Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/8867874 www.bgdnes.bg

Д-р Станимир Хасърджиев: Само правилна дезинфекция и дистанция ще помогнат да преживеем втората вълна на кошмара ковид advertorial icon

Държавата трябва да контролира и санкционира, а ние като граждани трябва да бъдем остро критични, като видим нарушения, призовава председателят на Националната пациентска организация

Националната пациентска организация (НПО) събира тази седмица всички отговорни институции на уебинар, в който всеки може да се включи през уеб страницата на НПО. „Целта е да се очертаят рисковете от втора вълна на коронавируса. Като че ли по тази тема обществената енергия започна да се изчерпва. През последните месеци виждаме как хората буквално пренебрегват дори мерки, които бяха свикнали да спазват. Най-вече социалната дистанция и дезинфекцията, която е най-важна, да не кажа жизненоважна, при очакваната втора вълна в следващите месеци”, обяснява д-р Станимир Хасърджиев.

Той е председател на Националната пациентска организация и смята, че негласното разбиране, че някой друг трябва да ни пази – държавата, общината, собственикът на хотела или заведението, може да има изключително негативен ефект. Хората трябва да се убедят, че в пандемията никой не може да се грижи за здравето им повече от самите тях.

„От началото на епидемията и на карантинните мерки започнахме сериозна работа, насочена към най-уязвимите групи. Такива например са хората над определена възраст или с хронично заболяване – казва д-р Хасърджиев. – Едната посока на нашите усилия е към здравната система, която продължава да бъде неподготвена да посрещне нуждите на пациентите с хронични заболявания. Астмата, диабетът, сърдечносъдовите болести, онкологичните заболявания не са спрели заради коронавируса. Втората ни цел е да информираме хората – дори да нямат заболяване, което е животозастрашаващо, те носят отговорност за своите близки и за всички други, които нямат толкова здрав организъм. Само дезинфекция и дистанция ще помогнат да преминем по-бързо през този кошмар.”

Д-р Хасърджиев обаче е на мнение, че не всички са наясно как трябва да се извършва дезинфекция. „За да бъде правилна, тя трябва да бъде достатъчна по обем и по съдържание. Много е важен изборът на дезинфектант. Използването на качествен дезинфектант е от най-важните средства в борбата с вирусите и бактериите. Той трябва да съдържа минимум 70% спирт и да е регистриран като биоциден продукт от Министерството на здравеопазването. Това означава, че е преминал през редица лабораторни изпитвания, които да докажат, че действително убива бактерии, вируси, фунги и т.н. Тези изпитвания се правят от държавната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести. Съветвам хората да четат внимателно етикетите, където е отбелязано, че тези изпитвания са преминати и продуктът е биоциден”, подчертава лекарят.

Епидемията ще продължи много време, а дезинфектантът ще се превърне в част от ежедневието ни и затова трябва да пази кожата на ръцете. Течната, а не гелообразната субстанция винаги е за предпочитане, ако се използва за дезинфекция на повърхности. И за ръце специалистите по здравни грижи също препоръчват дезинфектанти под формата на течност, защото тя по-лесно достига до всички гънки и се разнася по-ефективно.

На въпроса дали не само гражданите, а и фирмите, институциите, училищата знаят как се прави качествена дезинфекция докторът отговаря с въпрос: „В заведенията за хранене и увеселителните заведения хигиената трябва да бъде на ниво, но така ли е наистина? Същият е въпросът с учебните заведения. Знаят ли ръководителите, учителите, персоналът по какъв начин трябва да бъде направена ежедневната дезинфекция по време на всяка смяна, а и по време на учебните часове? Децата и учениците също трябва да бъдат подготвени какви дезинфектанти трябва да използват, колко често да го правят, как да го правят”.

Председателят на Националната пациентска организация признава, че има и друг голям проблем – цените на дезинфектантите и семействата, които не могат да си позволят да закупуват качествени такива. „Не може бутилка дезинфектант от 100мл. да се продава по-скъпо от бутилка алкохол – заявява д-р Хасърджиев. - Има семейства, които живеят трудно и цената на дезинфектанта е нещо, което понякога е непосилно за тях. Затова колкото по-достъпен и евтин е дезинфектантът, стига да е произведен от проверен производител, толкова повече хора няма да подлагат на риск здравето си.”

Запитан дали контролните органи трябва да засилят проверките и да налагат повече наказания, лекарят е категоричен, че това е необходимо. „За жалост, единственото, което в България доказано работи, е контролът и санкциите за тези, които не спазват необходимите мерки. Но българите трябва да получават и достатъчно знания, за да се предпазват сами. Освен това трябва да не се притесняват да изискват от всички да спазват мерките, които са насочени към тяхното здраве. Не само държавата трябва да контролира, а и ние като граждани трябва са бъдем остро критични, когато видим нарушения”, призовава председателят на Националната пациентска организация.

Дигитално лечение и средства за лична

хигиена за хората с хронични заболявания

При втора вълна на коронавируса най-рисковите групи ще бъдат пациентите с хронични заболявания, подчертава д-р Станимир Хасърджиев. Например хората със сърдечносъдови заболявания. Високият холестерол, повишеното кръвно, съдови инциденти в миналото са рисков фактор. Тези пациенти трябва да стабилизират своето здраве. Същото важи и за хората с белодробни заболявания, с астма, с хронично обструктивна белодробна болест. Ако те не са лекувани правилно, рискът да се заразят е значителен. Пациентите с диабет също е необходимо да не спират грижата за здравето си. При хората с онкозаболявания рискът е още по-голям.

Затова апелът ни към държавата е тези пациенти да получат най-доброто лечение възможно най-бързо, казва председателят на Националната пациентска организация. По най-модерния начин – дигитално, дистанционно, чрез медицински камери за наблюдение, медицински платформи, когато състоянието позволява. Нашата отговорност е тези хора никога да не се сблъскат с вируса. Те трябва да си стоят вкъщи и оттам да осъществяват всички свои дейности. Там трябва да получават лекарства, храни, дори медицински прегледи. Техните близки трябва да бъдат обучени добре как да бъдат дезинфекцирани домовете им, така че да не пренесат заразата на най-близките си. Тези хора трябва да бъдат снабдени и с достатъчно средства за дезинфекция както за техните домове, така за лична хигиена. Хората, които ги посещават, също трябва да бъдат снабдени с дезинфектанти. Доста по-евтино е да се снабдим с добър дезинфектант, отколкото да разхождаме пациентите из цяла България, за да се сдобият с рецепта за скъпи лекарства.

Върху етикета на дезинфектанта

трябва да пише, че е биоцид

Преди да купите дезинфектант за ръце или за почистване вкъщи, прочетете внимателно какво пише на етикета му. Ако течността или гела е некачествен, само се подвеждате, че изпълнявате най-важната противоепидемична мярка срещу COVID-19. Освен това препаратът може да навреди на здравето Ви с опасни съставки, като например метилов алкохол.

Проверки на контролните органи показват, че в магазините се предлагат много видове и марки некачествени дезинфектанти. Някои са с надписи "антибактериален" и "антивирусен", което подвежда потребителите. Експертите съветват да се чете всичко на етикета, не само големите букви.

Дезинфектантът трябва да съдържа 70% алкохол,

за да е ефективен срещу коронавируса. Алкохолът обаче трябва да е спирт, като етанол например, който се получава при преработка на пшеница. Метанолът – спиртът за горене, е петролен дериват и е силно токсичен.

Може дезинфектантът да съдържа и 80% алкохол – такива препарати се използват в лечебните заведения, но у дома по-силната концентрация не е необходима.

Важно условие е дезинфектантът да е

регистриран като биоциден продукт от Министерството на здравеопазването.

Това означава, че е преминал през лабораторни изпитания, които са доказали, че действително убива микроорганизмите. Едва после му се издава разрешително за пускане на пазара. Номерът на разрешителното задължително трябва да е изписан върху етикета. Ако го няма, по-добре изберете друг продукт.

Освен алкохол, в някои препарати се влагат и други активни вещества с цел засилване на дезинфекциращия ефект. Тези допълнителни вещества обаче могат да предизвикат по-сериозно дразнене или дори увреждане на кожата, поради което се използват в по-контролирана професионална среда, например в лечебни заведения.

Необходимостта от масова и честа употреба на препарати за лична дезинфекция в условията на пандемията доведе и до все по-чести случаи на дерматити и други оплаквания, свързани със здравето на кожата. Затова комбинирането на основната активна съставка с дезинфекциращ ефект с допълнителни съставки, предпазващи кожата от дразнене и изсъхване, е препоръчително.

Реклама
Реклама
Реклама