Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8855731 www.bgdnes.bg

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис", е продадена на офшорката "Баландра Холдинг Лимитид". Отделно след преструктурирането в орбитата на Евелин Банев влиза и още един тузарски хотел в Слънчев бряг.
Криминалисти подозират, че сделките са чисто формални и част от процес на окрупняване в изградената с пари от дрога империя на Брендо. Целта е, докато той официално не може да стъпи у нас заради влязлата в сила присъда, управлението на бизнеса му да се концентрира в ръцете на неколцина негови доверени кадри.
Част от плана е и сделката за комплекс "Оазис", прочут като перла в короната на Банев, убедени са спецченгета. Шикозният курорт напомни за себе си наскоро, покрай готвената там сватба на дъщерята на Брендо Александра.
По документи комплексът се води собственост на фирма "Интербилд", която притежава и лиценз от туристическото министерство за категоризиране и настаняване на туристи.
Самата фирма е основана още през 2004 г. под името "Пи еф Ю - Кънстракшън", а нейни собственици са соченият за дясна ръка на Брендо Константин Дишлиев и братът на Евелин Банев Симо Карайчев. Малко след това дружеството взема заем от швейцарска банка, с който започва да изкупува и строи бизнес сгради в София.
След преименуването й на "Интербилд" стартира и най-мащабния си проект за изграждане на ваканционното селище Oasis Resort & SPA. Според разследващи то е построено с препраните пари от наркотрафика на Евелин Банев - Брендо. В обвинението за пране на пари срещу него е посочена и сумата - 11 138 650 евро.
Ваканционният комплекс бе любима резиденция на Брендо до мистериозното му изчезване заради влезлите в сила присъди в България, Италия и Румъния.


Бягството на боса налага и трансформация в собствеността. Така фирмата, собственик на комплекс "Оазис" Ц "Интербилд", се озовава в ръцете на офшорката "Баландра Холдинг Лимитид", регистрирана в Кипър, чиито реални собственици заради законодателството на острова остават скрити. Цената по сделката е 11 млн. евро.
Покрай окрупняването в бизнеса "Интербилд" се сдобива и с още един хотел. Дружеството става собственост на фирма "Грийн коуст ризортс", която притежава хотел "Флорес Парк", разположен в самия център на курорта Слънчев бряг. Към днешна дата хотелът на Слънчака е обявен за продан с цена 3 074 400 евро показват обяви в сайтове за имоти. Докато се появи купувач, хотелът си работи с подновен лиценз от туристическото министерство и предлага изгодни оферти, твърдят запознати. Неговото управление е поверено на фирмата, която менажира и комплекс "Оазис", става ясно от сайта й.

И хотел "Рила" в пакета

Наред с комплекс "Оазис" и "Флорес Парк" туристическите мениджъри на Брендо, търсещи туристи, са включили и столичния хотел "Рила", става ясно от сайта им. За собственик в сянка на хотела, който се намира на пъпа на София, също се сочи Евелин Банев. Той го купува през 2017 г. от Васил Божков. След серия трансформации бившата резиденция на ЦК на БКП се води собственост на фирма "Пропърти груп България". В нея от своя страна 85 процента от акциите държи дизайнерката Яна Хадам, която през годините работи за съпругата на Евелин Банев, а впоследствие в ръцете й преминава собствеността на близки до наркобоса фирми. Останалите 15 са на бизнесмена Георги Велев-Палачинката. В множество публикации Велев е сочен за кум на Брендо. Евелин Банев от своя страна е обявен за кръстник на едно от децата на Палачинката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама