Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8868423 www.bgdnes.bg

Лили на пост и молитва в манастир

Дарява 50 бона на Самоковския "Покров Богородичен"

Примата е чест гост на монахините, игуменката Гликерия й е изповедничка

Примата на родната естрада Лили Иванова е чест гост на монахините в Самоковския манастир "Покров Богородичен", на който всяка година помага финансово. Последната сума, която певицата е дарила след Великден, е 50 000 лева за стенописа "Вход Господен" в светата обител.
80-годишната изпълнителка на "Детелини" винаги идва при монахините в тежки за нея дни. За първи път Иванова е стояла на пост и молитва две седмици, след като й казват, че не може да има деца. Животоспасяваща операция след извънматочна бременност я кара да започне да вярва в чудеса. Бебето било от първия й мъж - д-р Георги Павлов. След като се разделила с него, изпълнителката имала нужда от почивка и я намира сред монахините в манастира. От тогава Иванова идва всяка година и стои "колкото й душа иска".


Освен това Лили често си говори с жените там и е наясно какво се случва в обителта. А там само от няколко месеца вече имат нова игуменка - сестра Максима. Назначена е със заповед на патриарх Неофит. Изпадналата в немилост предишна Христова невяста Пелагия била заподозряна във финансови изкушения. Когато тя поема управлението на най-богатия девически манастир в България, в района настръхват. По нейно време била уволнена и заместничката й - игуменката Гликерия, която в светския живот преди това била журналистка.

Реклама


"Това, което се случи с мен, беше чудовищно. Но не искам никой да обвинявам или да хуля, не е християнско", сподели ни Гликерия.
Самата тя, за която се твърди, че е любимата изповедничка на Лили Иванова, получила сърдечна криза, когато Пелагия искала да се отърве от нея. Натирили я на послушание в манастира в Годеч, а в нейна защита в Самоков направили инициативен комитет с подписка срещу оклеветяването й от Пелагия. Гликерия изобщо не пожела да коментира примата на родната естрада, но обясни: "Сега съм в Чепинския манастир. Писаха по вестниците, че съм изчезнала, избягала. Ей на, тук съм. Отварям манастира дори един човек да има, макар че в тази карантина не идва никой. Сама съм, но спазвам стриктно дезинфекцията и се моля за българския народ. Дано оцелеем и този път с този лош вирус", надява се игуменката Гликерия.


Иванова: Вярвам в Бог,
в себе си и истината!

"Вярвам в Бог, в себе си и истината. Аз не прощавам. Но и не отмъщавам. Прошката я дава само Господ и само той наказва. Много обиди съм претърпяла и продължавам напред. Те някак си са ме калили, абсолютно ме амбицират", обича да казва примата на родната естрада. Според нея не изглежда на годините си, защото се щади от грехове. "Не съм виновна, че не съм пила, не съм пушила, не съм... Но не съм се лишавала от нищо. Просто винаги ми е харесвало да живея като аскет, не съм самотна", споделя още Лили.

Певицата захласната по
историята на обителта

"Винаги като чувам разказ за Самоковския манастир, притихвам. Велики люде са минали през него", споделя Иванова. Самоковският манастир е създаден през 1772 г. и оцелява през всички превратности на историята. Основава го баба Фота, чийто внук е възрожденецът родоначалник на българския печат Константин Фотинов. Тя обединила малобройната девическа общност и до смъртта й през 1844 г. била игуменка на светата обител. В манастира е преспивал и Васил Левски. Макар че не успял да основе комитет в Самоков, той ползвал метоха, защото е на три улици и от него лесно можело да се избяга при опасност. В черквата на манастира има фрески на Захари Зограф. В една от сцените той е сложил и свой автопортрет. Брат му Димитър Зограф също е рисувал в черквата. Уникалният иконостас пък е дело на тревненски майстори.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама