуратурата в края на април т.г. То е с основание, че деянието не представлява престъпление, а според запознати казусът е препратен в окръжен съд.
Срещу Чакърова заведе дело и настоящият кмет Боран Хаджиев. Той е завел иск за 325 хиляди лева, които иска предшественичката му да плати като разноски по дело на частна фирма срещу общината за неизпълнен договор за сметоизвозване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама