Актьорът Иван Бърнев: 10 ноември беше фалш

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Актьорът Иван Бърнев: 10 ноември беше фалш

Преходът ще продължи още 30 години, ако не се махнат всички от миналия строй

Кой е той

Иван Бърнев е роден на 15 юли 1973 г. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Актьор на свободна практика. През 2002 г. печели "Аскеер" за изгряваща звезда за ролята си във "Вечеря за тъпаци" в Сатиричния театър. През 2011 г. взема "Аскеер" и "Икар". Има и множество филми с награди по света и у нас. През 2006 г. е номиниран за най-добра главна роля на Берлинале за ролята му във филма на Иржи Менцел "Обслужвах английския крал". Филмът, за който получи награда съвсем скоро, е "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Лентата разказва историята на мъж, който губи жена си и се опитва да се свърже с нея посредством медиум въпреки несъгласието на сина (Иван Бърнев).

- Г-н Бърнев, само преди дни мина излъчването на лентата "Бащата" и по кината. Как възприеха зрителите филма?
- Трудно ми е да кажа как е минало, защото не съм бил там и въобще откакто е стартирал филмът по кината, все още нямам представа как върви. Знам само, че, меко казано, не улучи най-добрата година, в която да излезе по екраните. Ще ви кажа обаче как ми се ще да бъде видян. Първо бих искал на зрителите да им отпадне притеснението, че това е тежък артхаус филм и за да го гледаш, трябва да си голям познавач на киното. Напротив, филмът е гледаем и надявам се разпознаваем от голяма част от хората, които ги вълнуват отношенията родители - деца, тоест може да се гледа и от родители, и от деца, освен ако не предпочитат отношенията човека-паяк срещу някакво друго човек-нещо си...
- С режисьорите работите в тандем и в други филми. Какво ви провокира да се съгласите да направите ролята?
- Да, с тези режисьори имаме поредна среща. С тях сме приятели, както в живота, така и на снимачната площадка. Те знаят, че могат да поискат всичко от мен пред камерата и ако аз мога, ще го изпълня или поне ще опитам. Разбира се, като видя накрая, че са го отрязали, после разбирам, че не съм успял (смее се). Чувството за хумор ни е доста еднакво, а техният принцип на работа позволява доста импровизиране. Това е и един от основните им похвати - импровизацията на актьора. Разбира се, за това са нужни доверие, чувство за мярка, спонтанност, добър вкус за трагикомичното и много други неща, така че относно съавторството за дадена моя роля, да, аз съм съавтор, но вдъхновен и воден от режисьора.
- Имаше ли действителен случай в "Бащата"?
- Да, основата на филма почива на действителни компоненти, защото самата история и основни герои на "Бащата" са взети от живота на режисьора Петър Вълчанов. Баща му наистина е художник, и то много добър - Вълчан Вълчанов, майка му наистина е била актриса - Иванка Братоева. Най-важното е историята, която създаваш и развиваш с тези герои, и е нормално често те да стъпват на реални, защото ти ги познаваш доста добре и знаеш как биха могли да реагират на различните ситуации, които налага сюжетът.
- Вярвате ли на хора с паранормални способности?
- Честно казано, не много и тук се припокривам доста с героя ми Павел...
- Във филма сте в конфликт с баща си. В живота имали ли сте подобни случаи - да се конфронтирате с родителите си?
- Не, слава Богу, ситуацията ми с баща ми и майка ми е доста различна и те са ми близките, от които много съм се учил и се уча.
- Защо "Бащата" спечели отличие в Карлови Вари?
- Преди всичко, защото се е получил човешки, топъл, с голяма доза чувство за хумор, с една дума вълнуващ филм. И като прибавим, че акцентът тази година беше върху семейните отношенията, се получи чудесно. Признанието "Кристален глобус" за нас е много ценно.
- Харесвате ли бг сериали, които напоследък много се нароиха?
- Както на киното му е нужно многотиражно производство, същото важи и за сериалите, с тая разлика, че киното зависи от държавата, а сериалите от съответните телевизии. Така че, ако те имат желание, биха могли да увеличат производството и съответно качеството на сценариите, режисура и актьорско изпълнение. Да кажем, че изчаквам този период на правене на сериали и засега съм пас и не ги гледам.
- Разделението на свободни и щатни актьори създава ли проблем в гилдията?
- Винаги е имало щатни служители, актьори и директори, на които свободните актьори са били проблем. Но винаги е имало и ще има и свободни актьори, какъвто съм аз. Правенето на добър, стойностен театър никога няма да се определя дали даден актьор или режисьор е щатен или на свободна практика. Всички трябва да минат на свободна практика и така естествено ще се намести, кой иска да прави задълбочен, смислен театър, кой експериментален, кой пък в по-лекия жанр (развлекателен) и съответно заплащането ще се коригира - колкото играеш, толкова получаваш. В момента така се получава, че актьори на щат от даден театър поради неудовлетвореност от роли и ниски заплати отиват да играят на хонорар в други театри или сдружения и т.н. При всички случаи, когато говорим за актьорската професия, трябва да имаме предвид, че тя е призвание. То се изразява в себеотдаване. Всяко вкарване в пазарни принципи ще ощастливи едни, а други ще ощети. Така или иначе, аз съм си избрал този път и ако мога да го сравня с рицарството, Дон Кихот казва: "За истинския рицар има само един път - пътят на добродетелта. Аз вървя по него и ще вървя напук на целия свят."
- Какво е отношението ви към протестите?
- Макар и да подкрепям общото недоволство и съм абсолютно "за" измитането на всички тези познати до болка муцуни от парламента и властта, не искам да изляза на протест. И това е така, защото не искам да ме причислят към групичка, очакваща да дойде нейният ред да управлява и да поотръска още клетата ни държава, каквото е останало за лично облагодетелстване. Страшно се надявам, когато дойде време за гласуване, да се запази тази обща енергия и да даде някаква нова по-добра посока.
- Във филма на Стефан Командарев "В кръг" Зуека има една реплика: "Писна ми, 30 години живея в преход". Вас къде ви завари 10 ноември?
- Бях ученик в 10 клас във Варна, когато рухна тоталитарният строй. За съжаление, както се оказа по-късно, той не е рухнал, а както в театрален спектакъл зрителите могат да бъдат увлечени от драматичните събития, случващи се на сцената, така стана и в живота. Накрая се разбира, че не само събитията на сцената не са истина, а също и мислите, идеите и всичко е фалш. И съответно преходът не може да е истински и няма да трае само 30 години, а още толкова, докато не се махнат всички, които са имали нещо общо с тогавашния режим.
- Как ви се отрази пандемията?
- Не добре, всяко ограничаване и чувство за несвобода го приемам доста зле. Но, разбира се, имаше и положителни неща - позабавихме малко бясното темпо на търчане по репетиции, безкрайни пътувания из страната, представления, снимки. Е, сега започваме да го търсим, но поне знаем какво сме изгубили и кое точно ни е липсвало.
- Имате ли страх от коронавируса?
- И аз както много други веднага бих отговорил, че не ме е страх, но по-скоро като се замисля какво бих причинил на близките около мен, ако ми се случи, предпочитам да не се срещам челно с това изпитание.

Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Обгазиха ме с газ, смачка ме тълпата в Турция, но бях вдъхновена Коя е тя Мариана Векилска е родена на 11 април 1974 г. в София. Завършила е столичната Английска гимназия и МИО в УНСС. В САЩ е карала курсове по драма в университета на Централна Флорида. Работила е в правителствената информационна служба в Министерския съвет

Китайски певец прославя България

Китайски певец прославя България

С първа награда от Москва по време на пандемията Ванг Йе се чувства истински нашенец Докторант по класическо пеене от Китай прославя България по цял свят. Ванг Йе избира родината ни и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив за своето развитие. По време на пандемията Ванг участва в няколко международни

Водата в сиренето е опасна

Водата в сиренето е опасна

Трябва да е до 60%, гласи бъдеща наредба  Помага за развитието на бактерии, които са канцерогенни  Високото съдържание на вода в сиренето е опасно за здравето, алармират експерти. Изследвания показват, че масово на родния пазар се предлагат млечни продукти със значително съдържание на H2O. Тази хитрина не само разваля вкуса, но е и нездравословна

Моника Валериева по стъпките на Преслава

Моника Валериева по стъпките на Преслава

Плаши планинари със задни части  Сексбомба маже филии, спи в гората  Точно когато си мислите, че 2020 не може да стане по-странна... Моника Валериева стана палаткаджийка. Сексбомбата, чийто естествен хабитат са дискотеки, клубове и задимени сепарета, започна да вирее и сред природата. Маже филии с лютеница и спи по палатки! Кой да предположи..

Най-четени

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

14 кокошки си купи Лили Иванова

14 кокошки си купи Лили Иванова

С биояйца се храни примата, веднъж в месеца си позволява и суджук 14 кокошки си е купила Лили Иванова. Те са от породата шуменска черна. Пернатите са дадени за отглеждане в екоферма, като певицата редовно им праща чували със зърно, за да могат да си хапват на воля. В замяна Лили получава екояйца от кокошките, които фермерът, който ги отглежда

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Кмет сватосва моми и ергени

Кмет сватосва моми и ергени

Заради малко сватби в родопско село Мустафа Брахимбашев събира 320 души във вилата си  320 моми и ергени събира във вилата си кмет, за да ги сватоса. Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място и решава да вземе мерки. "Тази година имаше само 7-8 сватби

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Добре е! Най-страшното е отминало, казва Любо Дилов-син Плеймейтки от цялата страна се молят състоянието на Христо Сираков да се подобри. Известният като ценител на женската красота бизнесмен и издател на "Плейбой" получи инсулт и е приет по спешност в болница. "Добре е Христо Сираков, доколкото знам

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Наталия Симеонова отслабна

Наталия Симеонова отслабна

Бившата водеща на "Море от любов" Наталия Симеонова драстично е отслабнала. Блондинката е намалила обиколката на талията си и е свалила поне 15 килограма, видя "България Днес". Отслабването й си личи най-вече на гушата и ръцете и е плод на строгата диета, която ексводещата започна преди пандемията. "Полагам доста усилия в тази посока

Муки на война с Марта Вачкова

Муки на война с Марта Вачкова

Скандали заради книга продължават Кой разреши на щерка ти да нарисува Стоянка като прасе? - пита дъщерята на Мутафова "Кой разреши на Рада, дъщерята на Марта Вачкова, да нарисува Стоянка Мутафова като прасе на корица на книга? И защо няма отговорни за тази гавра с майка ми." Това пита дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева - Муки

Най-коментирани

Кола опита да влезе в БАН! /СНИМКИ/

Кола опита да влезе в БАН! /СНИМКИ/

Есенният дъжд и мократа настилка на жълтите павета подлъгаха шофьор на лъскава лимузина преди около час. Колата се заби в един от току-що ремонтираните входове на БАН. За щастие пострадали не се виждаха поне докато екипът ни беше на мястото на

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Хюлкенберг се сгоди

Хюлкенберг се сгоди

Нико Хюлкенберг разкри своята романтична страна. Той се сгоди за приятелката си Егле Рускит във Венеция. 33-годишната звезда от Формула 1 и модният дизайнер от Литва са заедно от 2015 година. Двамата споделиха една и съща снимка в профилите си в инстаграм, за да съобщят щастливата новина. Те позират на моста "Риалто" над Канале гранде

Легендата Тома Спространов претърпя операция по спешност: Спасиха ми живота!

Легендата Тома Спространов претърпя операция по спешност: Спасиха ми живота!

Имах усложнение от имплантиране на пейсмейкър, но всичко се размина, казва диджеят "Вече съм добре, слава на Господа, прескочих трапа. Имах усложнение от процедура, която са ми правили преди няколко години - имплантиране на пейсмейкър. Беше се получила инфекция, която е довела до излизането на пейсмейкъра извън кожата

Хелън в болница

Хелън в болница

Футболната половинка Хелън Фланаган бе приета в болница. Годеницата на крилото на "Престън Норт Енд" кара тежка трета бременност. Актрисата се оплаква от жестоко сутрешно неразположение, причинено от състояние наречено хиперемис гравидум. Затова е постъпила в болница, където е сложена на системи. След подобрение тя вече си е у дома

Кобилкина се стопи с чай и глад

Кобилкина се стопи с чай и глад

До неузнаваемост отслабна популярната сексоложка Наталия Кобилкина, видя „България Днес”. Семейната терапевтка направо се е стопила, година и половина след като стана майка. Тя се показа с вталено тяло, кльощави крака и малко дупе за кеф на обожателите й. Оказва се, че Кобилкина само за няколко месеца е успяла да свали над 10 килограма от теглото

Къци бърз и яростен на велосипед

Къци бърз и яростен на велосипед

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Най-пълният човек на света се пребори
с COVID-19

Най-пълният човек на света се пребори с COVID-19

Вписаният през 2017 година като най-пълния човек на света в Книгата на рекордите на Гинес мексиканец Хуан Педро Франко успя да се пребори с коронавируса, от който се разболя преди месец, предаде Франс прес. Франко, който успя да свали от 2017-а насам почти 400 кг коментира, че битката му не е била никак лесна, защото е в много рискова група

Пилар обратно на екран

Пилар обратно на екран

Съпругата на капитана на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос - Пилар Рубио, отново е на екран. Тя роди четвъртото си дете през юли, но вече се върна на работа. Футболната половинка е сред сътрудниците в предаването El Hormiguero. То отново е на екран със своя петнадесети сезон. След лятната пауза Пилар се присъедини към екипа заредена с нови сили

Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Обгазиха ме с газ, смачка ме тълпата в Турция, но бях вдъхновена Коя е тя Мариана Векилска е родена на 11 април 1974 г. в София. Завършила е столичната Английска гимназия и МИО в УНСС. В САЩ е карала курсове по драма в университета на Централна Флорида. Работила е в правителствената информационна служба в Министерския съвет

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Къци бърз и яростен на велосипед

Къци бърз и яростен на велосипед

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Премиерата на “233 метра между живота и смъртта”, филм на Слави Ангелов, е в събота по Нова тв Всъщност Теодора и Михаил се опитват да поставят двоен рекорд на Гинес - първият за най-дълбоко гмуркане на жена, а вторият за двойка, тъй като мъже са се гмуркали на 330 м. Един от поддържащите им водолази се спуска на такава дълбочина

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Баба Тодора затворена вкъщи от година

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 123, от които 4 608 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е