Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8866876 www.bgdnes.bg

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка

КОЙ Е ТОЙ

Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии, да ги хващаш с лекота и да отглеждаш вкъщи питон и боа - четете в следващите редове.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Как станахте специалист в община Варна по влечугите?
- Поради множеството сигнали от граждани за змии. Бяха обявили конкурс, участвах и ме избраха.

Реклама


- Как започна влечението ви към змиите? Малцина са смелчаците като вас.
- Честно казано, като малък ме беше много страх. Но след това си взех мрежест питон и императорска боа вкъщи. Отглеждах ги близо 15 години. Бяха в различни терариуми, защото се биеха, като ги събирах заедно. Когато ги взех, бяха една педя, но после пораснаха много - близо два метра.


- Какво стана с тях тогава?
- Питонът почина, тъй като изгасна специалната крушка, която беше в терариума. Боата оцеля. Тогава започнах да обръщам повече внимание на нея. Работех в един автосервиз във Варна по онова време. Един ден приключвам работа, взимам боата в раницата и отивам с нея на плажа. Близо до "Рапонги" има едни камъни. Там я пусках да си плува във водата. Дойде телевизия, имаше репортажи. Беше си атракция. Но сама не я пусках, а я издърпвах обратно за опашката.


- Често ли я водехте на плаж?
- От време на време. Като имам възможност. И задължително става голям купон. Хората се тълпяха за снимки. Но почина преди 4-5 години от старост. Беше на около 15 години. Малко преди да замина да работя в Германия, си отиде. А тя ми беше перфектният домашен любимец. Нито иска разходка, нито мирише, яде един път месечно и нямаше никакви проблеми.


- С какво я хранехте?
- Най-вече с мишки и понякога хамстери. Давал съм й зайче, а като порасна, и кокошка. Винаги живи ги яде, за да им усеща топлината. А ако са бременни, не ги яде. Боата я хранех с мишки от ръка. Хващам мишката за опашката, тя стърчи надолу и змията си взима мишката от ръката.


- След питона и боата взехте ли си друго влечуго за домашен любимец?
- Още не, но мисля скоро да го направя.


- Как така ви изчезна страхът, който сте имал като малък?
- Ами просто се изпари. Сега даже ми е интересно. Хващам си ги без проблем. Имам си тактика. Да ви кажа, май повече ме е страх от жените, отколкото от змиите. Затова е измислен майтапът, за да си кажем истината.

Реклама


- Жена имате ли?
- Имам.


- Разкажете за конкретна случка след сигнал.
- Тъй като нямаше много хора покрай пандемията и изолацията, това много е помогнало за плъзването на влечугите според мен. Не виждам и много таралежи, които са врагове на змиите. А тук, Златни пясъци, са тотален змиярник още от едно време. Донесли са таралежи, за да могат да се справят със змиите. На ден съм получавал три сигнала от 112.


- Кой е последният?
- От квартал Виница, в двора беше. В една туя си беше направила развъдник. Най-много са сигналите за смокове. Принципно те не са опасни, но имат много остри малки зъби. Ако те захапе, нямаш ваксина против тетанус и преди това смокът е изял някой заразен плъх, отиваш директно в болница. Може да си те утрепе направо. Няма безопасна змия.


- Хапала ли ви е досега?
- От тези, които хващам, не. Но моите, дето ги отглеждах, са ме хапали. Не знам дали знаете, но смокът може да бъде много предан и прекрасен домашен любимец. Те са защитени от закона и не трябва да се убиват. И аз никога не съм го правил. Затова не разбирам онези, които го правят. Защо смачквате главата на животното, какво ви е направило? То е уплашено, излязло е да търси храна. Прибирам я в торбата и я извеждам някъде извън града.


- Попадали ли сте на цяло семейство змии?
- Знам къде има на едно място. Съвсем скоро ще отида да ги прибера и да ги преместя на по-спокойно място. Ще го направя безплатно, както за спокойствието на хората, така и да не вземат да ги убият.


- Какво е оборудването ви?
- Всичко съм си направил сам. 2,40 ми струва. Всичко е плод на моята гледна точка как да станат нещата. Направил съм си пръчка за дълго хващане и една тояга, заедно с два чатала и една кука за придърпване.


- Какво трябва да направят хората, като видят змия?
- Има вариант да хвърлите една дреха отгоре или каквото се намери, змията ще остане. Това е хубав чалъм. Обаждате се на телефон 112, от дежурната се свързват с мен и аз идвам.


- Освен с работата към общината с какви други неща се занимавате?
- Отворен съм към работа със зелени училища, в които обяснявам на децата как да се предпазват лятно време от змии и какво да правят, ако видят влечуго. Насреща съм за различни подобни инициативи и мероприятия. Освен това змиите, които хващам, ще ги давам безплатно в терариум във Варна, за д ане ги връщам обратно в природата. Момчето излезе много печено от терариума и заслужава хубави думи. 

Реклама
Реклама
Реклама