Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8866823 www.bgdnes.bg

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки

Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар.


24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата.


В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце, Диан мята въдицата в дунавския ръкав на язовир "Копринка" край Казанлък. Скоро шаранът клъвнал и започнала епохална борба, сравнима с битка по време на Троянската война. В дуела надделява младият рибар, но нова порция трудности се задали, когато трябвало да го извади на брега. На помощ му се притекъл неговият приятел Пенко Шипчанов и с дружни усилия с кепа извадили рекордната риба.

Реклама


Косев сложил улова на кантара и теглото се оказало наистина впечатляващо - над 12 килограма. Впечатляващото е, че преди време въдичарят отново хванал шаран със сходни размери и отново постижението било регистрирано на язовир "Копринка".


Историята с уловената риба има щастлив край. След снимките за спомен с рекордния шаран той бил пуснат отново във водата, за да продължи да живее. Според Диан това е най-нормалната постъпка в тази ситуация и все повече рибари трябва да го правят.


"Пожелавам на всеки рибар да изпита тръпката да хване такава риба. Но след това е редно да я остави жива, защото това е трофейна риба. В случая това е женски шаран и е редно да бъде пуснат, за да хвърли хайвера си догодина и да има повече риба. Много въдичари се оплакват, че няма - това е, защото масово се взимат такива риби", обясни постъпката си Косев.


Въпреки че е млад, той вече има сериозен опит като рибар, тъй като още от дете е с въдица в ръка по водоемите. Също така активно участва в зарибяването на язовири. Младежът има и друга голяма страст - лова. Като за това хоби му помага много, че той членува в местен клуб по спортна ловна стрелба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама