Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8865216 www.bgdnes.bg

Проф. Радка Аргирова: Нямаме яснота за ваксина

Вирусоложката чака да разбере кой и кога ще я произведе

"Няма яснота кой и кога ще произвежда ваксините срещу коронавирус, които държавата поръчва. Не знаем също какъв е имуногенът. Затова ни трябва такава информация."
Това сподели пред "България Днес" проф. Радка Аргирова - председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Специалистката, която е ръководител на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз, сподели още, че не знае какво се върти в главата на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов и затова темата е трудна за коментар.


Два милиона ваксини срещу COVID-19 ще осигури държавата през есента. Това съобщи преди дни министърът на здравеопазването. Страната ни ще участва в обща поръчка на ЕС за ваксини през август.
По думите на проф. Ангелов те ще бъдат предназначени за хората от най-уязвимите групи - на възраст над 65 години, хронично болни, служители и медицински лица на първа линия.

Реклама


Когато ваксината е налична, поставянето й ще бъде абсолютно доброволно, подчерта министърът.
Той уточни, че министерството ще подготви доклад с необходимите мерки, които трябва да се предприемат при увеличаване на заболелите от коронавирус.


От своя страна проф. Аргирова е категорична, че няма втора вълна на епидемията, а все още сме в първата и имаме много огнища, от които вирусът може да се разпространява.
Според нея бурно се устремяваме към най-неприятния от всичките сценарии. Оприличава го като тлееща жарава, която ще остане, а малките огнища ще се разгорят отново при всяко неспазване на мерките. По този начин трудно ще победим коронавируса, отчита вирусоложката.
По думите й в началото на есента, когато започнат настинките, ще бъде трудно да се постави диагноза между грипа и коронавирусната инфекция и това ще бъде много голям проблем.
Тя е категорична, че коварството на това заболяване се крие в това, че дни след заразяването човек може да бъде абсолютно здрав и на осмия-деветия ден да се почувства зле.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама