Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8861219 www.bgdnes.bg

Труп на крава уплаши Родопите

Тревога след натровените юници в Марица 

Животното 4 дни се разлага в язовир 

Труп на крава в кърджалийския язовир "Мъглене" стресира Родопите!
Ден след натравянето на 29 юници в река Марица край Димитровград "България Днес" попадна на кадър на мъртво животно, което в продължение на 4 дни се разлага във водоема. Тревожната гледка веднага събуди притеснения у местните жители, че може да ги застигне същата екокатастрофа.
"Кравата вече няколко дни лежи в язовира и няма кой да я извади. Не е приятно да се вижда подобно нещо, особено след инцидента в Марица, който е изключително неприятен. Разговарях със стопанина, който ми обясни, че кърлеж напада кравата и тя в опит да избяга влиза във водата, където по-късно се удавя", разказа пред "България Днес" Боряна Хъзова, кметица на кърджалийското село Бенковски, което се намира в непосредствена близост до язовира. След разговора с вестника тя се ангажира да се обади в община Кирково и да организира изваждането на животното.
Хъзова заяви, че не вярва замърсяване на водата да е причината за гибелта на животното, какъвто е случаят с юниците в Марица.
"От 40 години живея в този район и не съм ставала свидетел на замърсяване. Язовирът се пълни от малки рекички и няма големи предприятия в района. Но разбирам притесненията на хората", каза още кметицата.
По нейни думи водата от "Мъглене" се използва единствено за напояване на земеделските земи, но не и за питейни и битови нужди. Затова и водоподаването не е спряно и няма пряка опасност за здравето на местните хора.
Пробите от водите на река Марица са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот. Завишението е 350 пъти над нормите, обясни екоминистърът Емил Димитров.
"Има предприятие, което произвежда торове. Намерили сме част от торовете, където са умрелите животни. Притесненията ни бяха да няма пестициди, които да влияят на реката, досега не са открити", разясни Димитров.
Вчера започна поетапното пускане на водата към населените места в региона. Но с уточнението, че не става за пиене и готвене, а само за битови нужди. Към засегнатите от кризата райони ще бъдат изпратени 80 000 литра минерална вода.
"Когато докажем, че водата е абсолютно безопасна, тогава ще дадем разрешение на хората да започнат да я ползват и за питейни нужди", гарантира здравният министър Костадин Ангелов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама