Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8861251 www.bgdnes.bg

Хвърлени бутилки и цигари палят пожари

Искри от превозни средства причиняват беди

Не почиствайте земеделски земи с огън 

120 пожара възникват всеки ден на територията на България. Има и 78 жертви от началото на годината.
Тревожната статистика излиза в Горещниците, когато институциите алармираха с код "червено" за пожари. В народния календар това е период от три дни в края на юли (28, 29 и 30 юли), празнуван в чест на огъня и главно за предпазване от огън.
Голяма част от пожарите у нас през последните години са следствие от човешка грешка или немарливост. Тоест, ако се спазват елементарни предписания, трагедиите с висок градус могат да бъдат избегнати. Ще се спасят човешки животи, както и огромни площи със земеделски култури и специализирана техника.
Стъклените боклуци са една от най-голямата опасност през летните месеци. Стъклата пречупват светлината като лупа и могат за кратко време да предизвикат голям пожар. Затова и избягвайте да оставяте или хвърляте бутилки в гористи местности или територии със сухи треви. Или най-добре хвърляйте си отпадъците само на предназначените за целта места.
Не по-малък проблем са цигарите. За съжаление, честа гледка е да се хвърлят незагасени фасове от прозорци на автомобили. По този начин лесно попадат от асфалта в нивата или директно върху сухите треви, а оттам нататък тревожната ситуация бързо ескалира. Аналогично е и с кибритените клечки. Заспиването с цигара в леглото е сред най-честите причини за пожар в домашни условия. Тази немарливост често води до фатален край с човешки жертви.
Когато сме на открито, е нужно да избягваме паленето на огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. Паленето на огън при ветровито време трябва да се избягва, тъй като е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да има възможност за навременна и адекватна реакция.
Детската игра с огън също може да се превърне в сериозен проблем. Нужно е родителите да обясняват на децата си, че със запалки и кибрити шега не бива, тъй като може да стане "играчка-плачка". Или децата не трябва да бъдат оставяни без наблюдение, или да им се обясни детайлно, че в никакъв случай не трябва да палят огън.
Пожарникари напомнят, че у нас е забранено почистването чрез опалване на пасища и стърнища. Въпреки това мнозина земеделци го правят, тъй като по този начин си спестяват разходи и време за почистване. Глобите се определят по места, като в повечето случаи стигат до няколко хиляди лева. Но дори и сериозните санкции не спират тази порочна практика. От огнеборците идва и друг съвет - техническите средства да бъдат обезопасени за отделянето на искри, защото от нещо малко може да се случи голям проблем.
Ако станем свидетели на пожар, най-важното, което трябва да направим, е да се обадим на 112 и да обясним точно ситуацията, както и да посочим конкретното място. Не бива да се предприемат излишни рискове, като понякога е по-добре да се изчака пристигането на професионалистите.


Най-доброто решение за превенция на пожари в дома е да имаме инсталирана сигнално-охранителна техника с димен датчик, който да сигнализира на охранителната фирма навреме и тя да реагира незабавно. Наличието на пожарогасител също може да помогне много. Около 80% от домакинствата в развитите страни са оборудвани в пожарогасители в домовете си. В България няма официална информация, но по всяка вероятност съответният процент е едноцифрено число.
Когато вкъщи имаме деца, домашни любимци или възрастни хора, е добре да имаме пожарогасител подръка, тъй като огромен процент от всички пожари възникват в домашни условия. Също така със сравнително малка инвестиция може да избегнем големи евентуални щети. Не бива да забравяме, че пожар се гаси с пожарогасител само когато е в начален етап и когато знаем какво гори.
Традиционно местата, където най-често възникват пожари през летния сезон, са в Югоизточна България - Хасково, Ямбол, Бургас.

Реклама

3 млрд. пострадали животни в Австралия

Близо 3 милиарда животни са били убити или прогонени от пожарите в Австралия в края на миналата и началото на тази година.


Изследването на учени от няколко австралийски университета разкрива, че ударът по дивата природа включва 143 милиона бозайници, 2,46 милиарда влечуги, 180 милиона птици и 51 милиона жаби. Огнената стихия опустоши повече от 115 000 квадратни километра храсталаци и гори. 30 души загинаха, а хиляди домове бяха унищожени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама