Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8875609 www.bgdnes.bg

До 15 бона глоба грози Цитиридис

След дискриминационен скандал и гавра с тормозените жени

Въпреки извинението на комика от СЕМ констатират нарушение на добрите нрави в шоуто 

Виктория СТОЯНОВА

От 3000 до 15 000 лв. глоба грози комика и тв водещ Николаос Цитиридис, разбра "България Днес".
Това ще е първото провинение и санкция за българина с гръцки корени, който замести емблематичния водещ Слави Трифонов в ефира на БТВ с "Шоуто на Николаос Цитиридис".
Причина за сезиране от страна на Съвета за електронни медии (СЕМ) е скеч на Николаос в предаването му от 25 юни т.г., в който си прави шеги с жените, жертви на домашно насилие. Скечът представя водещия, който продава книги с измислени заглавия на Пролетния базар на книгата. Обложки със заглавия "Как да бием жена си, без да засягаме важни органи", "501 начина да разбереш дали си осиновен", "Защо жените заслужават по-ниско заплащане" и "Как да скрием ерекцията си, ако сме на погребение" възмутиха редица сдружения, подкрепящи жени, преминали през ужаса на домашното насилие, и разрази бурна дискусия в социалните мрежи докъде може да се простира хуморът на Цитиридис и адекватен ли е той в случаите на толкова наболели за обществото теми като насилието.
Преди дни излезе и решение от СЕМ, който констатира нарушение, а предаването ще бъде санкционирано въпреки извинението на водещия в национален ефир.
"След експертна оценка от СЕМ е констатирано нарушение в изданието на предаването от 25 юни на Закона за радиото и телевизията, независимо от опита за извинение на водещия в изданието на 30 юни. Предстои да бъде ангажирана административно-наказателната отговорност на доставчика", гласи част от решението на СЕМ.
"България Днес" потърси председателя на регулатора, за да уточни точната санкция, предвидена за нарушението във вечерното шоу.
"Експертите ни констатираха нарушение на добрите нрави в съответното издание. За такъв вид провинение се предвижда глоба от 3000 лв. до 15 000 лв. максимална санкция. Все още не е наложена, тъй като трябва да заседават съветниците и да се реши", коментира пред вестника Бетина Жотева, председател на СЕМ.

Реклама


Решението на регулатора бе разпространено от сдружението "Сейф Хър БГ", които първи сезираха СЕМ за нарушение и подигравка с жените, жертви на насилие.
Горда от справедливото решение е и Ваня Министерска, която също алармира СЕМ за гаврата в национален ефир. Министерска е почернената майка и баба, която през 2018 г. загуби дъщеря си Дарина и малката си внучка Никол. Двете бяха брутално разстреляни от Викторио Александров, приятел на младата майка и баща на едногодишното момиченце.


"Има смисъл от всичко, което се прави! Важното е, че има нарушение. Следващия път да помислят продуцентите, преди да си позволят подобна гавра!", написа в мрежата Министерска.
Вестникът потърси за коментар и екипа на "Шоуто на Николаос Цитиридис".
"Нямаме какво ново да кажем по темата. Всичко, което сме искали да кажем, го направихме още тогава. Преди постоянно получавахме решения на СЕМ за "Шоуто на Слави", но не ни търсихте", коментираха пред "България Днес" от предаването.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама