Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8882812 www.bgdnes.bg

Парализирана майка рисува картини

С творбите събира пари за лечението си 

39-годишната Василка е с тумор на гръбначния мозък 

Млада майка рисува красиви картини, въпреки че е парализирана и в инвалидна количка. 39-годишната Василка Христозова от Велинград е с тумор на гръбначния мозък от 8 години, но не се предава и има желание за нормален живот.
Жената за първи път се сблъсква с тежката диагноза, когато е в 3-ия месец от бременността. Василка започва да куца с десния крак, внезапно започва да губи равновесие и да пада.
"Два месеца след като родих, си направих ядрено-магнитен резонанс. Диагнозата ми се потвърди и се наложи да се подложа на операция, която според докторите щеше да ми даде година живот. Туморът притискаше гръбначния мозък и с отстраняването му беше премахната и част от гръбначния ми мозък. Тогава се борех да оцелея. Последваха още две операции, едната от които продължи 13 часа. Оттогава съм в инвалидна количка", разказа пред "България Днес" младата майка.
Според неврохирурзите медицината не е достатъчно напреднала и провеждането на следващи операции е животозастрашаващо за Василка. Христозова не губи надежда и не позволява болестта да пречупи духа й. Тя прави всекидневна рехабилитация, която много й помага. Василка разчита най-много на себе си, тя е много успешен художник. Макар и да не може да се движи нормално, борбената жена рисува и продава картините си, за да осигури пари за лечението си.

"Творбите ми нямат подпис, защото не мога да напиша дори една буквичка, която да е малка и да не заеме половината картина. Не мога да хвана молив или нещо такова. Майка ми забива четката между пръстите буквално като копие, за мога да рисувам", обясни борбената жена.

Реклама


Редица художници стават съпричастни със съдбата на родителката на 8-годишния Георги и също се включват в събирането на средства, като продават свои картини с благотворителна цел. 39-годишната майка сподели, че половината от сумата за първия курс - 30 000 лева, вече е събрана. За съжаление, никой не знае колко курса на терапия ще бъдат нужни на Василка, за да се изправи отново на крака. Тя и семейството й се молят да стане чудо и възстановяването й да бъде по-бързо.


Открита е дарителска сметка на името на майката на Василка. Всеки би могъл да помогне за възстановяването на парализираната художничка, като направи дарение или си купи нейна картина. Така може да направи цялото семейство на Василка отново щастливо. И най-вече да сбъдне мечтата на сина й да играе заедно с майка си.
Дарителската сметка:
Титуляр: Васка Христозова
Райфайзенбанк АД
BG25RZBB91554093661619
BIC RZBBBGSF

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама